Piccata di pollo al limone

vr 21 februari 2020

Het Fête du Citron in Menton (Alpes-Martimes) is volle gang (nog tot 3 maart) en dat is zomaar alweer voor de 87e keer. Ik ben ook nu weer verbaasd over hoeveel volk daar wel niet op afkomt. Vorig jaar waren dat zo’n 240.000 bezoekers, dit jaar denkt de organisatie dat aantal probleemloos te overtreffen. Je krijgt dan ook wel waar voor je geld, tijdens dit internationale fruitfestijn waarbij citrusvruchten de hoofdrol vervullen (behalve citroenen doen ook sinaasappelen, grapefruits, mandarijnen, kumquarts en andere ‘agrumes’ volop mee). Pracht en praalwagens die ook tijdens verlichte avondlijke corso’s aan je voorbij trekken, exposities van fruitmozaïeken, verlichte fruittuinen, een orchideeënfestival, een oude ambachtenmarkt, een kindercarnaval, rondleidingen door boomgaarden, ateliers van kunstenaars, handwerkslieden en nog veel meer. Kijk hier maar voor alle info, en hier voor een drone-impressie.
Thema van dit jaar: Fêtes du Monde, feesten van overal in de wereld. Nou, dan wil ik wel even meefeesten vanuit de eigen keuken. Menton is zo’n beetje bij mij om de hoek, nog net niet Italië, maar we leunen er wel tegenaan. Dus dat rechtvaardigt een heerlijke klassieker: piccata. Heel dunne lapjes kalf, kip of kalkoen, al naar gelang, met een heerlijk zurig citroensausje.
“Ha, je bent je zure zelf weer”, kon de echtgenoot niet nalaten te grappen.
Zeker wel, en dubbelop, zou ik zeggen, want bij de koffie gooi ik er een heerlijk glaasje ‘fait maison’ limoncello tegenaan. Het verrukkelijke recept van m’n goede vriendin Helma Roosenthaler vind je hier.
O ja, al dat citrusfruit dat tijdens het feest wordt gebruikt voor de corso’s en andere versieringen wordt niet weggegooid hoor. Na afloop kun je het gewoon voor een zacht prijsje op de kop tikken tijdens een op = op uitverkoop. Hier lees je t.z.t. waar en wanneer.

Ingrediënten:
500 gram kip-, kalkoen-, of kalfsfiletlapjes
4 eetlepels boter
3 eetlepels olijfolie
6 cl gevogeltebouillon (potje, poeder, blokje)
9 cl droge witte wijn
2 kleine citroenen
2 teentjes knoflook
2 eetlepels kappertjes
½ bosje platte peterselie
bloem
zout en peper

Bereiding:
Kies voor hele dunne lapjes kip-, kalkoen- of kalfsfilet. Leg ze tussen twee velletjes vershoudfolie en plet ze nog platter als ze te moppig lijken; ze moeten echt flinterdun zijn. Dat pletten gaat heel goed met een lege wijnfles of de deegroller. En niet meppen hè, rollen! Daarna voorzichtig droog deppen met keukenpapier. Bestrooi ze bescheiden aan twee kanten met peper en zout.
Pers 1citroen uit, snij de andere in schijfjes.
Haal de blaadjes van de peterselie en hak ze fijn.
Pel de knoflookteentjes.
Gooi een hoopje bloem in een diep bord en haal de lapjes er aan weerszijden door, schudt de overtollige bloem eraf.
Verhit de boter en de olie in een ruime koekenpan. Bak de lapjes er snel in aan: 1 minuut aan elke kant is meer dan genoeg.
Draai het vuur laag en voeg de bouillon, de wijn, het citroensap, de peterselie (beeje achterhouden voor de garnering) en het uitgeperste knoflookteentje toe. Laat alles nog hooguit 2 minuten sudderen.
Verdeel de lapjes over de (liefst voorverwarmde) borden, schenk de saus er overheen. Versier met de kappertjes, de achtergehouden peterselie en wat schijfjes citoen.
Geef er pasta, brood en een mooi glas wit of rosé bij.

4 gedachten over “Piccata di pollo al limone”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven