Gewokte spruitjes met kastanjes en spekjes

vr 9 november 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Tegen beter weten in vandaag in de stromende regen toch weer naar de marché op het dorp gekacheld. Met de nadruk op gekacheld want het pad naar de departementale weg staat nog steeds goeddeels onder water en het ravijn naast ons pad, waardoor de rivier woest langs dendert, is akelig diep. Maar ik moest hoe dan ook naar het postkantoor, dus dan ook die marché maar even meepikken. Helaas: café dicht (nog minstens 2 weken), de marché gekrompen tot de groentekraam, de onverwoestbare Vietnamees en een kastanjepoffert. Die was nieuw, nog niet eerder gezien hier, maar die warme kastanjes roken verrukkelijk. En de verregende, zo op het oog stokoude Provençaal die me vanonder zijn zeiknatte pet met twinkeloogjes monsterde (doet ze het, of doet ze het niet) was minstens zo onweerstaanbaar. Natuurlijk kocht ik een pondje vers gepofte kastanjes. Bij de groentekraam had ik al een maaltje mooie spruiten ingeslagen, de eerste die ik zag dit jaar die er mochten zijn; de ‘choux de Bruxelles’ uit de supermarché zijn doorgaans niet te kanen.
En zo kreeg de avondmaaltijd vorm. Ik had nog een restje stoofvlees van gisteren, wat aardappels die dringen op moesten, een mooie fles rood die na een logee was achtergebleven. Rotweer bleef het, dat wel, maar het had erger gekund.

Ingrediënten:
500 gram spruitjes
8 à 10 gepofte kastanjes (of een ½ blikje op sap)
1 ons ontbijtspek in dunne plakjes
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels balsamico azijn
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Haal de kontjes en de buitenste blaadjes van de spruiten. Kook ze in ruim water even aan (hooguit 5 minuten als het water kookt). Gooi ze in een vergiet en hou ze apart.
Hak intussen de kastanjes in grove stukken (ook de blikversie als je geen verse kunt krijgen).
Snij het ontbijtspek in reepjes.
Verhit de olie in een wok (ruime koekenpan mag ook) en bak de reepjes ontbijtspek tot ze krokant zijn. Vis ze eruit en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Doe de spruitjes en de kastanjes in de hete olie, laat ze even aanbakken en draai het vuur laag. Laat alles nog een klein kwartiertje – of iets langer als dat nodig is – met een deksel erop sudderen tot de spruitjes beetgaar zijn. Wel af en toe omscheppen.
Doe er op het laatst van de kooktijd de balasamico azijn bij, roer nog even om en verdeel over de borden.
Garneer met de uitgebakken ontbijtspekjes.
Kruimig aardappeltje erbij, iets stoofpotachtigs, glaasje rood…, mwah.

10 gedachten over “Gewokte spruitjes met kastanjes en spekjes”

 1. Wat kun je toch gezellig schrijven, altijd weer een feestje! Vorige week dat bericht van de leesbril…. lag dubbel van het lachen. Ja… zo herkenbaar. Bedankt dat je al dit leuks met iedereen wil delen.

 2. Antje Keller-van Mol

  Het recept ziet er heerlijk uit.
  Dat ga ik uit proberen!
  Spruitjes, zijn zo lekker
  Alle sterkte met de nattigheid in het Zuiden.
  Hier is het abnormaal zacht vandaag met
  stralende zon.
  Fijn weekend.
  Antje

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Bon app Antje! En wat een mazzel met het weer. ‘t Is hier nu net even wat minder nat, dus snel de honden uitlaten. Jij ook een fijn weekeinde.

 3. Altijd weer heerlijk. Zowel je verhaal als het recept. Het laatste heb ik ook geprint. Ja. In LDF heel wat regen en narigheid. In NL hogere temperaturen als “ normaal” en weinig regen. Sterkte in het zuiden. Het kan verkeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven