Recept van de week: Gepocheerde vijgen

vr 12 september 2014

Categorieën: ,

WPFsquared
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het houdt maar niet op: vandaag alweer een lading vijgen van de Britse buuf gekregen! De oogst is dit jaar dermate overvloedig dat er bijna niet tegenop te plukken valt. Maar het dorpscollectief weet inmiddels de weg, steekt graag een handje toe, en dus is zo’n vijgenoogst in ‘no time’ in manden, zakken en boodschappentassen verdwenen. En komt de buurvrouw zo langzamerhand om in de goedbedoelde vergoedingsprullaria (zie mijn blog van vorige week). Soms ben ik blij dat mijn magere vijgenboompje het begeven heeft……
Bon, monter de keuken in voor een kersvers vijgentoetje.

Ingrediënten:
16 verse vijgen
½ liter rode wijn
400 gram suiker
1 theelepel kaneel
bindmiddel
250 gram mascarpone

Bereiding:
Haal de mascarpone uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Doe de wijn plus de suiker en de kaneel in een pan waarin de vijgen rechtop kunnen staat zonder om te vallen. Verwarm tot de suiker geheel is gesmolten. Zet de vijgen met het steeltje naar boven in het warme vocht. Laat circa een kwartiertje op laag vuur koken, tot de vijgen zacht zijn. Verdeel de vijgen over de borden. Kook de wijn nog wat in, en bind die met (bijvoorbeeld maïzena, of een instant bindmiddel) tot een soepele saus. Giet die over de vijgen, maar hou een paar eetlepels achter.
Doe de mascarpone in een kom, meng er de wijnsaus doorheen en verdeel het mengsel over de vijgen.

6 gedachten over “Recept van de week: Gepocheerde vijgen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven