Help! Een McDonald’s in de buurt!

wo 15 december 2010

Paniek in mijn dorp en wijde omgeving: er is sinds kort langs de Route Nationale Grasse-Draguignan zo’n McDonald’s neergestreken. Hét bewijs dat het hier definitief gedaan is met de relatieve rust van het klassieke platteland. Daar zijn we het allemaal over eens.
Mijn dorpje ligt op ongeveer tien kilometer afstand van die RN. Ik maak weleens gebruik van die weg, want vanwege mijn werk ben ik regelmatig gedwongen -bijvoorbeeld- naar de kust af te zakken. En soms vloeit uit tijdnood voort dat ik de snelste route kies.
Ik kom dan ergens halverwege tussen Grasse en Draguignan, vlakbij die McDo, op de RN terecht. Op weg naar de autoroute A8. En op de terugweg is er vaak geen andere oplossing dan weer die RN te kiezen. Prima, want ik ken -althans tussen Fayence en het Lac Saint-Cassien- geen route met zoveel kleine, maar vaak uitstekende restaurantjes en minstens tien pizzeriaatjes; ik heb ze intussen allemaal wel een keertje of wat geprobeerd. En ook bij L’Auberge La Bécassière, van een hogere orde, leg ik graag aan, als ik meer tijd heb. Kortom, langs die route strekt zich een mooi en gevarieerd culinair landschap uit.
Veel van die kleine restaurantjes leven vooral van de lunches. ‘Plat du jour’ 10 euro en je weet je verwend. Truckers, handelsreizigers, buurtbewoners en ik dus ook kennen en waarderen die ‘routiers’.
Nu vrezen we dat hun toekomst op het spel staat. Door de komst van die McDo. De moderne tijd, ik weet het, ik ken het melancholieke La Montage van Jean Ferrat (en de bewerking ervan, Het Dorp van Wim Sonneveld).
Vooral die truckers en andere voorbijgangers zullen voortaan wel voor een in dubbel opzicht ‘goedkope’ McDo-hamburger kiezen. Hetgeen de ondergang van onze vertrouwde restaurantjes inluidt. En daarmee het faillissement van de ‘routier-cultuur’ die écht eten combineert met een vriendenprijsje. En met het verdwijnen van de ‘routiers’ zullen we ook afscheid moeten nemen van een vrijwel perfecte ‘daube de sanglier’, of -’s zomers- van een salade Niçoise die rijker is dan die je in Nice krijgt. Voor de beste pizza hoef ik nu nog niet naar Rome, ik kan gewoon terecht bij Les Terrasses langs de RN voor een superieure Quatre Fromages. Ik ben dus net zo ongerust als iedereen in mijn dorp. Want als onze favoriete restaurantjes op de fles gaan, zal ook de werkloosheid verder toenemen.
Ik zal dus nooit een voet in die McDonald’s zetten, en velen met mij. Ik heb trouwens in mijn hele leven maar één keer een hamburger van die firma gegeten. Erg lang geleden, ik woonde nog in Nederland. Maar ik herinner me dat die poging tot voedsel vooral naar kartonspecie smaakte. En ik haastte me alsnog naar een serieuze snackbar voor een Kwekkeboom-kroket. Of eentje van Van Dobben, dat weet ik niet meer.
Er zijn dagen dat ik de moderne tijd even niet zie zitten. Maar de bulktoeristen zullen van de zomer vast blij zijn met ‘hun’ McDo: “Ha, net als thuis!”

30 gedachten over “Help! Een McDonald’s in de buurt!”

 1. Ik begrijp deze blog niet helemaal. Als al die traditionele en pitoreske restaurantjes zo leuk en goedkoop zijn en als de daube en al die andere traditionele gerechten zo goed zijn, dan heb je van een McDo toch niks te vrezen? Een trucker (toerist, buurtbewoner, verdwaalde passant, noem maar op) zal toch altijd voor de lekkerste lunch of ten minste de beste prijs/kwaliteit-verhouding kiezen? In elk geval al die dorpsbewoners die bang zijn voor verschaling van het aanbod zullen dan toch niet bij McDo gaan eten? Of stiekum toch wel? Op zijn Frans het ene doen doen en het andere zeggen….

  Zou de waarheid niet zijn dat al die kleine pitoreske Franse restaurantjes langs de RN’s meer een idée fixe zijn, een romantische droom uit vervlogen tijden, toen ze nog helemaal geen concurrentie hadden. Is de werkelijkheid niet dat ze vaak smerig zijn (zowel de vloer als de wijnglazen als het eten, om van de toiletten nog maar niet te spreken), met een slechte bediening (anno 1955) die vooral een groot onderscheid maakt tussen enerzijds familie en amis de la maison en anderzijds allerlei passanten, die alleen maar welkom zijn om hun geld achter te laten en verder kunnen oprotten of minstens hun bek houden.

  Sinds mijn kinderen de leeftijd van zeven jaar zijn ontgroeid (en dat is inmiddels een hele tijd geleden) ben ik ook niet meer in een McDo geweest. Vooral omdat die dunne, lauwe en nauwelijks gebakken Franse Frieten zo verdomd smerig zijn. Maar aan de properheid, de bediening en de prijs ligt het niet. Zou dat niet de ware reden zijn waarom al die truckers en andere passanten (en ook vele dorpsbewoners) zullen kiezen voor MacDo in plaats van de smerigheid van de gemiddelde Franse Bistro langs de Route National?

  Wim

  PS Laat ik ter verduidelijking melden dat ik absoluut dol ben op de Franse Cuisine, met Hoofdletters en Tradities en al, maar dat er van die (echte) Franse Cuisine verdomd weinig meer te vinden is bij die beroemde kleine Franse bistrootjes langs de weg. Wel eens zo’n met zenuwen doorregen faux-filet geprobeerd bij zo’n bistro? Yakkiebah!

  1. Beste Wim,
   Ik weet niet waar jij woont, maar hier in de buurt zijn de restaurantjes keurig en is het eten prima. Buurtbewoners komen er graag en zullen er ook wel blijven komen. Maar daarmee redt je het niet: kleine routiers moeten het (ook) hebben van passanten en toeristen. En McDo trekt die clandiezie juist weg.

   1. Je zegt: ‘de restaurantjes zijn keurig’. Je zegt ‘het eten is prima’. Je zegt ‘buurtbewoners komen er graag’. Waarom is McDo dan een gevaar? Als iedereen zo verschrikkelijk tevreden is met jullie restaurantjes, dan maakt McDo toch geen schijn van kans? Wat is dan volgens jou het gevaar? Wat is dan de toverformule waarmee McDo alle clandizie van passanten en toeristen zal wegtrekken van die keurige restaurantjes waar het eten prima is en de buurtbewoners graag komen?

    Ik heb daar wel een theorie over, maar wellicht wil je die niet horen. Francofielen hebben moeite de harde werkelijkheid onder ogen te zien en zien vooral de romantiek van die rommelige en smoezelige restaurantjes, waar de schotel van de dag is uitverkocht als je het waagt om om half twee nog te willen lunchen. Ondertussen doen ze wat al die mensen doen die klagen dat kleine winkeltjes verdwijnen uit de dorpen. Ze klagen hard, maar ze gaan zelf ook naar Leclerc omdat de brocolli daar een dubbeltje goedkoper is. Op heel veel plaatsen waar McDo is verschenen zie je hetzelfde effect: klagen dat er een McDo komt, maar zodra die er is gaan ze er wel eten. McDo kan echt niet leven van alleen de passanten en toeristen!
    Het doet er dan helaas niet toe of een specifiek restaurant juist keurig is en waar voor zijn geld biedt, de gemiddelde luncher in Frankrijk heeft te vaak slecht eten, slechte service en smerige toiletten meegemaakt in de klassieke bistro’s en kiest inderdaad -als er een keuze is- vaak voor McDo. Alle Franse bistro-uitbaters kunnen dit collectief zichzelf verwijten, door niet mee te gaan met de eisen die lunchers tegenwoordig stellen aan kwaliteit, service en properheid. Ik geloof dus niet in een onderscheid tussen lokalen en passanten of toeristen. Het is juist de uitbater die dat onderscheid wel maakt (en toeristen dientengevolge vaak arrogant bahandelt) die McDo in de kaart speelt. En wat je ook vindt van MacDo, die hebben wel begrepen wat mensen willen langs de doorgaande route. Of ze er nu wonen of alleen maar toevallig langskomen.

    Wim

 2. Hé Renée,

  Inderdaad buitengewoon spijtig dat je buurt geMcDo-od wordt. Ik heb gelukkig wel de indruk dat de fransen zich niet zo maar laat vercholestorollen door de vleesverkrachters uit de Unite-me-States.

  De jeugd zal er zeker voor gaan en net als in Nederland de gescheiden vaders en moeders die bij Ronald de Kinderlokker afspreken om hun kroost van auto en “opvoeder” te laten wisselen.

  De middenstand wordt op deze manier natuurlijk wel (op den duur) de das omgedaan, alhoewel ik me ook kan vinden in het verhaal van Wim. De franse horecamiddenstand moet er wel aan blijven werken om een goede en betaalbare maaltijd op tafel te zetten. Maar ze zijn niet echt marktgericht bezig merk ik…

  Wellicht dat het voor de tourist een verrijking is en dat de fransman z’n schouders ophaald en toch gewoon naar z’n eigen vertrouwde bistrootje gaat.

 3. “Veel van die kleine restaurantjes leven vooral van de lunches. ‘Plat du jour’ 10 euro ”

  Is behoorlijk duur hoor 10 euro elke dag uitgeven voor je middagmaal,en overal echt lekker, nou nee. Daarbij houden veel restauranthouders zich niet aan de verlaging van de BTW. Ik ben ook geen McDo eters maar dat de lokale franse bistrootjes en kleine restaurantjes het gaan afleggen door de komst van de (ojee buitenlandse) Mac-Do lijkt me onwaarschijnlijk. Misschien moeten ze iets meer de hand in eigen boezem steken. Prijzen redelijk houden, schoon etablissement hebben…..

  1. Beste Els,
   Die 10 euro kan door de lokale werkers in vrijwel al die restaurantjes voldaan worden met een maaltijdcheque. Nog een reden waarom die er wel zullen blijven komen. Tot je die cheques natuurlijk ook bij McDo kan inwisselen; tot op heden is dat niet zo. Overigens is hier in de meeste eethuisjes wel degelijk die btw-verlaging doorgevoerd.

   1. Beste Renée,
    Het gaat me om die 10 euro,met welk betaalmiddel dat dan ook betaald wordt. 10 euro voor een dagelijkse lunch is gewoon teveel.Vele families, zeker ook in Fr, moeten met wellicht iets meer als 10 euro een hele familie een dag voeden!!
    Als ik hier in mijn omgeving kijk hebben de kleine restaurantjes op een enkeling na, geen btw verlaging doorgevoerd(de koffie een dubbeltje goedkoper telt niet mee)

 4. Hoi Renée,

  Ik ben het helemaal met je eens: weg met die Mc Donalds.
  Los van de laffe eenheidshamburgerhap vind ik de vestigingen van MC Donalds pure vervuiling in het landschap. Nou weet ik heus wel dat een groot deel van Frankrijk gebukt gaat onder reclameborden langs de kant van de weg maar die irrante gele M hoeft er niet ook nog ‘ns bovenuit te steken.
  Het is geen bekrompenheid om een hekel aan Mc Donalds te hebben en het is ook niet zo dat ik van een zogenaamde Franse idylle houdt (die toch wel echt bestaat) maar laat die Mc Donalds nou maar ophoepelen.
  Zal niet gebeuren; de commercie wint het vaak.
  En inderdaad maar hopen en toch echt wel verwachten dat de meeste mensen de menu’s du jour blijven waarderen. In dit geval het omgekeerde van vet blijft drijven. Laat het Mc Donalds vet alsjeblieft zinken, en wel snel!

  Groet, Esther

 5. Iedereen heeft uiteraard recht op zijn persoonlijke mening. maar uit het succes van MacDo (per hoofd van de bevolking meer MacDo’s in Frankjrijk dan in enig ander land in Europa…) blijkt toch dat het Franse volk er met plezier komt. En dat zijn echt niet alleen de toeristen en de hangjongeren. Dus MacDo weg te wensen uit het Franse landschap is ontkenning van een klaarblijkelijke diepe behoefte van de Fransen aan de producten, de service of de properheid die MacDo biedt..

  Wim

  1. Beste Wim,
   Het feit dat Sarkozy (helaas) tot president van Frankrijk is gekozen, betekent niet dat hij een stijlvolle staatsman is. Soms wint rotzooi het van kwaliteit. Voor mij is dat geen reden om achter de massa aan te hollen.
   Zie verder mijn eerdere antwoord.

   1. Je kunt ook Francofiel zijn (als ik) en toch Sarko een zegening voor Frankrijk vinden. maar dat is een heel andere discussie…
    Ik vind MacDo zeker geen zegening voor Frankrijk, maar een straf voor arrogante uitbaters van eetgelegenheden die zich weinig gelegen laten liggen aan de klant.

    Wim

    Wim

 6. le vrai français continuera de manger français.
  peut-etre que un Mc Do s’ouvre là pour les néerlandais qui descendront dans le sud de la france?
  quel bla-bla!!

 7. Uit armoe vandaag bij de Mc. Do moeten lunchen, de reguliere franse lunch-bistro is na 2 uur gesloten. In Brignoles was Mc. Do afgeladen, ik vroeg me ook af van hoe en waarom. Ondertussen wonen wij een jaar in Cotignac, heb al een beetje recht van spreken als het over de franse cuisine gaat. We kwamen vol verwachting naar Frankrijk om de huizen en het leven te ontdekken, zitten dus midden in de Provence tussen de wijnvelden in een prachtig gehuurd huis en dachten natuurlijk hier gaat het gebeuren.
  Maar heel langzaam kwam de harde waarheid, het Frankrijk van de Glossy’s is fake, ooit misschien een waarheid, maar nu een bladvulling in de jaarlijkse komkommertijd. Wij hebben echt alle restaurants gehad, we zochten een paar eerlijke bistro’s met verse producten en hoofdpijnvrije wijn. Geen kans van slagen, en een gevoel om uit te zijn, dat lukt echt niet als je gedwongen wordt je dessert voor 21.30 te nuttigen. In Spanje gingen we pas om die tijd uit eten… De oorzaken van deze teloorgang zijn voor een zeer groot deel de tweede huizenbezitters, die na aankoop nauwelijks zorgen voor enige economische bewegingen. Ze zijn er namelijk nauwelijks, dus die ambitieuze restaurateur heeft geen kans van slagen. Ik ben echt met stomheid geslagen over onze teleurstelling over dat zogezegde franse leven, en begrijp al helemaal de verdedigende opstelling van de francofielen niet. Er valt nog veel op te merken, maar dat ze ons in Frankrijk naar de mc.Do konden krijgen zegt volgens mij genoeg.

  1. Beste Fred,
   Wat jammer voor je dat Frankrijk zo tegenvalt. Nu is Cotignac nogal toeristisch en misschien verklaart dat het grote aantal slechte eethuisjes. Probeer het eens bij La Bastide du Mûrier (Quartier Bellevue), La Table de la Fontaine (Cours Gambetta) of bij Le Clos des Vignes (Quartier Nestuby), die naar horen zeggen wél goed zijn. Ben benieuwd naar je ervaringen.

   1. Ik zie geen commentaar van ene Fred, maar je antwoord vind ik een beetje flauw. Zowel de Table de la Fontaine als Le Clos des Vignes (die andere ken ik niet) zijn middenklasse restaurants, waar het absoluut minimum voor een plat de jour (met salade vooraf, of dessert) tenminste €15 is. Dat is een heel andere klasse dan MacDo en trekt ook een heel ander publiek.
    Verder is je commentaar typisch Frans: Cotignac is erg toeristisch, waardoor er slechte eethuisjes zijn. Klaarblijkelijk is het in Franse ogen OK om toeristen rotzooi voor te zetten. Daar hebben we het weer: het onderscheid tussen ‘ons’ en de passanten en toeristen, daar zou toch eigenlijk eens een einde aan moeten komen. In de twee andere landen waar ik lang heb gewoond (Nederland en USA) heb ik me als toerist nooit achtergesteld gevoeld in een restaurant. Dat gevoel ken ik alleen uit Frankrijk.

    Wim

   2. Beste Wim,
    Vreemd, ik zie het commentaar van Fred gewoon op mijn blog staan. Misschien de pagina even verversen?
    Middenklasse restaurants, van een andere klasse dan McDo: inderdaad. Voor kwaliteit moet je nu eenmaal iets meer betalen. Dat heeft niets te maken met ‘typisch Frans’ (bedankt voor het compliment trouwens). En nee, toeristen zet je geen rotzooi voor, als ze tenminste bereid zijn behoorlijk te betalen voor behoorlijk eten. Voor een grijpstuiver kun je nu eenmaal geen gastronomische maaltijd verwachten.

 8. Zettie Leeuwenburgh

  Wat jammer dat de grote fastfood-keten de rust verstoort in zo’n mooie omgeving. Zeker ook met “speeltjes in het kinderverrassings-kartonnetje”?
  Walgelijke speeltjes: als kids er 1 hebben, willen ze de andere (in de serie) ook…
  De leuke goede restaurantjes hoeven – volgens mij dan – niet bang te zijn voor het “verlies” van Truckers. Die hebben een goede smaak. “Onderweg, altijd zoeken naar een een parkeerplaats met veel Truckers”, is me ooit verteld. “Zij weten waar je lekker kunt eten, dus dan zit je goed”. Tot nu toe klopte dat!
  In Wales duikt die McD ook meer op. Hevig beconcurreerd door GB’s: Little Chef, die zo mogelijk nog vettere hap voeren…”Baked bread” at breakfast-time.
  Je ziet er weinig Truckers staan.

  1. Beste Zettie,
   Ja, dat van die truckers klopt wel. Maar let ook op de nummerborden: zijn ze niet Frans of italiaans maar bijvoorbeeld ‘oostblok’ dan kun je beter een deurtje verder gaan. Die laatste groep is vooral uit op supergoedkoop. Logisch, weinig te besteden.

 9. U timmert lekker aan de weg met uw gewild polariserende stukjes. Gaat het zo beroerd in de hoernalistiek ?
  Doe vooral uw blog en laat u lezen door ieder die dit wilt, maar dring u niet zo op op andere sites.

  Smakelijk overigens.

   1. Zettie Leeuwenburgh

    Ha Renee,

    Ja! Puntje!!! ‘k Dacht even niet aan: “Eigen Rijders”: Oostblok Truckers rijdend in West Europa..

    Zij luisteren toch wel naar hun collega’s die ter plekke bekend zijn. Nemen hun adviezen aan. En gaan liever Smakelijk eten!

    Dat heb ik ontdekt in Duitsland, Nederland, Engeland en Wales; en omgekeerd. (Sorry… m’n laatste reis naar Frankrijk is lang geleden). Kan me echter niet voorstellen dat Fransen hun buitenlandse collega’s niet: Wegwijs maken?? (of? ‘t zou een taal-probeem moeten zijn?)

    Grappig is het om te horen dat Engelse Truckers en Welsh Truckers:liever km’s omrijden om het hoge tolgeld voor de brug over de Severn te besparen. Liever: een iets duurder Lekker hapje eten! Daar hebben we die extra km’s graag voor over!

    Of: buitenlandse truckers Dat voorbeeld volgen?

    Toeristen? Tja.. met twee zeurende koters op achterbank op doorreis naar zon, zee, pretpark: “zijn we er nou?; ‘k moet plassen; ‘k heb dorst; ‘k verveel me..”.

    En dan komt de Eerste! Oranje/Gele: McD-reklame langs flitsen op de weg…….

    Jammer!!! voor Jullie Mooie Gebied!(qua omgeving) Maar willen die leuke restaurantjes al dat gezeur?

    Gek?.. Wij mijden pittoreske restaurantjes als we bij binnenkomst ontdekken Dat er zo’n
    -tig partij gezeur is.. (Ja, zoonlief deelt deze mening – generatie jonger!!!!)

 10. Dag Zettie,
  Mooi verhaal, van die truckers. En misschien willen Franse truckers hun collega cowboys-van-de-weg best inwijden in de gastro-geheimen, maar die oostblokkers rijden meestal in een soort van convooi(tje) en bemoeien zich bij voorkeur met elkaar, ook al omdat ze doorgaans geen enkele taal buiten de deur spreken. Gezien de crisis hebben ze ook nog eens erg weinig te besteden, dus eten ze meegebrachte spullen of ergens zo goedkoop mogelijk. Ik heb dit niet van mezelf maar van een bevriende trucker die internationale verhuizingen doet. En je hebt gelijk: als er -tig partij gezeur dreigt: mijden die tent.

 11. Allemaal heel leuk en aardig, maar als er een groot voordeel van de MacDo is, is het wel dat de jeugd elkaar weer eens kan ontmoeten. Overal in de grotere steden zie je dat groepjes afspreken bij de mac, en dat vind ik een goede zaak.
  Ze zitten zich echt niet de godganse dag vol te proppen, maar er is verder niks waar ze onder het genot van een drankje elkaar eens kunnen ontmoeten. En dat kan daar ook, ook aleen voor een ijsje of een kop koffie met een muffin ben je welkom.
  Verder ben ik het ook heel erg met Wim eens dat de Franse restaurateur eens de hand in eigen boezem mag steken.
  Zelden zo’n slechte service-gerichtheid gezien als in Frankrijk. Ik kom zelf uit de horeca, en is men in andere landen blij jou als gast te hebben, lijkt het in France andersom. Je mag blij zijn dat je bij hen mag eten…
  Je pikt er de buitenlandse ondernemers meteen tussenuit, zij hebben het wél begrepen.
  Laatst nog meegemaakt, wilden we met ons vieren een pizzaatje eten, oke, het was druk, maar er waren nog enkele tafels vrij. De serveerster wilde ons placeren en meneer de pizzapipo riep vanuit de keuken dat hij het druk had. Het feest ging niet door. Te gek voor woorden toch??

  1. Beste boekenfreak,
   De jeugd komt hier bij elkaar in het dorpscafé, of in de salle polyvalente, of bij een van de vele ‘snacks’, crêperieën, koffiecorners en wat er verder zoal zo voorhanden is. Ze kunnen er desnoods de hele dag op één consumptie blijven zitten. Over de eethuisjes hier in de buurt heb ik geen klachten qua bediening: men is blij dat je komt en bijbehorend vriendelijk. Vervelend dat u zulke nare ervaringen heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven