’t Spant erom!

do 15 november 2018

Op de parking bij de supermarché stonden een stuk of vijf auto’s met zo’n geel veiligheidshesje achter de voorruit. Beetje raar, maar ik snapte wat de bedoeling was: een solidariteitsbetuiging aan al die automobilisten die zaterdag de wegen blokkeren. En geloof me, dan zijn er heel wat. Doen ze uit protest tegen de verhoging van de belasting op autobrandstof. Die hesjes zijn het symbool geworden van de ‘mouvement gilets jaunes’, een beweging die spontaan ontstond toen iemand op Facebook zo’n blokkade-voorstel deed. Nu is – volgens opiniepeilers – 70% van de Fransen het ermee eens. Ik ook. Ik snap heus wel dat autoverkeer niet best is voor het milieu en dat je met het duurder maken van rijden misschien minder vierwielers op de weg krijgt. Maar bij mij op het platteland kunnen we niet zonder auto’s. In mijn dorpje is er bijna geen werk, zo ongeveer iedereen moet voor emplooi elke dag minstens een kilometertje of 20 heen en terug. En we hebben geen station de service, tanken kan alleen 9 km verderop. Dan word je dus boos als de diesel nóg duurder wordt. De helft van Frankrijk rijdt diesel, werd ooit van harte aanbevolen toen het milieu nog niet zo (op)speelde. Wegens zuiniger en goedkoper. In mijn dorpje is een – doorgaans stokoud – dieseltje de norm, behalve ik rijdt geen hond op benzine. Toeval hoor, ik kocht destijds een wagentje met een vooruitstrevend zuinig benzinemotortje. “Ook goed, als ie ’t maar doet”, zei ik tegen verkoper. Hij (dat autootje dus) doet het nog steeds, geen enkele reden om ‘m in te ruilen.
We hebben tegenwoordig een burgemeester (die diesel rijdt) die graag ‘groen’ doet. Hij heeft twee van die elektro-oplaadpalen bij de boulesbaan laten neerzetten. Is er bij ons iemand met een elektrische auto? Geen hond. Er is wel een Engelse ex-pat die het hybride doet. Ik kom hem weleens tegen in het café. Een hybride toogoplader zullen we maar zeggen, loopt op whisky en rosé. Of andersom. Aan die elektro-oplaadpalen is ie nog nooit betrapt.
Ik blokkeer niet mee, ik ga op zaterdag nooit de weg op wegens werkzaamheden als stukjes tikken en proefkoken. Maar ik ben solidair met al die manifestanten die toch maar mooi ’s ochtends vroeg hun bed uitkomen om aan Macron duidelijk te maken dat hij het nog steeds niet begrepen heeft. Dat hij de afstand tussen de bestuurders en ‘le peuple’, zoals de president het zelf zei onlangs, niet heeft weten te overbruggen. Daarom ligt er ook voor mijn voorruit een geel veiligheidshesje.
En dan heb ik zaterdag de vrijdagavond ervoor dus al gehad: Nederland tegen Frankrijk in nota bene ‘mijn’ Rotterdamse Kuip. Er wordt steeds gezegd dat het niet meer kan, internationaal voetbal in het stadion van mijn jeugd. Dat er in het kader van een megalomaan project een nieuw stadion- en stadsvernieuwingsproject aan de Maas gebouwd moet worden met de uiteraard Engelse benaming Feyenoord City. Rot op zeg!
En er kan dus blijkbaar wél gewoon een interland gespeeld worden in die ouwe, trouwe Kuip. Unieke sfeer, rijke historie. In Frankrijk hebben we het dan over ‘patrimoine’, erfgoed. Daar blijf je met je fikken vanaf, kwestie van fatsoen en respect voor ooit. Alleen restaureren is bespreekbaar. Niet lullen maar poetsen. En moet je zien hoe mooi die Kuip dan weer glanst.
Is er nog een solidariteitsdingetje. Voor wie ga ik zijn? Ik ben al eens uitgemaakt voor landverrader toen ik in het bijzijn van NL-visite (nooit meer terug geweest) tijdens een EK ‘allez les bleus’ riep. Jammer dan. Als ex-sportjournalist kijk ik naar voetbal, niet naar een patriottistische manifestatie. Al hoop ik dat straks de Marseillaise gezongen wordt. Maar uiteindelijk wil ik dat er maar eentje wint: De Kuip. Die mag echt nooit verloren gaan.

10 gedachten over “’t Spant erom!”

 1. De Kuip is het enige échte stadion in heel NL, toch? Hier in Lormes (9km verderop) werd via internet aangekondigd dat er een laadpaal zou worden ‘geopend’. Burgemeester met toespraak en de lokale fanfare uiteraard ook present. Ik heb er nog nooit een auto gezien… Ik wist er niets van, maar heb zojuist ook mijn hesje achter de voorruit gelegd. verder zit ik nu lekker aan de Beaujolais Nouveau. Het is weer de 3e donderdag van november en dan ga ik uit traditie altijd hijgerig naar de super. Jaren en jaren was het pure troep in die flessen, maar de laatste jaren gaat het weer de goede kant op. Maar na een wandelweek in de Beaujolais vorig jaar weet ik dat er daar ook genoeg wijnboeren zijn die alle moeite doen om de Beaujolais weer terug op de kaart te krijgen.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ik kan het alleen maar met je eens zijn Arie. Kijk eens op @RedDeKuip op twitter, blijf je bij. En jouw burgemeester is mijn burgmeester: fanfare, dubbeldik ego en nog meer lucht(vervuiling). Hesje: yes! Beaujolais: nog geen idee. On verra. Chinchin in elk geval.

 2. Jammer voor Les Bleu, goed van ‘Les ‘Ollandais’!
  En de ANWB raadt iedereen af vandaag naar of door Frankrijk te rijden.
  Was ik toch al niet van plan. Ik ben blij hier (wintermaanden) in mijn geliefde Maastricht.
  En wat Macron betreft, je kunt als president niet iedereen tevreden stellen: le peuple en het milieu. (Parijs-akkoord)
  En verder wens ik iedereen het allerbeste?

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   En nu les Hollandais tegen les Allemands…, ben er niet gerust op.
   Maastricht lijkt me mooi in de winter (ik was er alleen in de zomer, maar onder de indruk), geniet ervan.
   Macron wordt hier gezien als ‘de president van de rijken’ en is nog nooit zo impopulair geweest. Hij gebruikt het milieu/de brandstofaccijns om gaten in zijn begroting te dichten en dat heeft le peuple door.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ik blijf blanco tot ik me ergens een oordeel over heb kunnen vormen. En van patriottisme heb ik nog nooit last gehad. Ik ging voor een mooie pot, dat viel tegen. Frankrijk liep de kantjes er vanaf, Nederland deed het bij vlagen een stuk beter. Mijn held van de avond: keeper Lloris. Top!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven