Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Nee, om dat coronavirus kunnen we voorlopig niet heen. Het beheerst het nieuws, en onze levens op het ogenblik. We mogen de deur niet meer uit tenzij noodzakelijk, dus boodschappen mogen we gelukkig nog wel doen. Maar niet schaamteloos hamsteren, natuurlijk niet! En met een beetje doordacht inkoopbeleid kom je ook al een heel eind. Wedden dat je in de supermarkt nog ruimschoots voldoende uien en knoflook vindt? Daar kun je hele lekkere dingen mee maken hoor. Zoals onderstaand knoflooksoepje. Ik geloof bovendien heilig in de heilzame werking ervan. Gezond voor hart en bloedvaten, tegen aderdichtslibbing, reuma, griep en wat al niet. ‘t Zou bovendien weerstand verhogend en zuiverend zijn. Nou, dat zou zomaar kunnen allemaal. Maar waar het ook uitstekend voor geschikt is: afstand! Na een flink bord van deze soep hoef je in de supermarkt niemand meer ruimschoots te omzeilen bij het passeren, ze omzeilen jou wel. Daarbij is ie nog lekker ook, deze pittige maaltijdsoep. En – geheimtip voor wie nog wel intermenselijk contact wil (toestaan) – met een flink glas rode wijn erbij ben je zo weer van die knoflookwalm af.

Ingrediënten:
1 liter bouillon (mag van tablet: rund of kip)
1 grote ui
8 tenen knoflook
1 preitje
2 eieren
1 rood pepertje (of een lik sambal)
1/2 bosje platte peterselie
scheut droge witte wijn
4 sneden boerenbrood
olijfolie
ketjap

Bereiding:
Trek de bouillon van runderschenkel of kipkarkas, of gebruik een bouillontablet.
Pel en snipper de ui.
Pel de knoflooktenen, snij twee tenen in dunne plakjes, de rest gaat straks door de knijper.
Haal het donkere groen, de wortelklont en het buitenste blad van het preitje, snij de rest in dunne ringetjes.
Snij het pepertje doormidden, haal de zaadjes eruit en snij de peper ragfijn. Of gebruik een lik sambal.
Hak de peterselie fijn.
Klop het ei los in een kommetje.
Breng de zelfgetrokken bouillon (of een liter water met bouillontablet) aan de kook.
Verhit intussen een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de ui erin aan. Knijp de hele knoflooktenen er boven uit, doe de preiringetjes erbij, plus een scheut witte wijn, roer nog heel even om en kieper de prut in de hete bouillon.
Doe beetje bij beetje het pepertje (of de sambal) erbij en proef elke keer of het pittig genoeg is. Het is niet de bedoeling dat de vlammen je uitslaan.
Doe er een scheut ketjap bij; dat geeft een mooi kleurtje en maak het zouter, niet teveel tegelijk dus.
Voeg de peterselie en de apart gehouden knoflookschijfjes toe, roer om en draai het vuur uit.
Daarna het losgeklopte ei onder goed roeren aan de soep toevoegen, zodat er sliertjes ontstaan.
Leg in vier diepe borden een snee brood en giet de hete soep eroverheen. Als dat te machtig is, het brood er los bij geven. Plus een ferm glas rood; dat zorgt voor een mooie balans. Is trouwens ook goed tegen de knoflookdampen, dus als je nog de straat op gaat…

9 gedachten over “Soupe à l’ail”

  1. Knof-soep met slechts acht teentjes valt me wel wat van je tegen. Zeker gezien de Corona situatie zou ik die hoeveelheid minimaal verdrievoudigen. Dan weet je zeker dat de rest van de menschheid ruim voldoende afstand houdt.

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Ik heb een beetje rekening gehouden met de smaak van buiten de Provence. Maar gooi er gerust het dubbele in! (En de t is toegevoegd) ;-]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven