Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Zo, zijn we weer. Dat het warm was/is en de airco stuk, soit. Maar die wespensteek van gisteren kon ik er echt even niet bij hebben. Godlof zijn er anti-histaminepilletjes te koop bij de apotheek en die werken als een zonnetje, ook voor hyper-allergische tiepjes als ik. Vervelend is wel dat je er als een blok van in coma valt, dus ging gisterenavond het licht al heel vroeg uit bij mij. De avondmaaltijd bestond voor de echtgenoot uit een eigenbereide tosti (veel kaas, veel sambal en een gebakken ei erop met een sprenkeltje ketjap en een drupje wijnazijn) die ik onder andere omstandigheden beslist niet had versmaad. Maar ik was zelfs vanmorgen nog niet wakker te stampen. Ondanks het geblaf van het viervoetig gespuis dat er blijkbaar ook niet op voorbereid was dat de buurman van een eind verderop ineens besloot om 6 uur te gaan maaien vanwege de hitte. Was trouwens om 7 uur weer over: de trekker hield ermee op. Tot 9 uur nog mogen nagenieten van verwoede startpogingen, maar helaas. Ik denk dat de man nu nog niet afgekoeld is.
Intussen ben ik weer onder de mensen. Zoals de echtgenoot het altijd zo charmant samenvat: “Vonkruid vergaat niet.”
Nee, maar het hoeft ook niet meteen uitgeroeid, dus mag hij vanavond de keuken in. Ik heb m’n favoriete warmweer-salade besteld: bananensla. Gaan we eens uitgebreid van genieten, met een mooi glaasje rosé erbij. Gewoon, omdat ik dat waard ben.

Ingrediënten:
1 krop sla (laitue)
3 bananen
2 tomaten
1 flinke hand amandelschaafsel

Voor de dressing:
½ eetlepel mosterd
1 eetlepel worcestersaus
1 eetlepel zoete ketjap
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels olijfolie
1 teentje knoflook (uit de knijper)
peper uit de molen

Bereiding:
Pluk de krop sla uit elkaar, verwijder de buitenbladen en de nerven en scheur de rest in stukjes. Was en droog de sla in de slacentrifuge. Snij de tomaten in stukjes. Pel de bananen en snij ze in cm-dikke schijfjes, verdeel in twee porties.
Meng in een ruime kom de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Rooster het amandelschaafsel, in een droge koekenpan op laag vuur, goudbruin en haal meteen uit de pan. Laat afkoelen. Doe een scheutje olijfolie in de warme koekenpan en bak er de helft van de bananenschijfjes, onder voorzichtig omscheppen, even in aan. Haal meteen van het vuur en laat afkoelen. Doe van alle ingrediënten een laagje in de kom, en ga zo door tot alles op is. Meng pas vlak voor het opdienen alles luchtig door elkaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven