Het oprechte Provençaalse denken in 10 punten

di 28 januari 2020

Een beetje Provençaal hecht aan wat hij altijd al dacht. Zoals het ‘m geleerd is. Moderne quatsch is meer iets voor vreemd volk. Noem de Provençaal eigenwijs, of eigen & wijs. Neem in aanmerking dat vrijwel iedereen van een zekere leeftijd in dat deel van de wereld is afgestudeerd in de vrolijke wetenschap van het overdrijven.

1. Zwemmen? In zee? Alleen bespreekbaar als de watertemperatuur minimaal 22 graden bedraagt. Anders begint een helder denkend mens er niet aan, je gaat toch niet je tenen laten afvriezen?
2. Je moet wel een heel domme toerist zijn als je vindt dat je in Nice naar het strand kunt. Kiezels! Dat ligt niet lekker, de pokkenherrie van vliegtuigen boven je kop en de eeuwige files, de uitlaatgassen op de Promenade des Anglais. Nee, een Provençaal vertoont zich zo min mogelijk in ‘la capitale de la Côte d’Azur’.
3. Als je toch in Nice moet wezen: je kunt je auto er niet kwijt, dus gewoon dubbel of driedubbel parkeren, dat doet iedereen daar.
4. Niet alleen in Nice wemelt ’t van de stoplichten en dan heb je van die types die langer dan een seconde wachten voor ze gas geven als het eindelijk ‘groen’ is. Dat kan natuurlijk niet, dergelijke sloombo’s trakteer je op een claxonconcert.
5. Maar nog liever Nice dan richting het noorden. Altijd truien meenemen! En voor de zekerheid je paspoort, want ja, voorbij de Provence ben je toch in het buitenland.
6. Bestel daar nooit een ‘salade Niçoise’. Ze maken er een beledigende bende van.
7. In dat buitenland werken ze in die restaurants – en zelfs ‘en famille’ – met boter! Wat is dat, boter? Ja, iets uit Bretagne, Normandië, dit kant op. Een normaal mens houdt het bij olijfolie.
8. Het weerbericht is het leukste van de tv of in je app. Even kijken hoe koud ’t in Lille en de rest van de noordpool is.
9. Bij drie vlokken sneeuw haal je meteen dikke jassen, sjaals en wanten uit de kast.
10. Als het twee dagen achter elkaar regent, zo snel mogelijk naar de pharmacie om anti-depressiva te halen.

Nooit een deurtje verder kijken, die Provençaal? Onzin! Altijd graag even naar Italië. Want daar hebben ze goeie spullen en prima koffie. Maar regel 1 in de Provençaalse filosofie is (en blijft): “Es bèu ço qu’agrado” (est beau ce qui plaît), zeg maar ‘oost west, thuis best’.

Patrick de Graaf, journalistiek medewerker Kijk, Zuid-Frankrijk!

1 gedachte over “Het oprechte Provençaalse denken in 10 punten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven