Recept van de week: Cigares de camembert aux poireaux

vr 15 januari 2016

Schermafbeelding 2016-01-14 om 11.45.46
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik snap best waar de naam ‘cigares’ vandaan komt voor deze dunne krokante kaasrolletjes. Je zou ze zó tussen de lippen steken. Niet doen! Als het goed is, worden ze gloeiend heet geserveerd en dan kun je ze beter met bestek attaqueren; krijgen ze nog een beetje de kans om tussen bord en lippen wat af te koelen.
Maar waar dit voorgerechtje zelf vandaan komt? Mijn variant in elk geval van een dorpsgenoot, al gebruikt hij sjalotjes en heb ik liever bieslook, doet hij er gekookte hamreepjes in en laat ik die nou juist weg, frituurt hij in maïsolie terwijl ik zonnebloemolie mooier vindt verhitten. Die discussie is nog lang niet uitgewoed, daar gaan nog wel een paar flessen pastis overheen deze zomer. Maar bij naspeuringen op internet kwam ik zowel in de Oriëntaalse als in de Canadese keuken terecht. Ik hou het er maar op dat de cigares vanuit Noord-Afrika naar Zuid-Frankrijk zijn overgestoken, en van daaruit hun weg vonden naar Frans-Canada. Maakt niet uit, wij doen gewoon onze eigen variant.

Ingrediënten:
4 ronde vellen brick (filodeeg)
1 rijpe camembert
3 dunne preitjes
1 bosje bieslook
2 tenen knoflook
1 ei
boter
zonnebloemolie
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Haal het groen en de wortelkont van de prei, plus het buitenste blad. Snij het overgebleven wit in dunne ringetjes.
Snipper de bieslook.
Pel de knoflooktenen.
Laat een klont boter smelten in een ruime koekenpan en smoor de prei erin aan. Laat op laag vuur een klein kwartiertje pruttelen. Voeg er zo’n vijf minuten voor het eind de uitgeperste knoflook aan toe en laat die mee pruttelen. Doe er peper en zout bij naar smaak. Draai het vuur uit, voeg de bieslook toe, roer nog een keertje om en laat afkoelen tot lauwwarm.
Snij intussen de camembert in 16 stukjes.
Haal de filovellen van elkaar, verwijder het papier en snij ze in vieren.
Scheidt het ei en bewaar het eiwit in een kommetje.
Bestrijk alle randen van de deegplakjes met eiwit.
Verdeel de camembert (rek de puntjes lekker uit) en de preiprut (aan de brede kant, maar niet helemaal bovenaan de rand) over de parten filodeeg, flap de bovenkant over het vulsel heen, flap de zijkanten naar binnen en rol alles op tot het uiterste puntje, smeer daar nog wat extra eiwit op en plak elk rolletje zorgvuldig dicht.
Verhit de olie en frituur de rolletjes tot ze goudbruin kleuren in de hete olie. Omdraaien mag, maar wel héél voorzichtig; als het velletje knapt heb je kaasolie zonder jasje.
Laat de rolletjes heel even uitlekken op keukenpapier en serveer ze zo heet mogelijk.
Geef er wat salade en een mooi glas rood bij.

1 gedachte over “Recept van de week: Cigares de camembert aux poireaux”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven