De zegetocht van haan Maurice

zo 8 september 2019

Peter Hooft is journalist en columnist in Zuid-Frankrijk. Hij is tevens auteur van de verhalenbundel ‘Provençaalse Praatjes’.

Door Peter Hooft

Oké, de kwestie speelt niet in onze contreiren. Althans nog niet. En dit gaat dus ook over een haan die zelfs de New York Times heeft gehaald. Hoezo? Eerst even voorstellen: de haan Maurice die in Saint-Pierre-d’Oléron (departement Charente-Maritime) woont. Maurice is niet zo van de uitslaperij en beschikt over een keel waar operazangers u tegen zeggen. Een nabij verblijvend echtpaar van een iets gedateerd geboortejaar oordeelde dat er van geluidsoverlast sprake was en wendde zich tot gendarmerie. Justitie maakte er een zaak van. Maurice werd in staat van beschuldiging gesteld, er werd min of meer de doodstraf tegen hem geëist. Niet alleen de New York Times nam het voor hem op. Een petitie om hem te redden werd binnen 2 dagen door 140.000 mensen ondertekend. Eergisteren heeft het tribunal d’instance in Rochefort gevonnist dat Maurice alle recht van kraaien heeft. En het echtpaar dat te klagen had, moet € 1.000 betalen aan de baas van Maurice, vergoeding van jurische kosten.
Het komt vaker voor dat er geklaagd wordt over ‘plattelandsherrie’. Het is écht waar dat – in onze omgeving – toeristen bij de Offices de Tourisme informeren hoe ze de cigales ‘afgezet’ kunnen krijgen. Of er anders niet alsnog een vakantieappartement geregeld kan worden waar de krekels er het zwijgen toe doen.
De burgemeester van Gajac (Gironde) vraagt nu aan de regering in Parijs ‘les bruits de campagne’ tot het nationaal erfgoed te rekenen en de Unesco erbij te betrekken. Een parlementarier uit het departement Lozère wil het recht op plattelandsgeluiden zo snel mogelijk wettelijk regelen.
Dat zal dan wel de ‘Loi Maurice’ worden.

16 gedachten over “De zegetocht van haan Maurice”

 1. Geweldig nieuws was dat van de week. Hier in de Morvan jaagt ‘s nachts met veel geluid een uil, moet die dan maar afgeknald worden of zo? De koeien loeien, de ezels balken, de waakhonden (ook die ruwhaar teckels van mij) blaffen, so what! En inderdaad, hoe gek het ook klinkt, leg het maar wettelijk vast.

 2. A.J.M. Keller-van Mol

  Hiep hoera voor de haan en zeker voor de krekels en andere gedierte op het platte land.
  Laat jullie geluid maar horen!
  Fijn dat de geluiden beschermd worden.
  Mensen staan niet meer dicht bij de natuur.
  Wat arm!!

 3. volledig mee eens, wij hebben al 2 x onze haan moeten “verwijderen” omdat onze ene buur er “last” van heeft, onze andere buur en wijzelf hoorden er niets van. Maar om de lieve vrede………..was er echt niet blij mee.

 4. Zo zoek ik nog steeds een manier om de overvliegende vliegtuigen boven de Randstad stil te krijgen.

  Ik verlang terug naar de rust en stilte, zodat ik de krekels en hanen weer kan horen.

  Stille groet,

 5. Alexandra Vlug-Beels

  Helaas wij zitten met een ander geluid waar blijkbaar niets aan gedaan kan worden en dat is de lokale wijn coperatie . Een paar jaar geleden als prestige object gebouwd net buiten Flayosc een al vreselijk lelijk gebouw maar het ergste is het zoemt de gehele tijd dus ook s’nachts . De gehele omliggende buurt heeft al geklaagd maar niets helpt het is namelijk binnen de geluidsnorm !! Wel is het opvallend dat er nu geen enkel nachtleven meer te horen is de uillen en andere beesten zijn allemaal vertrokken . Wat blijft is het zoemen (en dit is nog een zeer liefelijke beschrijving) van de koel instalatie vd 3 collines!!!

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Wat vreselijk! Ik ben zeer voor een goede cave in de buurt, maar je moet geen overlast van je wijn krijgen. Er zal toch best iets aan geluidsisolatie te doen zijn. Misschien is het een optie om met de hele buurt samen iets te ondernemen? Een petitie, een actie bij de burgemeester of desnoods hardere maatregelen…

   1. Alexandra Vlug-Beels

    Ik denk ook dat een goede isolatie of afstelling wonderen zal doen maar zelfs na petitie wordt het gewoon genegeerd. Wellicht straks met een nieuwe burgemeester nieuwe kansen !

 6. ‘s Lands nationale symbool de nek omdraaien omdat het ongewenst geluid levert. Iets doet mij denken aan het optreden tegen de gele hesjes…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven