Bijgeloofkoekjes

vr 13 december 2019

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Tja, ’t is een beetje een traditie(tje) aan het worden. Op vrijdag de 13e bak ik paraskevidekatriafobie-koekjes. Gewoon, voor de lol. Niet dat ze geluk – of ongeluk – brengen, nooit iets van gemerkt. Maar ik vind het zo’n heerlijke term om je tong over te breken. Paraskevidekatriafobie is extreme angst voor vrijdag de 13e. Je verroert vanaf donderdag de 12e geen vin meer en je komt je bed pas uit na middernacht op zaterdag de 14e. Ik moet er even niet aan denken. De honden en de kat trouwens ook niet; hoezo niet naar buiten om langs de rivier te banjeren, en dan ook nog eens geen bak brokken bij terugkomst? En als de sigaren op zijn, en de wijn, dan gaat er toch echt wel ‘iemand’ naar de cave en de tabac. Kun je meteen een lot kopen voor de ‘supergagnotte’ van de Loto of die van EuroMillions, het aantal lootjeskopers verdubbelt zo ongeveer op dit soort dagen. Ja hoor, ik koop er ook eentje, net als elke vrijdag als ik toevallig in de tabac moet zijn.
De woordconstructie paraskevidekatriafobie komt uit het Grieks: paraskeví betekent vrijdag, dekatreís is 13. De Amerikaanse psychotherapeut Donald E. Dossey (1934-2016), gespescialiseerd in fobieën en stressmanagement, bedacht de term begin negentiger jaren. De oplossing voor die extreme angst gaf hij er ook bij. Als je het woord zonder haperen kon uitspreken, was je meteen genezen. Leuke man, die Donald. In elk geval veel leuker dan die huidige Donald in het Witte Huis.
Nou heb ik eigenlijk nooit echt gesnapt waarom je je de stuipen op het lijf zou laten jagen door een datum. Tuurlijk, bijgeloof. Maar dat is nogal interpretreerbaar.
Want in bijvoorbeeld Griekenland, Spanje en Latijns-Amerika is er vandaag niks aan de hand, dáár moet je juist oppassen voor dinsdag de 13e. En bij m’n buren vlak over de grens, in Italië, is het vrijdag de 17e waarop het ongeluk gegarandeerd toeslaat.
Als je dáár allemaal aan begint, kun je deur nooit meer uit. Ik ben vandaag dus net als anders langs de cave, de épicerie, het café en de tabac gesjeesd. Al moest ik het wel wat kalmer aan doen op het paadje langs het ravijn naar ons huis wegens diepe plassen en glibberbagger door alweer een stevige portie plensregen vannacht en vanmorgen. Maar het zonnetje brak door toen ik de bakplaat met paraskevidekatriafobie-koekjes de oven in schoof. En (bij)geloof het of niet, ze kwamen er ongeschonden en knapperend gebakken weer uit.

Ingrediënten:
470 gram bloem
200 gram suiker
60 gram cacao
1 theelepel bicarbonate de soude (bakpoeder)
1 theelepel nootmuskaat
½ theelepel kaneel
1 zakje vanillesuiker
75 gram grof gehakte chocolade (of walnoten, of rozijnen)
25 cl plantaardige olie
25 cl melk

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng in een ruime kom de suiker, de bloem, de cacao, het bakpoeder, de nootmuskaat, de kaneel, de vanillesuiker en de gehakte chocolade (of walnoten, of rozijnen) door elkaar.
Verwarm de melk.
Maak een kuiltje in het mengsel in de kom en giet er de olie en de warme melk bij. Roer alles goed met een pollepel door elkaar, en kneed verder tot een stevig deeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier (of vet hem in). Maak bolletjes van het deeg en druk die plat op de bakplaat.
Laat de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven in zo’n 9 minuten goudbruin en knapperig worden.
Laat ze wat afkoelen en serveer ze direct, al kunnen ze ook een paar dagen, goed luchtdicht afgesloten, bewaard worden. Que du bonheur.

2 gedachten over “Bijgeloofkoekjes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven