Taal

Mij vertellen ze nooit wat, en dat bevalt vaak prima want er is nogal wat dat ik helemaal niet wil weten. Zogenaamd nieuws uit de entertainmentsfeer, ik noem maar wat. Een of andere scheiding, wat kan mij dat bommen. Moord & doodslag ‘doe’ ik ook niet, ofschoon ik de fervente misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink tot m’n vriendenkring reken. We hebben het over van alles, behalve crime. Maar vanmorgen toen ik in afwachting van de aangekondigde sneeuw en het onweer (dan moet ik – ellendige ervaringen rijker – als een opgejaagde haas internet uitschakelen) nog even gauw over Facebook dwaalde, werd ik getroffen door een berichtje dat me boeide: het is vandaag in Nederland De Dag van de Franse taal. Nog nooit van gehoord, terwijl die kennelijk al voor zesde keer op de tweede donderdag van november ‘gevierd’ wordt. Het lijkt me een prima idee. Niet dat je in één dag Frans leert, maar iets van aandacht voor die taal en de Franse cultuur kan nooit kwaad. Ik kijk niet veel naar Nederlands nieuws, dus misschien klopt het niet, maar voor zover ik weet, is Franse les op Nederlandse scholen al een tijdje uit het standaardpakket verdreven. Nogal stupide. Ik weet ook wel dat Engels zo ongeveer de officiële wereldtaal is en over een tijdje misschien Chinees. Maar volgens mij ben je toch zwaar gehandicapt als je geen Frans spreekt, al is het maar een beetje. Heb ik het niet in de eerste plaats over toeristen die ’s zomers op onze terrasjes in rare gebarentaal proberen een bestelling te plaatsen. En die dan vervolgens zeggen: ’t Is me wat met die arrogante Fransen!’ Ik denk dat Frans ook onmisbaar is als je in de handel of de diplomatie zit, er wordt wereldwijd nog altijd veel meer Frans gesproken dan de meeste mensen denken. In West-Afrika bijvoorbeeld waar ik vaak geweest ben. En in Wallonië waar ze dan weer op z’n Belgisch een variant hebben gebrouwen. Ze hebben het bijvoorbeeld over ‘septante’ in plaats van ‘soixante-dix’ om maar wat te noemen.
Nou ja, ik ben dolblij dat ik in mijn jeugd op de middelbare meisjesschool (ook opgeheven, weet ik) waar ik naartoe moest omdat ik beter in talen was dan in wiskunde, heel veel Franse les kreeg. Gelukkig wel: tijdens vakanties in dit land kon toch ik maar mooi namens mijn ouders het woord doen, toen ik hier kwam wonen verliep de inburgering in zo ongeveer in het tempo van Max Verstappen. Want ik sprak de taal. Of in elk geval voldoende, in het begin. Als het Frans in het Nederlandse onderwijs tot een soort keuzevak gedegradeerd is, doe je die scholieren tekort. Hoe kunnen ze dan ooit iets snappen van de sublieme chansonteksten van Brel, Aznavour, Brassens en noem maar op. Over een boek lezen of een film volgen in het Frans zullen we het maar niet hebben. Maar hoe kunnen ze zonder de taal zelfs maar een beetje te beheersen ooit iets begrijpen van Frankrijk, waar ze vast een keer op vakantie komen? De sfeer, de mentaliteit, de cultuur? Hoe kunnen ze dan Franse invloeden in het Nederlands doorkrijgen? En geen blunders begaan? ‘Flux de bouche’ (wat je weleens hoort) is juist géén welsprekendheid maar sproeien met speeksel als je praat. ‘Gros mots’ zijn geen grootse, maar scheldwoorden.
Het Frans was tot nog niet zo lang geleden de taal van de aristocratie. Ook, of juist, buiten Frankrijk. Niet dat ik dat hoop, ik ben niet zo van een ‘elite’, maar het zou me toch niks verbazen als beheersing van het Frans een ‘must’ is als je mee wilt (blijven) tellen. Mooi dat er zo’n Dag van de Franse taal bestaat die de taal van Molière uit de elitaire hoek trekt en er ‘gewoon Frans voor iedereen’ van maakt. Nou maar hopen dat het geen trekken aan een dood paard is. Want je moet het wèl willen natuurlijk.

Kijk, Zuid-Frankrijk!

Een idee van Renée Vonk-Hagtingius, schrijver, journalist, copywriter, vertaler.

24 gedachten over “Taal

 • do 14 november 2019 om 17:25
  Permalink

  De Mecklenburg opgeheven?
  Weer een leuk stuk uit het verleden, pleite?

  Beantwoorden
  • do 14 november 2019 om 17:35
   Permalink

   Nee joh, het MMS-onderwijs. Enneh… het was de Essenburgsingel.

   Beantwoorden
   • do 14 november 2019 om 23:55
    Permalink

    Foutje van mij…excuus.

   • vr 15 november 2019 om 10:39
    Permalink

    Rien de grave!

 • do 14 november 2019 om 18:31
  Permalink

  Maar hoe kunne ze zonder de taal zelfs…. mag er nog een ‘n’ acjter kunne….

  Beantwoorden
  • vr 15 november 2019 om 10:35
   Permalink

   Ja hoor, dat mag. Kijk maar.

   Beantwoorden
 • do 14 november 2019 om 19:20
  Permalink

  Ook ik heb op de Essenburgsingel Frans geleerd. Achteraf tot mijn vreugde, want heb er veel plezier van. En dat heeft weer geleid tot keuze voor het vak Frans van mijn kinderen. Maar volgens mij is het nu een zeer weinig gekozen vak. Jammer!

  Beantwoorden
  • vr 15 november 2019 om 10:35
   Permalink

   Wat leuk. Juffrouw Bavinck nog gekend?

   Beantwoorden
 • do 14 november 2019 om 19:33
  Permalink

  Slecht opletten, geen huiswerk maken en het ontbreken van een taalknobbel maken dat ik niets versta en helemaal niets spreek.

  Tot 2 keer toe heb ik later zonder resultaat nog een poging gewaagd.

  Op mijn eerste school koos mijn nieuwe directeur voor het herinvoeren van Duits.
  Terwijl er toch meerdere leerlingen via Frankrijk in Amsterdam verzeild raakten
  En meerdere leerlingen regelmatig naar hun familieleden in Frankrijk op bezoek gaan.

  Tja, de Duitse handels contacten werden als veel belangrijker gezien ….

  Vredelievende groet,

  Beantwoorden
  • vr 15 november 2019 om 10:37
   Permalink

   Ik spijbelde graag, maar niet als we Frans hadden. Of Engels, of Nederlands. Bij Duits daarentegen…

   Beantwoorden
 • vr 15 november 2019 om 00:51
  Permalink

  HELEMAAL dubbel en dwars waar! Wat hebt u weer gelijk.
  Het is toch echt een kleine moeite om NL middelbare scholieren verplicht een beetje Frans (en Duits) te leren.
  De verwaarlozing daarvan is voor een deel verantwoordelijk voor de huidige klompenregressie op de sociale media.

  Beantwoorden
  • vr 15 november 2019 om 10:44
   Permalink

   Klompenregressie: wat een heerlijk woord. Een beetje Frans (en Duits) zou prachtig zijn. Nóg mooier zou het zijn als er wat aandacht kwam voor de NL-spelling en grammatica. ‘Hij heeft gezegt’, ‘ik wordt’, ‘jij beleefd’, verkeerd gebruik van ‘elke’ en ‘iedere’, ‘waarom’ en ‘daarom’, enzovoort en zo verder…

   Beantwoorden
  • vr 15 november 2019 om 10:45
   Permalink

   Geef maar een seintje als het zover is!

   Beantwoorden
   • vr 15 november 2019 om 13:33
    Permalink

    Heb ik dan ooit anders beweerd ? Octante is Zwitsers en ik denk ook quebequois .

   • za 16 november 2019 om 09:43
    Permalink

    Weer wat geleerd.

   • za 16 november 2019 om 09:42
    Permalink

    Zou het? De Walen die ik ken hebben het toch echt over septante…

 • vr 15 november 2019 om 11:01
  Permalink

  Geachte René,
  Op basisscholen in Zuid-Limburg aan de Belgische grens. Krijgen ze al enkele jaren Franse les. Die heb ik gegeven in Mheer en Eijsden en Eckelrade.

  Beantwoorden
  • vr 15 november 2019 om 11:35
   Permalink

   Da’s mooi. Maar als u Franse les geeft, dan weet u toch ook dat mijn naam als ‘Renée’ (vrouwelijk) geschreven wordt en niet als ‘René’ (mannelijk)?

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: