Vroege meloensalade

vr 24 april 2020

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

‘Kijk nou toch eens’, dacht ik verheugd tijdens de wekelijkse coronasupermarktexpeditie, toen ik op de groente-afdeling zomaar zomerrijpe meloentjes zag liggen. Ik keek, keek nog eens (juist nu niet overal zomaar aanzitten hè), overwoog welke er het rijpste uitzag, pakte er uiteindelijk eentje op en kieperde die in mijn ontsmette karretje. Normaliter zou ik dat niet gedaan hebben. Ik zou de meloenen die zo op het oog aan de rijpingscriteria leken te voldoen, toch wel even voorzichtig omgekeerd hebben om te zien of ze een vrouwtje (bol kontje) of een mannetje (deukje) waren, want vrouwtjes zijn zoeter dan mannetjes. Ik zou ze ook even aan hun steeltje getrokken hebben; als dat een beetje losscheurt zijn ze lekker rijp. Maar dat doe je nu niet, in coronatijd. Je gaat niet alle waar bepotelen, je koopt zoveel mogelijk contactloos. Ik mis dat, dat wat we hadden vóór BC (before corona). Het voelen, ruiken, proeven op de lokale markt, of bij de dorps-épicerie. Waar je er gratis advies bij kreeg en je met een paar gelijkgestemden oeverloos kon ouwehoeren over de kwaliteit van het gebodene, en wat je er allemaal niet mee kon bereiden. Wat dat betreft is ons dorp dood, je moet verplicht naar de supermarché in de stad. Het aanbod is er in orde hoor, ook pleepapier en pasta zijn gewoon volop verkrijgbaar. En zoals gezegd, op de groente-afdeling lagen er ineens die verleidelijke meloentjes te lonken. Alsof de zomer al was aangebroken, want normaal gesproken zie die overheerlijke ‘melon de Cavaillon’ pas ergens begin juli verschijnen. Thuis keek ik nog eens goed naar het plakkertje op de meloentjes. Ze kwamen uit Marokko. Nou heb ik niks tegen Marokkaanse meloenen, maar ik voelde me toch wel een beetje bekocht. Ik dacht oprecht meloentjes uit Cavaillon (in de Vaucluse) gekocht te hebben. Er is een keurmerk in de maak, dat zou ergens dit jaar van kracht moeten worden. Dan weet je het voortaan zeker. Maar die supermarché had er best bij mogen zetten dat deze vroege oogst uit Marokko kwam. Met een aangepast prijskaartje.
Nou ja, ze waren goed te doen. Al haalt niks het natuurlijk bij die uit Cavaiilon.

Ingrediënten:
1 rijpe avocado
1 ferme coeur de boeuf tomaat (andere tomaat mag ook)
1 nep-melon de Cavaillon
150 gram feta (of geitenkaas, of gorgonzola)
handje ontpitte zwarte olijven
handje mintblaadjes

Voor de dressing:
1 teentje knoflook uit de knijper
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels notenolie
3 eetlepels wijnazijn
1 volle eetlepel ahornsiroop (of vloeibare honing)
zout en peper

Halveer, ontpit en schil de avocado. Dat gaat het makkelijkst als je de avocado overlangs tot op de pit doormidden snijdt, de twee helften tegen elkaar in losdraait, en een vork in de pit ramt (die steevast in een helft blijft steken) zodat je ‘m eruit kunt trekken. Daarna de helften van hun schil ontdoen.
Snij het vruchtvlees in plakjes.
Snij de meloen in vieren, schep de zaadlijsten eruit, haal het vruchtvlees los van de schil en snij eveneens in plakjes.
Haal kroontje en kontje van de de coeur de boeuf en snij ‘m in vieren en in plakjes.
Snij de olijven in ringetjes.
Verwijder de steeltjes en snipper de mintblaadjes.
Verbrokkel de kaas.
Maak de dressing door de olijfolie, de wijnazijn, de ahornsiroop (of honing) en de uitgeperste knoflookteen met wat peper en zout, lobbig te kloppen in een ruime kom. Je kunt alles ook in een goed afsluitbare pot doen en die flink schudden. Verdeel de meloen, de avocado en de tomaat over de borden (beetje leuk opschikken), versier met de olijfringetjes en de gesnipperde mint, en giet er de dressing overeen.
Geef er stokbrood bij en een goed glas droge witte, of rosé.

4 gedachten over “Vroege meloensalade”

  1. “toch wel even voorzichtig omgekeerd hebben om te zien of ze een vrouwtje (bol kontje) of een mannetje (deukje) waren, want vrouwtjes zijn zoeter dan mannetjes. Ik zou ze ook even aan hun steeltje getrokken hebben; als dat een beetje losscheurt zijn ze lekker rijp.” De erotiek spat er vanaf ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven