Kerstinkopen

do 22 december 2016

1751703e94ece601

“Nou, dát hebben ze hier in elk geval óók al niet,” klonk het in onvervalst Hollands naast me toen ik in de supermarkt aan de rand van de grote stad in ‘up tempo’ wat voorraden dacht aan te vullen. Ik keek naar de afgeladen winkelkar die ik ter hoogte van de boulangerie-afdeling als wegversperring aantrof en waarnaast een struise blondine oprees, verpakt in een gewatteerd okseljasje, ‘skinny pants’ (fluisterbroek, noemt een vriend van me dat) en bijbehorende stiletto’s. Ze bladerde samen met haar eveneens krapverpakte vriendin door de meegebrachte Allerhande, waarin ze waarschijnlijk zorgvuldig de gedroomde kerstmaaltijd voor in haar Zuid-Franse vakantiehuis bij elkaar had gezocht.
‘Wegwezen!’ was mijn instinctieve reactie. Maar ja, dan moet je niet in je haast om weg te komen die volle kar midscheeps rammen. En ook nog eens van schrik ‘sorry hoor’ zeggen. Ik hing. Want ik wist vást wel waar…?
Kortom, ik wees ze bij wijze van schadevergoeding waar de vol-au-vents te vinden waren: “Nee nee, niet bij de bakkerij-afdeling maar ergens halverwege de ontbijtgranen en de koekjes twee paden verderop.” En dacht me alsnog uit de voeten te maken. Maar de dames hadden beet en lieten niet meer los voor we samen de halve Allerhande van wegwijzers hadden voorzien. Ik weet nu hoe een Hollandse kerstmaaltijd in al zijn door Appie bedachte glorie eruit dient te zien. En ik word er niet vrolijk van. Ieder z’n feestje, tuurlijk. Maar als ik langs zie komen wat er blijkbaar allemaal in twee dagen tijd moet worden weggestouwd aan luxe etenswaren breekt het zweet me uit. Een kleine greep:
Voorgerecht: gazpacho met gerookte amandelen, rauwe ham en Spaanse olijven
Tussengerecht: warmgerookte zalmtartaar met kappertjesvinaigrette
Hoofdgerecht: malse hertenbiefstuk met wildsaus, kaneelstoofpeertjes, aardappelgratin en haricotvertbundeltjes
Toetje: brownietaart met warme kersen en mascarpone.
En dat komt dan nog maar uit de Kerstbox die je blijkbaar overal in Nederland kunt laten thuisbezorgen (€ 75, ingrediënten voor een diner voor 4 personen, geen drank). Voor één maaltijd dus. De fourage voor twéé kerstdagen met ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes en snackhapjes moet je er nog uit de rest van zo’n Allerhande omheen componeren. Geen probleem als je in Nederland (of tegenwoordig ook in België) bent, daar ruk je alles bij Appie het schap uit. Maar dat wáren deze dames niet, die moesten op eigen initiatief de boel in een Zuid-Franse supermarché bij elkaar zien te sprokkelen. Dat was een beetje uit de klauw gelopen, aan de overbeladen boodschappenkar te zien. Amper het Frans machtig hadden ze het zekere voor het onzekere genomen, met ‘God zegene de greep’ als leidraad.
“Met z’n hoe velen zijn jullie eigenlijk?” vroeg ik terwijl ik voorpiepte bij de kassa (ja zeg, ik ben wel gek maar niet goed) en de afgeladen boodschappentruck achter me tegen mijn enkels tot stilstand kwam.
“Met z’n vieren.”
“En hoe lang blijven jullie?”
“Tot de 26e, dan gaan we wintersporten in Chamonix.”
“Nou, dan wens ik je sterkte”, zei ik, wijzend naar de etensberg in de kar.
“O, komt wel op”, sprak de blonde optimistisch. “En zo niet, dan gaat de rest gewoon de vuilnisbak in.”
“Maar… wat je over hebt kun je toch aan iemand anders geven? Er zijn genoeg mensen die het hard nodig hebben. Ook hier hebben we voedselbanken, vlak in de buurt zelfs!”
“Ja zeg”, zei de blonde, “da’s gedóe. Met kerst wil ik wel me rúst.”
Nee, ik heb het niet gedaan, ik heb niemand van de hakjes geschopt, maar geloof me, het scheelde niet veel.
Voor wie wèl een hart in z’n donder heeft, en onverhoopt toch iets te riant inkocht, hier kun je je overtollige boodschappen kwijt: http://www.banquealimentaire.org/pages/ou-nous-trouver-0017
Maar ‘t zou mooier zijn als je vooraf een beetje nadacht, beschaafd voor jezelf ‘op z’n Frans’ inkocht, en vóór de feestdagen wat extra’s insloeg om aan zo’n voedselbank te doneren. Krijgt iedereen een veel prettigere kerst van. Geen Allerhande voor nodig.

27 gedachten over “Kerstinkopen”

 1. Hi Renée,
  Je eerste ingeving was goed, met die kar aan de kant en laat die Gooise vrouwen maar zelf zoeken, hebben toch niks anders te doen,
  Ik vergeet het bijna, ze moesten nog naar Chamonix.
  Voor jou en je dierbaren een vredige Kerst en een sprankelend en gezond 2017.
  Jacqui

 2. Een stukje uit mijn hart gegrepen. Ik krijg vandaag mijn “colis de Noël” .Morgen breng ik het naar de voedselbank. Vorig jaar kregen we er zelfs 2, maar ach mijn lief is niet meer onder ons. Ik wens jullie fijne Kerstdagen en een gezond en gezegend 2017!

  1. Lieve Koba,
   Ondanks het verlies van je man, hoop ik dat je toch een mooie, warme Kerst zult beleven.
   Ik wens je sterkte en een gelukkig en gezond nieuw jaar.
   Groetjes,
   Jacqui.

   1. Dank je Jacqui, ik probeer door te leven. De kerstboom staat, de kaarsjes branden en het vlees staat in de marinade. Ik zal omringd zijn door vrienden en familie en “hij” zal in onze gesprekken bij ons zijn.

   2. Wat fijn Koba dat je lieve mensen om je heen hebt en je man zal erbij zijn, een mens sterft, maar zijn geest gaat nooit verloren.
    Fijne dagen, blijf het positieve zien.
    Liefs,
    Jacqui.

   1. Dank je Renée voor je woorden. Het komt goed, kost alleen veel tijd en tranen. Is Anneliese Vonk-van der Zanden familie van je? Zij schreef een heel mooi troostend en herkenbaar boek:”Was er maar een recept voor rouwen”. groetjes Koba

   2. Dat begrijp ik Koba. Wel fijn dat je lieve familie en vrienden om je heen hebt met wie je je verlies kunt delen. Dat zal misschien een beetje helpen.
    Anneliese ken ik niet, maar het is mooi als je troost kunt putten uit haar boek. Hou je goed!

 3. Het had nog erger gekund. Stel je voor dat ze je uitgenodigd hadden om te komen eten!
  Wij gaan vanmiddag ook kerstinkopen doen, gelukkig wel op zijn Frans. Dan hoef je niet te zoeken naar de oesters.
  Heel fijne kerstdagen en een gezond 2017.
  Reina Huisman uit 66

 4. Net terug van het voorbereiden van een wijnreis in Zuid-Afrika vind ik jouw blog. Ik zie het zo voor me. Goed dat je hier aandacht aan schenkt. In Zuid-Afrika zijn de tegenstellingen immens. Waanzinnig mooie bestemming voor een wijnreis, maar ik zou ook graag wat bijdragen aan het leven van de gewone mensen daar.

   1. Dank voor je antwoord Renée.
    Ik was ook vaker in Afrika, maar Zuid-Afrika trof me meer, ik denk vanwege de enorme luxe en overdaad bij de meest Wine Estates.
    Zou het leuk vinden om een lokaal projectje te steunen dat iets te maken heeft met wijn of eten. Als iemand een tip heeft?

 5. Ik vind het zo vreemd, dat Kerst is verworden tot vreetfestijn, la grande bouf, Natuurlijk werd er vroeger met Kerst ook luxer gegeten dan in de rest van het jaar, maar moet het nu echt zo extreem en verkwistend? Omdat Appie het zegt, of een andere supermarkt.
  Wat over is “pleuren” we wel in de vuilnisbak”.
  Ik zal wel een ouderwetse zeur zijn

  1. Nee Angelique, je bent geen ouderwetse zeur, je hebt gewoon helemaal gelijk. En het is dit soort berichten waar ik misselijk van word: http://www.telegraaf.nl/binnenland/27308357/__Record_pinbetalingen__.html Terwijl er elders op de wereld mensen van de honger sterven, door oorlog uit hun huis zijn gejaagd, of door natuurgeweld van hun bestaan zijn beroofd, kan een beetje matiging en bezinning geen kwaad. Ik wens je een smaakvolle kerst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll to Top