Recept van de week: Provençaalse pepernoten

vr 2 december 2011

Categorieën: , ,


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vorig jaar verraste ik mijn buurjongetjes van een kilometertje verderop met authentieke Hollandse pepernoten; tradition oblige, nietwaar. Ze bleven beleefd.
Ik besloot het dit jaar anders aan te pakken en strooide gisteren uit balorigheid een handje herbes de provence door het beslag. Dat rook niet verkeerd, toen het eenmaal in de oven stond. Zojuist kwam de buurmoeder om het recept vragen. Ik geef het hier dus ook maar door, voor wat het waard is. Maar niet achteraf komen klagen hè; eigen risico!

Ingrediënten:

125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram bloem
100 gram boter
80 gram bruine bastaardsuiker (eventueel rietsuiker)
2 eetlepels water
1 eierdooier
1 theelepel speculaaskruiden
½ theelepel kaneel
½ theelepel gemalen anijszaad
1theelepel herbes de provence
snufje zout

Bereiding:

Verwarm de oven door op 160 graden.
Doe alle ingrediënten in een ruime kom en kneed er een stevig deeg van. Vet een bakplaat in, of bedek hem met bakpapier. Rol stuitergrote balletjes van het deeg en leg ze met een beetje tussenruimte op de bakplaat; druk ze even aan zodat ze niet weg kunnen rollen. Schuif de bakplaat in de oven en laat de pepernoten in 15 á 20 minuten gaar en goudbruin worden. Herhaal de hele procedure tot al het deeg op is.
Smaakt heel lekker met veel cadeautjes erbij.

7 gedachten over “Recept van de week: Provençaalse pepernoten”

 1. Hi Renée,
  Lijkt mij een lekker recept, maar waar krijg ik speculaaskruiden?
  Fijn weekend, hoop dat je nu droog zit,
  groetjes uit cardaillac,
  jacqui.

   1. Renée,
    Bedankt voor de tip.
    Lijkt me een goed recept als je in deze crisistijd een huis wil verkopen, beetje het appeltaartidee.

 2. Ik denk dat we na dit provençaals hoogstandje toch even in conclaaf moeten bij de goede Sint. Je kunt niet zomaar een neuw afzetgebied in het leven roepen zonder backtalk met de betreffenden. Ik bedoel maar: die oude heiligman heeft het al druk genoeg in de Nederlanden. De Provemce is bijna net zo groot, hoewel lichter bevolkt. Maar het zijn vooral de daken die moeilijker zijn hier. Minder ribbels met die tuilles romaines, en dus minder houvast voor de trouwe schimmel. Ik zie de koppen al in het plateselijke

  1. Dag Martinke,
   ‘t Is wel crisis hè. Groter afzetgebied betekent meer omzet en meer arbeidsplaatsen. Daar zal die goedheiligman toch weinig tegen kunnen hebben. En die pepernoten komen gewoon uit de keuken hoor, daar hoeft niemand het dak voor op. ;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven