Vakantietip: Bargème in de Var

zo 29 december 2019

Denise Baudet is freelance journaliste, woont en werkt in Zuid-Frankrijk en schrijft af en toe iets voor Kijk, Zuid-Frankrijk!

Altijd spannend: concurrentie tussen Zuid-Franse dorpen. Zelfs als ze ‘top’ genoteerd staan op die lijst van ‘Les plus beaux villages de France’. Heb ik het even over Tourtour en Bargème in het departement du Var, alle twee zo’n mooiste dorp. Het supertoeristische Tourtour ‘verkoopt’ zich altijd als ‘village dans le ciel’, op een bescheiden 655 meter hoogte. Nee, dan Bargème, op 1097 meter. En daarmee veruit het hoogstgelegen dorp van het departement. Ook om die reden meteen een aanrader als je iets van verkoeling zoekt, mocht het van de zomer weer ‘canicule’ zijn.
Toegegeven, ook Tourtour biedt een schitterend panorama, maar voor een echt formidabel uitzicht moet je toch echt naar Bargème, al sinds 1967 een ‘monument historique’.
Er wonen maar iets van 200 mensen in de autorvrije burcht, van oudsher strategisch gelegen, waarvan in 814 voor het eerst melding wordt gemaakt. Maar mooi dat ze er toch twee prima restaurantjes hebben: Les Jardins de Bargème (bij de Porte de la Garde) en L’Amandier Rose (vooral pannenkoeken) in de Rue des Ormeaux. Waar je ook aanschuift: je kijkt vanaf hun terras je ogen uit.
De middeleeuwse straatjes worden gedomineerd door de overgebleven torens van wat ooit het château van de destijds machtige familie de Pontevès was. In de 13e eeuw gebouwd, nu niet meer dan een ruïne. Ging mis tijdens de godsdienstoorlogen in de 16e eeuw. Maar het kasteel werd vooral het slachtoffer van de volkswoede van de lokale bevolking. Die had genoeg van de tiran Jean-Baptiste Pontevès (1505-1579). Hij, zijn twee zonen en nog een paar familieleden werden vermoord. Ze worden herdacht in de kapel de Notre-Dame-de-Sept Douleurs. Maar als je er bent, kun je misschien beter even het Romaanse kerkje uit de 13e eeuw binnenlopen dat alle geweld doorstaan heeft. Je vindt daar een heel bijzonder altaar.
Daar gaat het natuurlijk niet in de eerste plaats om als je koers zet richting Bargème. Het hele dorpje is uniek en niet alleen vanwege zijn buitengewone ligging.

Denise Baudet

4 gedachten over “Vakantietip: Bargème in de Var”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven