Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik blijf er op hopen hoor, al is het zojuist na een stikbenauwde wolkenmiddag weer zachtjes beginnen te regenen en gromt het onweer in de verte: zwoele zomeravonden. Met een mooie maaltijd en prettig gezelschap waar je gezellig bij aanschuift op het terras, zonder dat je steeds moet opspringen om rond de barbecue te rennen of in de keuken ploeteren. Je wilt erbij zijn op dat terras en niks van die gezelligheid missen. Dat kan, met een eenpansgerecht dat zo’n beetje zichzelf doet, en dat je ook gewoon van tevoren klaar kunt maken: kort in de keuken kip. Eigenlijk een klassiek Chinees gerecht (kwei-fei), vernoemd naar Yang Kwei-fei, een keizerin uit de Tang dynastie (618-907). Een schoonheid naar verluidt, die wel van een slokje hield en die niet aarzelde om ook haar gerechten van de fles mee te laten genieten. Haar koks bedachten de meest uiteenlopende varianten om haar tevreden te stellen, maar kip gestoofd in rijstwijn was favoriet. Die kip is inmiddels de hele wereld over gegaan als ‘dronken kip’ en in vrijwel alle Chinese restaurants op de menukaart beland. Lekker, daar niet van, het doet een beetje aan coq-au-vin denken, maar er mag wat mij betreft best wat meer pit en fris in. Dus gaan we die kip eerst maar eens flamberen met bruine rum (kunnen de barbecue-liefhebbers toch nog een beetje fikkie stoken) en pas daarna smoren in droge witte wijn. Likje sambal erbij, gember en ananas voor de frissigheid, en we hebben een gerecht dat van elke warme zomeravond een feestje maakt. Ook voor de kok. Niet Frans genoeg? Ik kreeg dit kipgerecht ooit voorgezet op Guadeloupe, ‘outre mer’, en da’s gewoon een Frans departement hoor. Dus…

Ingrediënten:
4 kipfilets
1 kleine rijpe ananas
2 uien
2 lente-uitjes
2 tenen knoflook
1 rode paprika
1 stukje verse gember (of 1 theelepel gemberpoeder)
1 theelepel sambal (facultatif)
5 cl bruine rum
25 cl droge witte wijn
1 gevogeltebouillontablet
40 gram boter
2 eetlepels olijfolie
zout en peper

Bereiding:
Dep de kipfilets droog, snij ze in grote stukken en bestrooi ze met zout en peper.
Haal kop en kont van de paprika, snij ‘m in vieren, haal de zaadlijsten eruit en snij het vruchtvlees in stukjes.
Pel en snipper de ui.
Pel de lente-uitjes en snij ze fijn; hou het groene loof apart.
Pel de knoflooktenen en snij ze fijn.
Snij de verse gember in kleine stukjes (als je geen gemberpoeder gebruikt).
Laat de helft van de boter en van de olijfolie heet worden in een ruime hapjespan, doe de kipstukken erin en laat ze aan alle kanten bruin worden. Draai het gas laag en zet de afzuigkap uit.
Giet de rum over de kip en steek aan, zodat die geflambeerd wordt. Wie dat te eng vindt kan de rum ook in een grote pollepel gieten, aansteken en voorzichtig over de kip in de pan gieten.
Draai het vuur weer hoog als de rum is uitgebrand en doe de ui, het wit van de lente-uitjes, de knoflook, de paprika, de gember en de sambal erbij. Laat al roerend even aansudderen en doe dan de wijn en de verkruimelde gevogeltebouillontablet erbij.
Leg een deksel op de pan en laat alles op een heel laag pitje circa 45 minuten pruttelen.
Snij intussen boven- en onderkant van de ananas, snij de schil er met een ruime marge af zodat er niet teveel pitjes achterblijven. Snij hem van boven naar beneden in vier parten, haal de harde witte kern eruit en snij het vruchtvlees in blokjes.
Verhit de andere heft van de boter en van de olijfolie in een koekenpan en laat de ananasblokjes er zo’n 5 minuten in aanbakken, tot ze een beetje bruinig worden. Voeg ze een minuut of 5 voor het einde van de kooktijd aan de kippenpan toe.
Schep alles nog even goed door elkaar, proef op smaak en voeg eventueel nog wat zou en/of peper toe. Draai het vuur uit en verdeel de kip-met-prut over de borden. Garneer met wat gesnipperde lente-ui.
Geef er witte rijst of pasta bij – groene tagliatelle is heel geschikt – en een fris glaasje wit of rosé.

2 gedachten over “Kort in de keuken kip”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven