Gamba’s met tagliatelle en paprika

vr 3 mei 2019

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Tot nu toe verloopt het voorjaar hier behoorlijk dramatisch. Jawel, we hebben af en toe een zonnige uitschieter, maar ochtendnevel en sombere wolkenluchten overheersen. Daar komt met zekere regelmaat regen uit; nooit genoeg om het watertekort van de extreem droge winter aan te vullen maar altijd ruim voldoende om je dag te verpesten. En die vermaledijde mistral wil ook maar niet ophouden met rondrazen. Wat betekent dat de wintertruien nog steeds de kast niet in kunnen en dat de houtvoorraad inmiddels tot enkele schamele blokken is geslonken. Vanzelfsprekend klaagt het dorp steen en been, en ik doe net zo vanzelfsprekend volop mee. Global warming? We wonen in de subtropen? Er wordt hier wat afgeschamperd. Vanzelfsprekend neem je dan een voorschotje op de zomer die toch echt, ooit, zal moeten aanbreken. Dus is de meest gestelde vraag in de dorpskroeg: “Wat gaan we eten?” En dan vliegen de zonnige recepten je om de oren. Ik doe graag een duit in het zakje. Met onderstaand recept bijvoorbeeld.

Ingrediënten:
16 gamba’s
400 gram tagliatelle
1 grote rode paprika
2 tenen knoflook
raspsel van een ½ citroen
paar blaadjes basilicum
geraspte parmesan
zout, peper uit de molen
olijfolie

Bereiding:
Verwijder koppen en staarten van de gamba’s, pel het pantser eraf, snij de rug in de lengte open en haal het zwarte darmkanaal eruit.
Haal kop en kont van de paprika, snij ‘m in vieren en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in reepjes.
Pel de knoflooktenen.
Rasp sliertjes schil van de schoongeboende citroen (alleen het geel) en snij ‘m in schijfjes.
Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en bak de gamba’s er snel in aan tot ze rood kleuren. Vis ze uit de pan en hou ze warm.
Voeg een klein beetje olijfolie toe aan het bakvet in de koekenpan en roerbak de paprikablokjes er snel in aan. Knijp de knoflook er boven uit, doe de gamba’s erbij, wat zout en een paar draaien uit de pepermolen, plus wat citroenraspsel, roer even om en draai het vuur uit.
Kook intussen de tagliatelle beetgaar in een ruim kokend water met een flinke scheut olijfolie. Gooi in een vergiet (niet koud afspoelen!), laat even uitlekken en doe terug in de pan met nog een scheutje olijfolie, roer alles goed om en verdeel over de borden. Verdeel er het gamba/paprikamengsel over, versier alles met wat blaadjes basilicum en leg er een schijfje citroen naast. Geef er de parmesan los bij, en wat stokbrood om te soppen. Glaasje rosé of fris wit, bon app!

2 gedachten over “Gamba’s met tagliatelle en paprika”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven