Recept van de week: Magere hap, maar wel lekker

vr 6 januari 2012


Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

’t Is weer mooi geweest met de feestdagen. En dus gaat iedereen op dieet.
Wat een onzin. Wie een beetje nadenkt weet allang dat een overdaad aan koolhydraten, suikers en (verzadigde) vetten niet in het dagelijkse eetpatroon thuishoren. Gewoon weglaten dus. Komt het vanzelf weer goed. En je kunt er ook nog straffeloos een mooi glas wijn bij drinken.

Ingrediënten:
4 filets (kip of kalkoen)
1 ui (gesnipperd)
2 tenen knoflook (uit de knijper)
100 gram wilde champignons (schoongeboend, in plakjes)
4 artisjokkenbodems (in partjes, eventueel uit blik)
200 gram linzen (gekookt, eventueel uit blik)
2 takjes tijm
2 eetlepels fijngehakte peterselie
4 eetlepels olijfolie
peper en zout

Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan en doe er de ui, de knoflook, de peterselie, de artisjokkenbodems en de champignonplakjes bij. Laat onder voortdurend omscheppen, in circa 8 min. gaar worden. Doe de linzen erbij en breng op smaak met peper en zout. Smeer de filets in met de resterende olijfolie en rooster ze op de grill of in de grillpan (2 à 3 minuten per kant), tot ze mooi rosé zijn. Verdeel over de borden en schep de saus eroverheen. Zet peper- en zoutmolen op tafel voor de liefhebber.

4 gedachten over “Recept van de week: Magere hap, maar wel lekker”

 1. En als je dan de kip/kalkoen weglaat heb je ook nog een bijdrage geleverd aan de wereld en krijg je geen preventieve antibiotica + antibiotica resisente bacterieen binnen!

   1. Hoi Renee, helemaal goed, ik heb niks tegen vlees eten, maar wel tegen de bio-industrie. Ik vermoed dat de meeste lezers hier daar toch hun vlees vandaan halen, niet iedereen heeft in Nederland een buurman met gezonde kippen die een goed leven hebben (gehad).

    Hulde voor jouw manier, een goed voorbeeld voor anderen. Ik denk trouwens dat dit recept ook erg lekker kan zijn zonder vlees of met een vleesvervanger.

   2. Dag Martijn,
    Daar heb je helemaal gelijk in. Ik ga er soms te makkelijk vanuit dat mensen op een nette manier met dieren (willen) omgaan. En jawel, ook zonder kip of kalkoen is dit een lekker gerecht. Maar voor stevige eters misschien wat aan de magere kant. Dan zou ik er wat rijst, pasta of aardappel aan toevoegen. Overigens is zo’n saus ook lekker op een stevige snee brood. Kijk hier voor m’n broodrecept: http://reneevonk.wordpress.com/2010/10/29/recept-van-de-week-stoer-boerenbrood/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven