Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Nou, de kogel is door de kerk hoor: ‘onze’ pain au chocolat blijft gewoon pain au chocolat heten. Is dat nieuws? Nogal. Vanmorgen bij de bakker raakten ze er niet over uitgepraat. Het had namelijk niet veel gescheeld of dit favoriete chocoladebroodje had verder door het leven gemoeten als ‘chocolatine’.
Dat zit zo: de naam pain au chocolat ligt vast in de Loi agriculture et alimentation (een warenwet) omdat nou eenmaal heel veel mensen zo’n chocobroodje zo noemen. Behalve in het zuidwesten van Frankrijk, daar zijn ze gewend om chocolatine tegen een pain au chocolat te zeggen. Dus vonden tien gedeputeerden van de politieke partij Les Républicains uit die regio het niet meer dan logisch om een amendement in te dienen voor een wettelijke naamswijziging. Daarop besloot de Fédération des Entreprises de Boulangerie (FEB) om via onderzoeksbureau Ifop een enquête te houden, men kon zich niet voorstellen dat er een meerderheid onder de Fransen te vinden was die zo’n wetswijziging zou steunen. Dat bleek te kloppen: gisteren werd bekend dat 84% van de Fransen – van Parijs tot aan de Côte d’Azur – de naam pain au chocolat prefereert voor hun favoriete ontbijtbroodje. De 16% die het liever over chocolatine heeft komt, hoe verrassend, uit het zuidwesten. Wetswijziging afgeblazen.
Wat niet betekent dat daarmee de storm is gaan liggen, die woedt nog volop in de sociale media. En in de boulangerie op het dorp hebben ze er zeker nog voor dágen gesprekstof aan.
Ik had vanmorgen bijna om chocolatines gevraagd, gewoon om te kijken wat dat voor reactie zou geven. Bijna dan hè. Ik ben per slot net een beetje ingeburgerd, dat wil ik graag zo houden.

Ingrediënten:
2 rollen bladerdeeg (of 8 plakjes)
2 plakken donkere chocolade
1 eetlepel melk
wat poedersuiker

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Leg de plakjes bladerdeeg uit op het aanrecht. Of rol de bladerdeegrol uit, snij er een groot vierkant uit en verdeel dat in vier gelijke plakjes. Doe dat ook met de tweede rol, zodat je 8 plakjes krijgt.
Hak de chocolade grof (kan ook in de keukenrobot) en leg er op elk plakje een randje mee aan de twee tegenover elkaar gelegen kanten van de plakjes. Rol de plakjes vanaf de zijkanten (met de chocolade) naar elkaar toe op, tot aan het midden. Druk de boel even stevig tegen elkaar, draai ze ondersteboven.
Maak een papje van de melk en wat poedersuiker, en bestrijk er de bovenkanten van de pains mee; dat geeft ze straks een lekker kleurtje.
Bedek een bakblik met bakpapier (of vet in) en laat de pains in de voorverwarmde oven in een minuut of 20 goudbruin en knapperig worden. Wel af en toe controleren of het niet te hard of te zacht gaat en dan de tijdsduur aanpassen.
Even een paar minuutjes laten afkoelen als ze uit de oven komen, maar wel lekker warm serveren.

12 gedachten over “Pain au chocolat”

 1. Als het chocolatine was geworden, hadden de gele vestjes nog meer werk.
  Ik hou van Frankrijk, maar dat gedoe overal voor, stakingen alom en die eeuwige bureaucratie
  Gelukkig is de hemel blauw en het leven in de campagne is calme.
  Goed weekend Renee .
  Jacqui.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Ach, ik keek gisterenavond naar het verkiezingsdebat op RTL. En dan snap ik niet dat er in NL geen massale gele-hesjesbeweging is. Wat een ingestudeerd geleuter. Ik ga maar gauw buiten op mijn terras een drankje drinken. Jij ook een fijn weekeinde!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven