Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.
 

Helemaal feest vandaag want m’n nieuwe bundel ‘Kijk, meer dan ooit Zuid-Frankrijk!’ is zojuist verschenen. Zeker, daar heb ik een glaasje op gedronken, komt meer in de buurt van een flesje trouwens, maar dat houden we onder ons hè. Intussen is ook de herverbouwde épicerie op het dorp vandaag heropend, dus je zou zeggen: dubbel feest. Mwah, veel feestelijks viel er niet te bespeuren toen ik vanochtend de als vanouds roestig rinkelende deurbel langsliep. Zo op het oog was er ook weinig nieuws te beleven. Ja, een iets grotere koelafdeling waarvoor het schap met huishoudartikelen had moeten inschikken, en het paadje tussen de koelvitrine en de houdbare zaken was nog iets smaller geworden. De versafdeling bevond zich als gewoonlijk buiten, voor de deur. De épicerist had ook al niks feestelijks over zich; pijn in de rug van het leegsjouwen voor, en het weer inhuizen van z’n schappen na de verbouwing. 
‘Wiens idee dit was geweest?’, vroeg ik voorzichtig. Nou, niet van hem. Als ‘relais’ van de supermarktketen die hem bevoorraadt moest ie met de tijd mee. Je hoort het Wim Sonneveld zingen in ‘Het Dorp’: “de nieuwe tijd, net wat u zegt.” Ik werd er bijna treurig van. Gelukkig vond ik in de schappen alles wat ik nodig had voor mijn feesttoetje van vanavond: tiramisu! Want dat nieuwe boekkie van mij, dat ga ik natuurlijk wel gewoon vieren. Met m’n favoriete toetje. En een glaasje bubbels erbij. 
 
Ingrediënten: 
250 gram mascarpone
80 gram bruine basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
3 grote eieren
1 pak speculoos (of lange vingers)
2-3 kopjes loeisterke espresso
2 eetlepels amaretto (of rum)
30 gram bittere cacao (zonder suiker)
1 takje verse mint
 
Bereiding:
Scheidt de eieren en klop de dooiers los met de suiker en de vanillesuiker, doe de mascarpone erbij en roer alles tot een smeuïge massa.
Klop de eiwitten stijf (ècht stijf, het moet in punten blijven staan als je de mixer eruit trekt) en voeg het eiwit schepje voor schepje bij de mascarponemassa, steeds goed maar voorzichtig omscheppend tot alles mooi gelijkmatig verdeeld is.
Doe de amaretto (of de rum) bij de espresso in een diep bord. Ze een diepe schaal of bakvorm klaar.
Sop de speculoosjes ( de Belgische variant van speculaas, zoeter en lichter van kleur) of lange vingers in het amaretto/espressomengsel; goed weken maar niet te lang, anders vallen ze uit elkaar. Leg een laag koekjes op de bodem van de schaal of bakvorm, en smeer er een dikke laag mascarponemassa bovenop, daarna weer een laag koekjes en weer een laag mascarponemassa, tot alles op is, maar wel met de mascarponemassa als bovenste laag. Strooi er een laagje cacao over, bedek de schaal/bakvorm met plastic folie en laat minstens een uur of twee in de koelkast opstijven. Verdeel in porties en garneer met een blaadje mint. 
 

5 gedachten over “Feesttiramisu”

 1. OMG! Toeramiesoe daar mag je mij voor wakker maken. Alleen … slechts twee zielige schepjes Ammareettoo dat is wel wat al te afgemeten zuinig.
  Zalig zijn de armen van geest, want aan hen behoort het rijk der hemelen. Halleluja !

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Nou, dan gooi je er toch gewoon nog een schepje bovenop? Maakt het wel zompiger, dus dat vocht moet je elders weer compenseren…

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Voor zover ik weet kun je het gewoon printen hoor. Klik onderaan het bericht op het symbooltje ‘print’ en je krijgt een printje.

   1. Gaat niet lukken. Weet niet waarom niet. Ik ga het recept uitschrijven. Het is te lekker om aan mij voorbij te laten gaan. Zeker met de feestdagen voor de deur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven