Fondant au chocolat à l’orange

vr 26 april 2019

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Koningsdag morgen. Dat geeft weer flink wat feestgedruis, en niet alleen in Amersfoort. Ook hier in Zuid-Frankrijk staan de typisch Hollandse spelletjes, de vrijmarkt, de bitterballen en de glaasjes jus d’orange weer op het programma van Nederlandse clubs, verenigingen en scholen. Gezellig. Beetje meevieren met het koningshuis, ook al woon je in Frankrijk. Deden de Oranjes ook, al eeuwen geleden. Dat is overigens nog een heel verhaal, de relatie tussen het prinsdom Orange en het Huis van Oranje. Moeten we volgens de overlevering terug naar 793 toen een hoveling van Karel de Grote er graaf werd. Hij stichtte er een klooster en liet het prinsdom Orange al zijn bezittingen na. Maar in 1530 kwam dat prinsdom via allerlei erfenissen in handen van René van Nassau (ook wel René van Châlon genoemd), Heer van Breda en Prins van Oranje. Toen hij kinderloos stierf, vermaakte hij Orange aan zijn neef, Willem de Zwijger. Wat betekende dat Orange verwikkeld raakte in de Europese godsdienstoorlogen. Er volgde in 1562 een strafexpeditie tegen de protestanten die zich in Orange verschanst hadden. Oranje won en Prins Maurits maakte er een voor die tijd moderne burcht van. Uiteindelijk tevergeefs. In 1703 sloeg Lodewijk XIV toe en bij de Vrede van Utrecht (1713) werd het prinsdom Orange definitief overgedaan aan de Franse provincie Dauphiné. Zo zie je maar hoe vervlochten Nederland en Frankrijk eigenlijk zijn.
Alle reden voor een feestelijke taart, met orange vanzelfsprekend.

Ingrediënten:
200 gram donkere chocolade (70%)
125 gram gezouten boter
70 gram suiker (wit of bruin)
4 grote eieren
4 eetlepels sinaasappelmarmelade
2 eetlepels bloem

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breek de chocolade in stukjes en laat samen met de boter onder voortdurend roeren smelten in een pan op laag vuur.
Haal de pan van het vuur en roer de suiker en marmelade bij het mengsel.
Doe er een voor een de eieren bij, klop alles na elk toegevoegd ei goed door elkaar, anders gaat de boel klonteren.
Meng er op het laatst 2 eetlepels bloem door.
Doe het mengsel in een beboterde bakvorm en bak de taart in 16 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Laat de vorm afkoelen, schudt de taart eruit, snij er punten van. Serveer met een extra klodder marmelade of een dot slagroom erop.
Lekker met een glaasje feestelijke bubbels of zoete witte wijn.

2 gedachten over “Fondant au chocolat à l’orange”

  1. Het ziet er weer heerlijk uit Renee. Maar hoeveel wegen 2 eetlepels bloem? Het is nogal een verschil: opgehoopt of niet en de ene eetlepel is de andere niet. Is 2 eetlepels niet wat weinig? Hoe groot moet de bakvorm zijn? Bedoel je dan een cake- of ronde springvorm? Ik hoor het graag en dan ga ik de taart zeker maken. Fijn weekend

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Nou nou Elly, ga maar uit van 2 standaard eetlepels met een kop erop. En de grootte van die bakvorm, die kun je zelf toch wel inschatten als je ziet hoeveel mengsel je hebt? Cakevorm, springvorm, allemaal goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven