Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik geloof niet dat ik ooit meer perziken heb gegeten dan deze zomer. Maar ze waren dan ook overal in ruime mate voorhanden, spotgoedkoop en overheerlijk. En dan heb ik het niet alleen over de ‘gewone’ pêche jaune of blanche, want ook de platte en de wilde perzik, de nectrine en weet ik veel welke varianten nog meer puilden links en rechts de boordevolle bakken uit. In de supermarkten stonden handzame kistjes met 12/24 stuks hoog opgestapeld en je zag er menige klant tevreden mee wegstappen. Maar helaas, het seizoen nadert zijn einde, je moet steeds beter zoeken om nog een paar niet al te verschrompelde en aangetaste exemplaren uit de schappen te vissen. In tegenstelling tot wat me altijd door m’n moeder geleerd is, beoordeel ik wat ik wil kopen door het grondig te bekijken, te betasten en te besnuffelen. Niet meteen ‘oh en ah’ gaan roepen: ik knijp niks fijn, ik draai ze voorzichtig om, bekijk of het huidje nog glad en zonder donkere plekjes is, en beoordeel ze door er daarna m’n neus boven te houden. Ruiken ze niet muf, maar fris en uitbundig, dan mogen ze mee. Een stokoude buurvrouw uit m’n vorige dorp zei het zo: “Fait confiance à ton nez, pas seulement à tes yeux.” En gelijk had ze. Op de groenten en fruitafdeling koop ik meer met m’n neus dan met m’n ogen. Geldt overigens ook voor de ineens in de mode geraakte ‘scharrel’ groenten en fruitsoorten. Leek zo’n leuk initiatief: ook de exemplaren met een beetje afwijkende vorm of kleur die eigenlijk niet door de ‘keuring’ waren gekomen, mochten ineens de schappen in en voor een aantrekkelijk prijsje verkocht worden. Inmiddels zijn dergelijke voordeelkistjes vaak verworden tot dumpplek om toch nog iets te verdienen aan verlopen voorraden.
Maar goed, we zijn zo’n beetje aan het einde van het perzikenseizoen toe, dus doen we er iets speciaals mee. Een taart. Maar dan geen loodzwaar exemplaar maar iets luchtigs. Mooi glaasje bubbels erbij en dan maar lekker nazomeren.

Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg
6 rijpe perziken
2 eieren
75 gram suiker
10 cl crème fraîche
handje amandelschaafsel

Bereiding:
Eerst gaan we de bodem blindbakken. Verwarm de oven voor op 210 graden.
Rol het bladerdeeg uit en bedek er de bodem en de zijkanten van een ronde bakvorm mee (laat het bakpapier eronder zitten!). Prik met een vork gaatjes in de bodem van het bladerdeeg. Leg er een vel aluminiumfolie op en leg dáár bovenop een portie bakbonen of een bakketting: dat geeft gewicht, zodat het deeg niet meteen de vorm uitrijst. Zet de bakvorm een kwartiertje in het midden van de voorverwarmde oven zodat het deeg gaart. Haal ‘m eruit, laat afkoelen en verwijder de bonen/ketting en de folie. Laat de oven aanstaan, maar verlaag de stand naar 200 graden.
Maak intussen de vulling. Doe de eieren, de crème fraîche en de suiker in een ruime kom en mix alles stevig door elkaar.
Trek of schil het velletje van de perziken en snij het vruchtvlees in schijfjes; als dat niet lekker lukt zijn stukjes ook goed hoor. Probeer in elk geval een min of meer hele halve perzik over te houden, die komt in het midden. Leg daaromheen de schijfjes perzik tot de hele vorm vol is.
Giet het ei/crème/suikermengsel er gelijkmatig overheen.
Bestrooi tot slot alles met wat amandelschaafsel.
Zet de bakvorm terug in de oven en laat de perziktaart nog zo’n 15 minuten garen. Weer even laten afkoelen voor je ‘m uit de vorm schudt en in punten snijdt.
Lekker als toetje maar ook met een kopje sterke espresso èn een glaasje prosecco erbij.

8 gedachten over “Tarte aux pêches”

  1. In Nederland is het pruimentijd (geweest gelukkig), dus hier staat pruimentaart naast de espresso! Bedankt voor de tip van bakbonen en een bakketting. Had ik echt nog nooit van gehoord, maar ja dan ben ik ook geen vaste kijker van Heel Holland Bakt…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven