Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

’t Is nog fris, zeker ’s ochtends vroeg als je je adem voor je uit ziet wandelen tijdens het loopje met de honden. En de mistral weet ook maar niet van wijken, maar toch. Er zit flink wat lente in de lucht. Je proeft het, je ruikt het en je ziet het als je langs het pad naar beneden loopt naar de rivier. Langs de eerste gele knopjes in de lauriers sauce, de forsythia die z’n bloemen alweer inruilt voor het eerste tere groen, de trompetnarcissen (hoe die daar komen is me een raadsel), de tere bloesem van de kersenboom die straks in no time van z’n bittere, niet te hachelen mini-kersjes zal worden ontdaan door de kraaien en de gaaien, de uitbottende populieren aan de waterkant. Alleen de stokoude eiken rondom het huis hebben nog de grootste moeite om er wat knopjes uit te persen, maar die hebben dan ook de leeftijd om het langzamer aan te mogen doen. Wat de vele vogels er niet van weerhoudt om er – zodra het licht wordt – een even meerstemmig als uitbundig concert uit te fluiten. Nooit gedacht dat ik als kind van de havenstad Rotterdam ooit nog iets anders van het geschreeuw van de meeuw zou herkennen, maar hier hou ik vlekkeloos de kraai, de gaai, de specht, de koolmees, de merel, het roodborstje en de boomklever uit elkaar. Het moet niet gekker worden.
Ook op eetgebied is het lente. Mooie mollige moten kabeljauw, verse spinazie, potige aardappelen, dikke knoflookbollen, frisse kruiden. Dat vraagt om een voorjaarsschotel. Doen we: voorjaarskabeljauw.

Ingrediënten:
4 moten kabeljauwrug
4 stevige aardappels
2 tenen knoflook
2 uien
300 gram verse spinazie
1 blikje gepelde tomaten in blokjes (400 gram)
2 eetlepels kappertjes
½ bosje dragon (of 2 theelepels gedroogde)
1 citroen
olijfolie
klontje boter
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappels, snij ze in de lengte in parten en kook ze 10 minuten met wat zout in (al kokend) water. Giet ze af en hou apart.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan (of hapjespan) en bak de uien glazig. Knijp de knoflook erbij uit, doe de (fijngesneden) dragon erbij, draai het vuur laag en laat een minuutje of 2 sudderen.
Was intussen de spinazie, sla die droog in de slacentrifuge en gooi die bij de uienprut in de koekenpan. Laat de spinazie net even smelten, doe dan de tomatenblokjes en de kappertjes erbij en breng alles even aan de kook. Maak op smaak met zout en versgemalen peper.
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie, vul die met de aardappels en de spinazie/tomatenprut en laat de schaal 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven garen.
Veeg intussen de koekenpan schoon, verhit er opnieuw een scheut olijfolie in, samen met een klontje boter, en bak de kabeljauwmoten snel aan twee kanten goudbruin. Vis ze uit de pan en leg ze bovenop de inhoud van de ovenschotel. Laat nog 10 minuten meegaren in de oven.
Verdeel alles over de borden en geef er een partje citroen bij, wat stokbrood om te soppen, plus een glaasje rosé of wit.

1 gedachte over “Voorjaarskabeljauw”

  1. Erg lekker, Renée, de combinatie kapertjes, dragon met spinazie vond ik verrassend voor vis. Iets andere versie….gedaan.
    Ik heb moten diepvrieskabeljauw even laten ontdooien en die op de warme prut gelegd, 10 minuten, lage en 10 minuten hoge oven. Smullen! Veel dank. Hil

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven