De nieuwe Berg: ‘Ik zie je’, voyeur in de Vaucluse

zo 26 januari 2020

Maria Edelman is journaliste in Zuid-Frankrijk en heeft bovendien een scherp oog voor de beste boeken die over (Zuid-)Frankrijk gaan. Ze praat jullie en mij er graag over bij.

Iedere liefhebber van meeslepende thrillers verheugt zich altijd op een volgende van Michael Berg. Won in 2013 De Gouden Strop (voor de beste thriller van het jaar) met zijn ‘Nacht in Parijs’, ik was ervan overuigd dat hij die prijs vorig jaar opnieuw zou veroveren met zijn boek ‘Broertje’. Héél beknopt: drie doden onder wie een Nederlandse oud-politicus in een villa in de Zuid-Franse Var (!). De zus van de verstandelijk beperkte Nederlandse verdachte vliegt in en dan begint het voortreffelijk geschreven verhaal. Wat je noemt zo’n ‘pageturner’ met als extra een meer dan maatschappijkritische annotatie. Ik wist: dit is ‘m, voor die Gouden Strop. Nee dus. Misschien was mijn oordeel een beetje verduisterd doordat ik zelf in de Var woon en veel herkende. En ik had niet álle recent verschenen thrillers gelezen.
De nieuwe Berg heeft de bij voorbaat intrigerende titel ‘Ik zie je’. Doordat Berg niet anders kan dan uitstekend schrijven en het verhaal zich afspeelt in de Vaucluse, ook min of meer bij mij om de hoek, dacht ik: kom maar op, graag!
Ik vind dat ‘Ik zie je’ een paar procenten minder is dan ‘Broertje’. Dat heeft in de eerste plaats met de ‘invalshoek’ te maken. Qua idee en uitgangspunt is ‘Broertje’ met een verdachte autist een stuk origineler dan een schrijfster met zo’n ‘writersblock’. Ik heb in beginsel een hekel aan zulke types. Ga gewoon aan het werk, dat moeten ze aan de lopende band in de fabriek ook, toch? Writersblock, luxe-probleem. In ‘Ik zie je’ draait het om een Engelse autrice die even niks meer weet te verzinnen en tijdelijk naar de Vaucluse verkast om daar aan de voet van de Mont Ventoux wat te peinzen. Er staat daar een verrekijker en ze is als voyeur getuige van gewelddadigheid bij de buren. In het vervolg van het verhaal is Berg dan toch weer op z’n best. Spanning en psychologie, de kenmerken van zijn oeuvre. Ondertussen vertelt hij ook over zijn beleving van de Vaucluse en de mensen die hij er tegenkomt. Natuurlijk niet als zo’n ‘travelguide’. Maar hij is er wél, in de Var en de Vaucluse, voor hij aan een boek begint.
Ik vind ‘Ik zie je’ niet de beste Berg. Maar dat vind ik ook van de Mont Ventoux. En kom er maar eens tegenop. Mijn oordeel: 4 ****
Uitgeverij The House of Books. Prijs € 21,99.
Niet verkrijgbaar via je lokale boekhandel? Bestel dan hier.

Maria Edelman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven