Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.
Kaasjes van Blondin zijn hier in de streek zo ongeveer kostbaarder dan goud. Blondin is een zelfkazende zonderling -een forse ex-hippie met een woeste bos donker rastahaar en een bijkans onlesbare dorst, die zich met een kudde geiten en schapen hoog in de bergen heeft teruggetrokken. Eens in de zoveel tijd daalde hij tot voor een paar jaar, af naar het dorp om er zijn pittige kaasjes aan de man te brengen. Dan was het feest in het café. De helft van de voorraad sneuvelde meestal al bij de eerste rondjes rood, om de rest moest je zo’n beetje vechten. Blondin kon er met zijn bescheiden eisen goed van leven. Tot Brussel besloot dat dat niet meer mocht. De ‘cave’, de ruwrotsige kelder waar Blondins’ kaasjes rijpten en waar ze hun broodnodige bacteriën opdeden om nou juist die pittige, smaakvolle kaasjes te worden, moest uit hygiëne-overwegingen steriel betegeld worden. Geen bacteriën meer, geen smaakvolle kaasjes. Toen hield Blondin er mee op. Officieel dan. Want als je de moeite neemt de bergen in te trekken, als je zijn boerderijtje weet te vinden, en als je een ‘tankje’ rood meeneemt, kun je soms nog weleens een voorraadje scoren.
Als het je lukt om niet alles meteen dezelfde avond weg te werken, dan kun je ze wat langer bewaren door ze te marineren. En kun je geen kaasjes van Blondin krijgen, dan voldoen kaasjes van een mooie boerenmarkt of een goede kaasspecialist ook.
Ingrediënten:
6 kleine, stevige geitenkaasjes
4 blaadjes laurier
4 takjes tijm
4 takjes oregano
4 takjes rozemarijn
6 zwarte peperkorrels
1 rood en 1 groen pepertje
1 teentje knoflook
olijfolie
Bereiding:
Snij de kaasjes doormidden en doe ze samen met de kruiden en de specerijen (de pepertjes heel laten!) en het gepelde teentje knoflook in een goed afsluitbare pot. Denk aan een weckpot, maar een stevig sluitende conservenpot of iets dergelijks, kan ook.
Zijn er geen verse kruiden voorhanden, dan mag gedroogd ook, ongeveer een klein theelepeltje van elk. Giet zoveel olijfolie in de pot tot de kaasjes helemaal onder staan.
Zet de pot een week weg op een koele plaats. In de drie weken daarop moeten de kaasjes gegeten worden, want na een maand wordt de olie ranzig. Die olie kan in die periode trouwens ook mooi als dressing over de sla, of over een pizza. Serveer de kaasjes met warm geroosterd boeren- of notenbrood dat met wat van de olie is besprenkeld. Lekker met een mooi glas rood, bij het haardvuur.
Reneé wat een heerlijke tip.
Dag Susan,
Alleen wel jammer dat je een weekje moet wachten hè. Maar het is de moeite echt waard hoor. :-]