Recept van de week: Yaourt pendu

vr 11 oktober 2013

Categorieën: ,

hangopVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Geen mens gelooft je als je zegt dat je in Zuid-Frankrijk heerlijke hangop hebt gegeten. Logisch, Hollandscher kun je het bijna niet krijgen. Maar echt, het bestaat hier ook. En het heet yaourt pendu. Ik had er in geen tijden meer aan gedacht, maar toen ik onlangs aanlegde bij Le Temps des Cerises was ik weer helemaal bij de les. Ik geef eerlijk toe dat de reden om het recept nu te publiceren óók een beetje associatief is. Zie hier. Maar het is wel smikkelen.
Daarom, een beetje van mezelf en een beetje van Lodewijk. Voor de liefhebber.

Ingrediënten:
750 gram Bulgaarse/dikke yoghurt (circa 6 potjes)
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel honing (liefst miel de lavande)
½ eetlepel citroenrasp
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel poedersuiker
1 dl slagroom
200 gram vers seizoenfruit naar keuze (bramen, frambozen, vijgen, pruimen, druiven, peren, enz.)
2 beschuiten (of 4 lange vingers)
1 eetlepel basterdsuiker (of sucre de câne)

Bereiding:
Begin gisteren. Nee, serieus: voor hangop moet de yoghurt een nachtje uitlekken, dus vandaag begonnen, betekent morgen eten.
Neem een schone (dunne, natte, goed uitgewrongen) theedoek en drapeer die in een ruime bolzeef. Lepel de yoghurt erin, zet er een ruime kom onder (de zeef mag de bodem niet raken) en laat een nachtje uitlekken. Met een paar koffiefilterzakjes lukt het ook trouwens; knip ze open en bekleed de zeef ermee, doe de yoghurt erin en laat op dezelfde manier uitlekken. Zet een nachtje weg op een koele plaats, maar niet in de koelkast want dat vertraagt het uitlekproces. Sommigen hangen de dichtgeknoopte theedoek aan de kraan boven de spoelbak, maar dan moet je ook echt zeker weten dat je daar verder niks meer te zoeken hebt….
De volgende dag: boen de citroen schoon en rasp het geel van de schil eraf tot je een halve eetlepel hebt. Meng het door de yoghurt, samen met de honing.
Snij de citroen in tweeën en pers het sap uit een helft; dat zal ongeveer twee eetlepels opleveren. Dat is teveel, dus 1 eetlepel bewaren.
Doe de room en de vanillesuiker in een kom en klop er slagroom van. Meng de poedersuiker erdoor.
Spatel eerst de slagroom, en dan het citroensap door de yoghurt tot alles goed vermengd is.
Maak het fruit schoon en snij in stukjes.
Verkruimel de beschuit of lange vingers over vier coupes/schaaltjes/borden.
Verdeel de hangop er overheen. Garneer met het fruit.

6 gedachten over “Recept van de week: Yaourt pendu”

 1. Leuk om dit recept te ontvangen. Vroeger heb ik dit veel gemaakt, maar in Frankrijk nog nooit omdat ik de nodige ingrediënten niet heb kunnen vinden. Wij wonen nl. nogal afgelegen. Maar heel veel dank, ik ga het nu weer maken. Groetjes, Truus

 2. Op dit ogenblik zitten wij in Fayence. Bij onze vorige passage hebben we twee keren in Le Temp des Cerises willen gaan lunchen, maar er zat telkens geen levende ziel, want ons deed besluiten om dan maar bij de overburen binnen te stappen, waar het terras gezellig gevuld was. Kan je ons het restaurant aanbevelen, dan gaan we er deze week beslist eens naar toe, ook al zitten we er weer alleen.

  1. Dag Max,
   Waren ze wel open? Er zijn een paar sluitingsmiddagen. Of waren jullie aan de vroege kant? Na enen zit het doorgaans goed vol. Bel anders tevoren even op….. In elk geval durf ik het zeker aan te bevelen om het nog eens te proberen.

 3. Dag Mevrouw Etincelle,

  Het is wel geen kersentijd, maar vandaag hebben we het er dan toch op gewaagd en we hebben er geen spijt van gehad. Daar de “yahourt pendu” op het menu stond, was de keuze snel gemaakt. Inderdaad erg lekker, maar wel afwijkend van jouw recept. Simultaan zegden mijn vrouw en ik dat het doet denken aan panna cotta. Gezien een nederlands stel het restaurant uitbaat, vraag ik me trouwens af of de franse “hangop” een exclusiviteit is van Le Temps des Cerises, of ook elders geserveerd wordt.
  De rekening was wel vrij hoog (alhoewel, het was zondag), en ik vraag me af of ze ook tijdens de week een dagmenu serveren. Dat zullen we dan eens proberen op een zonnige dag, zodat we van het gezellig terras kunnen genieten. Dat is op zich trouwens al een paar euro extra waard.

  Bien à vous,

  Max

  N.B.: hun website maakte me niet veel wijzer, want de onderdelen “info” en “menu” zijn niet actief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven