Het beste boek van 2019: Een hapklare historie van Frankrijk

di 7 januari 2020

Maria Edelman is journaliste in Zuid-Frankrijk en heeft bovendien een scherp oog voor de beste boeken die over (Zuid-)Frankrijk gaan. Ze praat jullie en mij er graag over bij.

Nieuwjaar, terugblik, lijstjes. Zo gaat dat. Mijn favoriete boek dat vorig jaar verschenen is? Makkelijk zat: ‘Een hapklare historie van Frankrijk’. Van Stéphane Hénault en Jeni Mitchell. In essentie: als je iets van Frankrijk wilt snappen: kijk dan óók naar de gastronomie! Een cassoulet die een oorlog won, een crêpe die leidde tot Napoléons ondergang, opstanden gevoed door brood en zout: de niet alleen sociale geschiedenis van Frankrijk is nauw verweven met zijn gastronomie. Dat dit verrassende en smeuïge verhalen oplevert die ook nog gedegen historisch verantwoord zijn, laten een Franse kaasspecialist en een Amerikaanse wetenschapper in dit fantastische en opgewekt geschreven boek meeslepend zien.
‘Een hapklare historie van Frankrijk’ neemt je mee in een reis door de tijd naar de oorsprong van de beroemdste Franse gerechten en wijnen, door de keukens van befaamde Franse steden tot in de uithoeken van het platteland. Het ontstaan van legendarische Franse producten – van roquefort tot cognac, van croissants tot calvados, van absint en oesters tot camembert en champagne – gaat hand in hand met de sociale en politieke ontwikkelingen die het land hebben gevormd.
Dit boek is naar mijn mening onmisbaar voor liefhebbers van eten, geschiedenis en eigenlijk alles wat Frans is. Je krijgt een letterlijk smakelijke geschiedenis van Frankrijk, een originele aanpak waardoor je heel veel leert. En trek krijgt. Je leest maar door en uiteindelijk zit je toch een beetje anders, veel beter geïnformeerd en vol verhalen, aan tafel in een restaurant. Ik geef 5 *****
Uitgeverij Brandt. Prijs: € 25.
Niet verkrijgbaar via je lokale boekhandel? Bestel dan hier.

Maria Edelman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven