Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Las een stukje in de krant over het Japanse restaurant Mr. Kanso in Tokio, dat zijn klanten uitsluitend blikvoer voorzet. Je kiest wat je denkt te lusten uit de plafond-hoog langs de wanden opgestapelde voorraad, laat je conserven openmaken en hengelt je maaltijd met stokjes rechtstreeks uit het blikje naar binnen. Eventueel kun je je keuze nog wel eerst laten opwarmen, maar dat is het.
Daar komt geen hond op af? Had je gedacht, het restaurant is een wereldhit.
En voor zover ik begrijp, begint het concept zelfs over de grenzen voet aan de grond te krijgen, in Nederland bijvoorbeeld.
Nou heb ik niks tegen blik, maar ik wil er wel wat vers bij te eten hebben. Dus eerst maar eens een basissalade. Van avocado en grapefruit in dit geval, want daar past echt alles bij. Met een Japanse ‘touch’ in de dressing. En o ja, je kunt ‘m ook gewoon zó eten hoor.

Ingrediënten:
2 rijpe avocado’s
2 roze grapefruits
paar takjes platte peterselie
handje mâche (of andere slabaadjes)
sap van een ½ citroen
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel sesamolie
1 krappe eetlepel zoete ketjap
zout en peper uit de molen
Facultatief: tonijn, krab, zalm, of makreel uit blik, of blokjes gekookte ham, of snippers rauwe ham, of gerookte zalm, of hard gekookt ei…

Bereiding:
Was de mâche (of andere slablaadjes) en sla droog.
Snipper de peterselieblaadjes; geen takjes gebruiken.
Snij de avocado’s in de lengte doormidden en haal de pit eruit. Schil de helften, snij het vruchtvlees in blokjes.
Snij de grapefruits in de breedte doormidden, snij het vruchtvlees tussen de witte velletjes vandaan, snij ook dat in blokjes. Doe dat boven een kom, zodat je het sap opvangt.
Pers de halve citroen uit en de het sap bij het grapefruitsap in de kom. Voeg er de olijfolie, de sesamolie en de ketjap aan toe en klop er een lobbige vinaigrette van. Proef op smaak en voeg eventueel wat zout toe.
Verdeel de mâche of andere slablaadjes over de borden, verdeel de avocado en grapefruit erop, draai er wat peper overheen en bestrooi met wat peterselie.
Wie dat een beetje mager vindt kan de borden nog optutten met wat van alles en nog wat (zie boven).
Besprenkel het geheel met de vinaigrette en geef er wat sopbrood en het (in elk geval mij vertrouwde) glaasje rosé bij. Zo uit de fles graag. Er bestaan ook blikjes rosé met grapefruitsap, maar dat gaat me écht te ver.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven