Recept van de week: Belgenbananensalade

vr 3 juni 2016

56306494

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Goed, die Belgische vrienden kwamen dus uiteindelijk niet wegens autopech aan de voet van de Mont Ventoux (zie vorige blogje hier), maar dat neemt niet weg dat ik de echtgenoot evengoed gedwongen heb de beloofde bananensalade te maken. Het is het favoriete slaatje van die Belgen, en ik geef ze groot gelijk, maar ik zie niet in waarom de toch al zeldzame keukencapriolen van de zelfbenoemde superchef beperkt moeten blijven tot bezoek. Ik lust dat slaatje ook! Hij sputterde dus de keuken in terwijl ik handenwrijvend een troostrijk glaasje rosé inschonk, dat ik even later voorzichtig over het aanrecht naar hem toe schoof. Maar hij had de smaak – en zijn statuur – alweer te pakken en wuifde me de keuken uit.
Resultaat: heerlijk geluncht, ondanks dreigende wolken lekker buiten, want de temperatuur knapt – eindelijk – met sprongen tegelijk op. Dit weekeinde zou het zelfs 29 graden worden. On verra. Deze mooie middag pakken ze me niet meer af. Jammer voor de Belgen. Maar er is altijd een volgende keer.

Ingrediënten:
1 krop sla (laitue)
3 bananen
2 tomaten
1 flinke hand amandelschaafsel

Voor de dressing:
½ eetlepel mosterd
1 eetlepel worcestersaus
1 eetlepel zoete ketjap
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook (uit de knijper)
peper uit de molen

Bereiding:
Pluk de krop sla uit elkaar, verwijder de buitenbladen en de nerven en scheur de rest in stukjes. Was en droog de sla in de slacentrifuge. Snij de tomaten in stukjes. Pel de bananen en snij ze in cm-dikke schijfjes, verdeel in twee porties.
Meng in een ruime kom de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Rooster het amandelschaafsel, in een droge koekenpan op laag vuur, goudbruin en haal meteen uit de pan. Laat afkoelen. Doe een scheutje olijfolie in de warme koekenpan en bak er de helft van de bananenschijfjes, onder voorzichtig omscheppen, even in aan. Haal meteen van het vuur en laat afkoelen. Doe van alle ingrediënten een laagje in de kom, en ga zo door tot alles op is. Meng pas vlak voor het opdienen alles luchtig door elkaar. Lekker als lunchhapje met een stukje stokbrood, of bijvoorbeeld bij gebakken vis, gegrilde garnalen of kip.

1 gedachte over “Recept van de week: Belgenbananensalade”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven