Recept van de week: Misgreep-moules

vr 26 augustus 2016

Schermafbeelding 2016-08-26 om 16.40.19

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Goed. Je rent door de supermarché die je net zo’n beetje onder de knie hebt gekregen na je verhuizing. Je weet intussen zo ongeveer wel waar wàt staat, iets dat overigens weken geduurd heeft want het is een grote supermarché. En je grist op de greep hier en daar wat uit de schappen. Zowaar rustig bij de kassa’s, dus hup, alles in de tas gekeild en in recordtijd weer thuis. Waar de grote verbazing begint. Okay, die mosselen had ik gewoon bij de vistoonbank gehaald, netjes afgewogen en aangereikt door een echt mens. Maar dat, en dat, en dat, had ik toch niet echt uit de schappen getrokken? Jawel hoor, gewoon op routine meegegraaid, daar waar het tot nu toe stond. En daar stond het blijkbaar ineens niet meer.
Nee, natuurlijk niet. Om de zoveel tijd wordt elke supermarkt compleet omgegooid. Om de verkoop te bevorderen. Adviesje van marketeers die er verstand van hebben. Zoals het grote onderzoeksbureau Nielsen dat de supermarktmanager het volgende aanbeveelt: “Nielsen adviseert winkels regelmatig hun schapindeling te veranderen, dat stimuleert de productbewustheid van klanten.” Want de klant moet ‘verleid’ worden om af en toe iets anders te kopen dan dat ie gewend is. Kijk hier maar: http://bit.ly/2bCPt8M). Dus haal je ‘m uit z’n ‘comfort zone’, is het achterliggende idee. Door de spullen die hij dacht voor het grijpen te hebben, gewoon nèt even ergens anders neer te zetten. Daarvoor hoeft niet eens de hele winkelindeling op de schop, een beetje schuiven is al genoeg.
En dan ga ik dus genadeloos de mist in. Omdat ik een pesthekel heb aan shoppen. Omdat ik min of meer op de tast inkopen doe en zeker niet naar leuke, gezellige nieuwe dingetjes ga lopen zoeken. Ik wil gewoon zo snel mogelijk zo’n winkel weer uit met slechts datgene wat ik nodig dacht te hebben. Maar ja, dat gaf wel de nodige surprises bij het uitpakken. En dat heeft zomaar geresulteerd in een gloednieuw recept voor mosselen, met ingrediënten die ik anders waarschijnlijk nooit gekocht had. En nee, daarmee is het gelijk van Nielsen niét bewezen.

Ingrediënten:
1 kilo mosselen
1 grote ui
3 tenen knoflook
1 bakje 125 gram Rondelé bleu o.i.d. (roomkaas met bleu d’Auvergne)
1 bosje krulpeterselie
½ bouillontablet ‘ail et fines herbes’
1 volle theelepel kerriepoeder
olijfolie
witte wijn

Bereiding:
Zet de mosselen een half uurtje in een bak met koud water. Gooi alles weg dat open staat of kapot is, haal – indien nodig – de baarden af van de rest en laat ze uitlekken in een vergiet.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Snij de peterselie fijn, ook de steeltjes mogen mee de pan in.
Zet een ruime pan op het vuur en verhit er een flinke scheut olijfolie in. Laat de ui erin aansmoren, doe de peterselie en de knoflook (uit de knijper) erbij, roer om en blus af met een flink glas witte wijn. Voeg de ½ bouillontablet toe en de kerrie. Kieper de mosselen erbij en laat ze een minuutje of tien op hoog vuur, onder af en toe omscheppen, koken tot zo’n beetje alle schelpen open zijn. Wat niet opengaat, weg ermee. Voeg op het laatst van de kooktijd de blauwe roomkaas toe, nog even omscheppen en meteen serveren. Met frites als je voor klassiek gaat, maar ook heel lekker met pasta of rijst. En vanzelfsprekend met een mooi glaasje wit erbij; die kookfles was toch al open.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven