Recept van de week: Crespèu de la Candelouso

vr 2 februari 2018

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vandaag vieren we La Candelouso, Provençaals voor chandeleur (kandelaar). Het feest van het licht en de kaarsen, wat algemener bekend als Maria Lichtmis, en één van hoogtepunten van de Provençaalse kersttraditie. Kerst? Jazeker, want La Candelouso vindt precies 40 dagen na kerstmis plaats. Volgens de Provençaalse (en joods/christelijke) traditie moest iedere vrouw na een bevalling die periode binnenshuis blijven, dus ook Maria. Pas daarna mocht ze de deur weer uit en aan het normale leven deelnemen. Dat werd en wordt in de Provence gevierd met La Candelouso: een processie met brandende kaarsen, waarbij het vuur de ‘zuivering van de Maagd’ symboliseert. Die kaarsen worden gezegend voor ze worden aangestoken, en ze worden geacht gedurende het hele jaar huis en haard tegen onweer te beschermen. Maar pas op als je brandende kaars onderweg uitwappert of dooft door de regen: “Quand plòu sus la candèlo, plòu sus la misèrio” (regent het op de kaars, dan regent het ellende).
Van oorsprong was La Candelouso een Romeins feest, waarbij met fakkels en toortsen de doden werden herdacht. Toen de paus van dienst in de 5e eeuw besloot het feest te annexeren, trokken duizenden enthousiaste pelgrims naar Rome. Uitgehongerd kwamen ze daar aan. Om die menigte te voeden was goedkoop en simpel te bereiden voedsel nodig: meel, melk, eieren. Even door elkaar klutsen en bakken: de pannenkoek! Crespèu in het Provençaals, en dan niet van die dikke Hollandse plakken, maar knisperig dunne crêpes versierd met allerhande lekkers, zowel hartig als zoet. Van allebei een voorbeeld, maar met een beetje fantasie kun je echt eindeloos variëren.

Ingrediënten:

Voor het crêpebeslag:
250 gram tarwebloem
50 cl cider of bier
20 gram suiker
1 eetlepel gesmolten boter
2 eieren
snufje zout
vleugje vanille of kaneel

Voor de hartige crêpe:
300 gram verse kaas of kwark
20 grote mosselen
200 gram verse spinazie
klontje boter
1 eetlepel bloem
100 gram paneermeel
zout, peper uit de molen

Voor de zoete crêpe:
3 appels
½ citroen (uitgeperst)
1 eetlepel rozijnen
3 eetlepels vijgenconfiture
scheutje calvados of rum
boter

Bereiding:

Van de crêpes:
Mix alle ingrediënten door elkaar, laat het beslag een kwartiertje rusten.
Vet een koekenpan heel licht in met wat boter of olijfolie en laat hem loeiheet worden, de damp mag eraf slaan.
Begiet de bodem met een dun laagje beslag, laat dat op hoog vuur bakken tot de bovenkant bijna gestold is (gaat heel snel!) en draai om. Bak de andere kant niet langer dan een tiental seconden.
Schudt de crêpe op een bord, zet weg en hou warm.
Herhaal de procedure tot het beslag op is.

Van de hartige crêpe:
Boen de mosselen schoon en kook ze in een pan met een bodempje water tot ze open en gaar zijn. Haal ze uit de schelp, hak ze grof en leg ze apart. Bewaar het kookvocht.
Was de spinaziebladen en sla ze droog in de slacentrifuge. Scheur de grootste nerven eruit. Laat de spinazie met een klein klontje boter in een pan smelten op laag vuur. Hak grof en zet weg.
Smelt opnieuw een klontje boter in de pan, voeg de bloem, wat mosselkookvocht en zout peper toe en laat even zachtjes inkoken.
Verwarm de oven intussen voor op 180 graden.
Meng de mosselen, de verse kaas, de spinazie en de paneermeel door elkaar en voeg er net zoveel van het kookvocht doorheen tot er een mollige saus ontstaat. Verdeel de saus over de crêpes en rol ze op. Leg ze naast elkaar in een ingevette vuurvaste schaal, doe er nog een paar klontjes boter overheen en laat alles 15-20 minuten in het midden van de oven garen.
Een glaasje strafdroge witte erbij is hier wel op z’n plek.

Van de zoete crêpe:
Schil de appels (klokhuis eruit) en rasp ze fijn. Laat ze in een pan met een klontje boter en het citroensap op laag vuur zacht worden.
Laat de rozijnen intussen weken in een laagje calvados of rum. Doe ze met weekvocht en al bij de appels als die zacht zijn geworden en voeg er de vijgenconfiture aan toe. Roer even voorzichtig door en haal de pan van het vuur.
Bedek de crêpes met een dikke laag warme appelbrij.
Rosé, als tegenhanger van al dat zoet, doet het hier goed.

2 gedachten over “Recept van de week: Crespèu de la Candelouso”

  1. Lekker…..recept was net op tijd voor de chandeleur.

    Ik eet mijn pannekoeken met stroop en spek.
    Oude Hollandse gewoonte.
     
    < À la Chandeleur, l'hiver se meurt ou prend vigueur. »
    « À la Chandeleur, au grand jour, les grandes douleurs. »
    « À la Chandeleur, grande neige et froideur. »

    Klopt aardig want het is best koud hiero.

    Ik zie dat jij pannenkoeken met een n schrijft.
    Volgens mij is het pannekoeken.
    Want je hebt maar ene pan nodig om een hele berg koeken te bakken….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven