Recept van de week: Poisson d’avril (geen grap)

vr 1 april 2011


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboek.

Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Een poisson d’avril (in dit geval gevulde daurade/goudbrasem), want vandaag is het 1 april en in Frankrijk is een vis daar het symbool van. Zie ook mijn vorige blogje.

1 Aprilgrappen zouden we in Frankrijk te danken hebben aan koning Charles XIV, die in 1564 besloot het Franse Nieuwjaar, dat volgens de toen geldende kalender eind maart viel, naar 1 januari te verhuizen. Dat nieuws bereikte in dat pre-communicatietijdperk niet iedereen even snel. Met als gevolg dat met name in afgelegen gebieden door sommigen nog op 1 april Nieuwjaar werd gevierd. Die lui werden flink in de maling genomen door ‘verlichte’ streekgenoten. De papieren vis (poisson d’avril) die je ook nu nog op je rug geplakt krijgt als je niet oplet, zou onder meer te maken hebben met het visseizoen; je werd als grap naar de markt gestuurd om vis te halen die niet in het seizoen en dus niet te krijgen was. Voor daurade is het nu volop seizoen.

Ingrediënten:
1 grote goudbrasem, of 2 kleine
2 sneden oud witbrood
1 dl melk
1 theelepel herbes de Provence
½ bosje platte peterselie
2 hardgekookte eieren
6 zongedroogde tomaatjes (in stukjes)
handje groene olijven (zonder pit)
1 eetlepel kappertjes
1 teen knoflook (uit de knijper)
paneermeel
zout, peper
olijfolie
1 glas witte wijn
1 citroen

Bereiding:
Vraag de visboer de goudbrasem te ontschubben en van de ingewanden te ontdoen. Spoel de vis van binnen en van buiten goed af onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier. Kook de eieren hard, pel ze en snij in stukjes. Snij de korsten van het brood, giet de melk op een diep bord en week de sneden erin. Knijp uit, pel en pers er de knoflookteen bij, en meng de herbes de Provence, flink wat zout en peper, de fijngesneden zontomaatjes, de in tweeën gesneden olijven, de kappertjes, de eieren, en de fijngehakte peterselie erdoor (hou een paar takjes peterselie achter voor de garnering).Vul de buikholte van de vis met de massa. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi de vis met een mengsel van paneermeel, peterselie en wat peper en zout. Leg in een ruime, met olijfolie ingevette ovenschaal. Druppel wat olijfolie over de vis. Giet de witte wijn er voorzichtig omheen. Laat 20-30 minuten in de oven garen. Versier voor het opdienen met wat schijfjes citroen en takjes peterselie.

4 gedachten over “Recept van de week: Poisson d’avril (geen grap)”

   1. Dag Jacob,
    Tja, zo’n boerenmaaltijdsoep is eigenlijk bedoeld voor mensen die de hele dag op het land gewerkt hebben, en dan lust je wel een bordje of twee. Goed te horen dat je de overgebleven boel hebt ingevroren, want dat is inderdaad een prima manier om de soep te bewaren. En bedankt voor de kaastip!

 1. Beste Renée,
  Met plezier lees ik keer op keer je verhalen én recepten en weet ook mijn echtgenote over te halen deze heerlijke recepten(laf,laf,ik doe er weinig of niets aan, het koken -moi même- is niet aan mij besteed maar ik ben altijd de voorproever)in de praktijk uit te voeren.Dit houdt dus wel in dat ik dan ook zelf het commentaar erover moet verwoorden , en in dit geval naar jou !
  De soupe á pistou was en is heerlijk, alleen voor 4 personen??? Volgens mijn echtgenote waren de opgegeven hoeveelheden genoeg voor 8 tot 10 personen!!
  We aten het met 4 personen en de komende tijd (diepvries) zal ik er nog van kunnen genieten.
  Nog een tipje, de geraspte kaas op je bord bijvoegen!
  Groeten van een enthousiaste lezer!
  Jacob

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven