Raoul Duchemin schrijft al jaren over restaurants en eten & drinken in Zuid-Frankrijk. Met enige regelmaat levert hij ook bijdragen aan ‘Kijk, Zuid-Frankrijk!’

Beetje lastig parket. Ik ben geen fan van de Beaujolais, nooit geweest ook. Al wil ik best toegeven dat die wijn de laatste jaren een stuk drinkbaarder is geworden. Maar alle – zelfs internationale – gedoe over de Beaujolais Nouveaux vind ik nog steeds flauwekul. Primeur-wijntje, nou én? Zoals elk jaar op de derde donderdag in november is het weer zover, de ‘lancering’ van de nieuwe Beaujolais. Inclusief proeverijen in de supermarchés. Ik zal heus wel een flesje bemachtigen, maar ik heb er bij voorbaat niet veel vertrouwen in.
Mijn probleem is dat ik juist wél een fan ben van de Bistrots de Pays. Die kleine maar vaak piekfijne restaurantjes in relatief afgelegen gebieden. Noem het gerust een afwijking, maar in de loop der jaren ben ik minder op m’n gemak geraakt in de gereputeerde resto’s, al dan niet met een ster. Ik heb geleerd dat je vaak prima eet in dorpsherbergen die zich Bistrot de Pays mogen noemen. Een titel die je niet zomaar toegekend krijgt. Gaat om – meestal riante – maaltijden, onmiskenbaar met klassieke toewijding bereid, altijd op basis van producten uit de naaste omgeving. Geen geknutsel in de keuken, geen ‘culicinaties’, geen modernisme als umami dat naast zoet, zuur, bitter en zout ineens niet aan het smaakpallet mag ontbreken. Geen idee wie daartoe besloten heeft. En waarom dan?
De Bistrots de Pays gaan de 21e vieren dat de Beaujolais Nouveaux gearriveerd is. Soms met muziek, soms met onbeperkt proeven in combi met charcuterie, er zijn er die je daarna gratis naar huis laten brengen.
Klik hier maar.
Ik ben niet enthousiast. Magere wijn fêteren in auberges die om de hoek veelal betere ‘primeurs’ kunnen bekomen, een beetje jammer. Maar ja, die bistrots die nogal eens in de sores zitten…, dus toch maar wat reclame maken. Bij deze.
Raoul Duchemin

2 gedachten over “Beaujolais”

  1. Helemaal mee eens, wij hebben er ook nooit van kunnen genieten, helaas. Pijnlijk wordt het als je gasten krijgt uit die regio en vol trots een flesje meenemen. Ach het is wel te drinken, maar inderdaad om de hoek vindt je betere wijnen, zelfs een vin du Pays uit deze regio (Mt Ventoux) is veelal niet te versmaden en beter dan de “célebre beaujolais”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven