Recept van de week: Uiensoep op herhaling

za 1 december 2012

soupe-a-l-oignon-aux-champignons-sauvages-garnie-de-croutons-au-fromage-canadien_large Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is geen vrijdag meer, maar toch maar een recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ja ja, ik riep het gisteren heel definitief: géén recept van de week. En de treurnis zit er nog flink in hier. Maar als m’n kop er niet naar staat, nemen m’n handen het blijkbaar over. Met uitzicht op een lege hondenmand en op besneeuwde bergtoppen in de verte, ben ik dus maar weer de keuken in gedoken.
Uiensoep. Geen nieuw recept (ik publiceerde het al eerder), maar wel troostrijk en heel geschikt om zo meteen voetbal bij te staren naast de open haard. Met een stevig glas rood. Kon wel eens een flesje worden trouwens….

Ingrediënten:
Voor de soep:
6 grote uien
30 gram boter
1 liter rundvleesbouillon (mag van een tablet, maar doe er dan wel iets meer bij dan voorgeschreven)
zout en peper uit de molen
takje verse tijm (of klein theelepeltje gedroogd)
takje peterselie

Voor de rouille:
2 eierdooiers
circa 50 cl olijfolie
4 tenen knoflook
1 theelepeltje mosterd
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel saffraanpoeder
snuf Cayennepeper
zout

Voor erbij:
50 gram roquefort
50 gram geraspte emmental of gruyère
12 dunne sneetjes stokbrood

Bereiding:
De soep:
Pel en snipper de uien. Smelt de boter in een pan en laat de uien er zo’n tien minuten op laag vuur in smoren.
Doe de bouillon erbij (los bouillontablet eerst op in een laagje heet water) en voeg de tijm en zout en peper naar smaak toe. Laat op zacht vuur circa drie kwartier pruttelen.

De rouille:
Scheidt de eieren en doe de eidooiers in een kom. Klop ze los met de mosterd (gewoon met de mixer). Pel de knoflook en knijp die er boven uit. Voeg saffraan, paprika en Cayennepeper toe; aarzel niet de hoeveelheden te verhogen als het pittiger moet! Giet er al kloppend beetje bij beetje -in een dun straaltje- de olijfolie bij tot er een dikke mayonaise ontstaat. Voeg op het laatst een eetlepel (of twee) uienbouillon toe; maar laat de mayonaise niet te dun worden!

Erbij:
Rooster de sneetjes stokbrood (in een toaster, onder de grill, of in een droge koekenpan) en besmeer ze met roquefort. Verdeel ze over de borden en schep de hete soep eroverheen. Garneer met wat fijngehakte peterselie. Serveer de geraspte kaas en de rouille er in aparte schaaltjes bij. Laat iedereen zijn eigen schepje rouille oplossen in de soep en naar eigen inzicht de geraspte kaas erover strooien. Wees gul met de wijn.

6 gedachten over “Recept van de week: Uiensoep op herhaling”

 1. Tineke Schellekens

  Hoi hoi,

  dank voor je recept, zeker deze week. Wij wensen jullie heel veel sterkte en hoe dan ook een mooi weekend van uit Marseillan. Peter en Tineke

  Op 1 dec. 2012 om 17:57 heeft “Kijk, Zuid-Frankrijk!” het volgende geschreven:

  > >

 2. Ook wij hebben dit jaar onze tekkel Floris moeten laten inslapen,t is heel hard we missen hem nog steeds.Ook lijkt het wel of we hem nog horen lopen door de kettingen in de deuropening.Zal ooit wennen .We knuffelen nu de 2 mini pinchers van onze zoon en schoondochter,waar we 2 keer per week op passen.Ze maken een hoop goed! Sterkte van ons ! Dick en Yvette Bovenberg.

  1. Dag Yvette en Dick,
   Ja, dat is het hè. Je hoort het nog, je ziet het nog. Je hoofd is nog lang niet toe aan nooit meer.
   Het zal inderdaad wel wennen, maar het heeft tijd nodig, veel tijd.
   Jullie ook heel veel sterkte!

 3. Dag Renée, ik had een vreemde nachtmerrie afgelopen nacht. Een televisiester met anorexia die me achtervolgde, Rachida Dati die in een persbericht bekend maakte per direct met de politiek te stoppen en nog meer zaken die ik niet kon verklaren. En…ik droomde van uiensoep.
  Ik vond het dan ook wel heel frappant een dag later dan normaal je recept te ontvangen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven