Recept van de week: Forel voor bij de ratatouille

vr 14 maart 2014

forelVoor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Vorige week is het forellenseizoen geopend. En gaf ik alvast het recept voor de ratatouille (klik hier) bij de vis van vandaag, want die laatste moest nog even gevangen worden. Da’s gelukt: mooie spartelverse forel die de lokale visboer om de hoek met trots op het ijs heeft uitgestald. Nog een beetje duur, dat wel, zo’n krappe 13 euri per kilo, maar dan heb je ook wat. En met een mooi visje moet je niet teveel knoeien, dus we houden het simpel. Traditioneel ook, op z’n Provençaals. Als nou ook het weer nog een beetje meewerkt, kan de lunch op het terras niet meer stuk.

Ingrediënten:

4 forellen
1 kleine ui
8 teentjes knoflook
2eetlepels fijngehakte verse bieslook
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
1 afgestreken eetlepel gedroogde herbes de provence
1 afgestreken eetlepel gedroogde dragon
2 tomaten
1 citroen
zout, peper
olijfolie, boter
naald en draad

Bereiding:

Vraag de visboer om de forellen schoon te maken, of doe het zelf (over de hele buikzijde in de lengte opensnijden, ingewanden eruit halen, kop en staart laten zitten). Was ze af onder de koude kraan en spoel ook de binnenkanten goed schoon. Dep ze droog met keukenpapier, zowel van binnen als van buiten.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen en snij ze in dunne plakjes.
Hak de bieslook en de peterselie fijn. Doe ze samen met de herbes de provence en de dragon in een kom en meng ze door elkaar.
Snij de tomaten in vieren, haal de zaadlijsten eruit en snij het vruchtvlees in blokjes.
Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan, fruit de ui erin aan, doe de knoflook erbij en laat even pruttelen. Zet uit, en zet weg.
Leg de forellen opengeklapt -met het vel naar onderen- op het aanrecht. Bestrooi de binnenkanten met peper en zout. Verdeel er het uien/knoflookmengsel over, daarna de kruidenmix, en daar overheen de blokjes tomaat.
Klap de vissen dicht en naai de buikzijde met een paar steken vast, zodat de vulling er niet uit kan blubberen tijdens het bakken.
Verhit een flinke scheut olijfolie samen met een klont boter in een ruime koekenpan. Bak de vissen eerst aan de ene en dan aan de andere kant een minuut of vijf op hoog vuur. Draai daarna het vuur laag en laat de vissen net zo lang nagaren tot je er een vork zonder mankeren tot aan de onderkant in kunt steken.
Haal pas als de vissen helemaal gaar zijn, de koppen en staarten eraf, trek het garen eruit, verdeel ze over de borden en geef wat schijfjes citroen, rijst of aardappels, en de ratatouille van vorige week bij. Plus een frisse witte wijn natuurlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven