Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

 
Vooral geen fratsen. Zoals ik gisteren al vertelde, niet met de Kerst en ook niet met oud & nieuw. Dus nee, ik sta straks niet de halve dag verhit oliebollen te bakken, hapjes te fabriceren of gevulde salades in elkaar te draaien: ik neem het ervan op de laatste dag van het jaar. Zoals de weersverwachting er nu uitziet wordt het in mijn contreien op de 31estralend zonnig, graadje of 18, geen wind. Prima weer voor een eenvoudige buitenlunch (ik denk deze salade), en dan ga ik niet in de keuken staan sloven om straks oudejaarsavondklassiekers te serveren waar hier geen afzetmarkt voor is en waarvan ik al vele jaren geleden afscheid heb genomen. Ik lúst niet eens oliebollen. 
Ook voor de avondmaaltijd hou ik het simpel. Gewoon een bordje pasta. Oké, een beetje luxe, dat wel, met echte truffel. Nou ja, en kleintje dan, gescoord op de markt van Aups. Die staat in de koelkast te wachten in een afgesloten glazen pot in gezelschap van vier verse eieren. De smaak en geur van de truffel kunnen er zo lekker intrekken en dan maak ik met die eieren later weer wat lekkers, een brouillade bijvoorbeeld. 
Wat ik dan wel doe op oudejaarsavond? Weinig. Beetje borrelen, beetje bijpraten. In het beknopte gemengde gezelschap dat langskomt is er niet zoveel belangstelling voor de conference van Guido Weijers of de TV Draait Door oudejaarsspecial. Overigens ook niet voor de bijna niet meer om aan te gluren Crazy Horse-show uit Parijs. Maar ik zap wel even langs de traditionele viering op de Champs Elysées die weleens uit de hand zou kunnen lopen als de gilets janues daar echt gaan demonstreren. Verder tel ik mijn zegeningen, zoals geen vuurwerk in de buurt dat mijn huisdieren de stuipen op het lijf jaagt, en hef ik het glas: op een mooi kersvers jaar vol nieuwe kansen, en op jullie. Bonne année en bonne santé, bien arrosée! 
 
Ingrediënten:                             
400 gram tagliatelle
1 zwarte wintertruffel (± 50 gram), of wat (kastanje)champignons
olijfolie
zout, witte peper uit de molen
 
Bereiding:
Kook de tagliatelle beetgaar (aldente) in een ruime pan met kokend water.
Was intussen de truffel onder de koude kraan voorzichtig schoon, dep hem droog, snij er met de (kaas)schaaf een paar mooie plakjes af die straks als decoratie dienst doen, en rasp de rest op een grove rasp in snippers.
Verwarm de borden voor, bijvoorbeeld op de laagste stand in de oven, of onder de hete kraan.
Gooi de tagliatelle in een vergiet en schudt uit. Niet afspoelen, anders wordt ie te koud! Doe de pasta terug in de pan, zet nog even op een heel laag pitje en meng er het truffelraspsel, een scheut olijfolie en wat peper en zout doorheen. 
Verdeel de pasta over de borden, garneer met de achtergehouden plakjes truffel en serveer meteen. Geef er een mooi glas rood en een frisse salade bij. Plus een stuk brood om ook de allerlaatste restjes op te soppen.
Tipje: te lastig om een truffel te scoren? Snij een paar (kastanje)champignons in heel dunne plakjes en meng die door de warme pasta in de pan. 
En vervang de olijfolie door truffelolie. Maar pas wel op wat je koopt, er is veel troep op de markt, zoals ‘truffelolie’ zonder een spoortje truffel waar alleen maar synthetische smaakstoffen aan zijn toegevoegd. Deze is in elk geval wél in orde. 
 

4 gedachten over “Truffeltagliatelle”

  1. Hallo, ik maak het liever met boter en laat de geraspte truffel een paar minuten in de gesmolten boter ( positief effect : boter met truffel is warm en zo koelt de pasta ook niet af)

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Ook lekker. Ik hou zelf alleen meer van een mooie olie. Ook die kun je trouwens vooraf verwarmen en er de truffel in doen.

  2. Geloof het of niet, net een garnalencocktail met zelfgemaakte saus van zelfgemaakte mayonaise met Johnny Walker Rye whisky, tomatenketchup en een ietsie pietsie cayennepeper op, gevolgd door tagliatelle met zwarte truffel en 30 maanden oude Parmezaan. En een mooie fles rode Bourgogne erbij… Ik wens iedereen alles wat maar wenselijk is voor 2019 met veel culinaire en vineuze avonturen. Nu gauw verder met de Top2K.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven