Recept van de week: Thon à la provençale

vr 6 juni 2014

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Je hebt goede tonijn en je hebt slechte tonijn. Dat heeft niks met de aard van het beestje te maken, maar alles met de menselijke benadering. Op een aantal tonijnen is teveel gevist, of te dieronvriendelijk. Die soorten zijn dus bijna uitgestorven of hebben het zwaar voor de kieuwen gehad. Die komen dus niet op het bordje. Mijn visboer is milieubewust en verkoopt goede tonijnen, zegt ie. Hij heeft keurige bordjes met de herkomst bij zijn assortiment staan. Dat heeft de supermarché bij de grote stad trouwens ook, en meestal kloppen die wel. Maar thuis keek ik er vaak toch nog even stiekem de viswijzer op na, die ik natuurlijk mee had moeten nemen maar zo’n beetje standaard vergeet, net als dat altijd door iemand anders op de verkeerde plek neergelegde boodschappenbriefje. Ja ja, avondblond. Onlangs kwam ik erachter dat er ook een viswijzer-app voor op de mobiel bestaat. En die is hier te downloaden. Nu dat boodschappenbriefje nog onder controle zien te krijgen. En nee, dat kan niet digitaal met een digibeet in huis. Echt niet? Echt niet.

Ingrediënten:
4 moten verse tonijn (samen ongeveer 800 gram)
1 gele (of rode) paprika
6 rijpe tomaten
1 grote of 2 kleine courgette(s)
1 grote ui
4 tenen knoflook
handje zwarte olijven
3 takjes tijm (of 1 volle theelepel)
2 blaadjes laurier
½ bosje platte peterselie (of een paar takjes gekrulde)
zout en peper uit de molen
scheutje witte wijn
olijfolie, klontje boter

Bereiding:
Pel de ui, snij hem doormidden en daarna in halve ringen. Pel de tenen knoflook.
Haal kop en kont van de paprika, snij hem in tweeën, haal de zaadlijsten eruit en snij het vruchtvlees in dunne repen.
Snij de tomaten in vieren, haal de harde kern en de zaadlijsten eruit.
Snij kop en kontje van de courgette en snij de rest in plakjes.
Snij de peterselie fijn.
Laat een scheut olijfolie in een ruime koekenpan of hapjespan heet worden en fruit de ui erin aan. Doe de paprika erbij en laat die een paar minuten op hoog vuur meebakken, af en toe omscheppen. Doe de tomaten erbij, knijp de knoflook er boven uit, doe de laurier, de tijm en de olijven erbij en schep alles door elkaar. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat zo’n minuut of tien stoven. Doe dan pas de courgettes erbij en laat nog zo’n minuut of vijf sudderen.
Maak af met peper en zout, maar niet teveel; er komt nog tonijnjus bij!
Snij de (te) donkere stukken weg uit de moten tonijn, die smaken naar levertraan, maar de kat of hond is er dol op. Dep de tonijnmoten zo droog mogelijk met keukenpapier en bestrooi ze aan beide kanten met peper en zout.
Laat een scheut olijfolie en een klont boter samen heet worden in een ruime koekenpan. Roer dat even met een vork door elkaar en doe de tonijnmoten in de pan. Laat ze aan elke kant op hoog vuur zo’n 3 à 5 minuten bakken. De baktijd hang sterk af van de dikte van de moten en van de gewenste gaarheid. Druk er af en toe met de bolle kant van een vork op (niet prikken!): hoe minder de moot meegeeft, des te gaarder zal ie zijn.
Haal de moten uit de pan en hou ze warm, bijvoorbeeld tussen twee (onder de hete kraan voorverwarmde) borden.
Doe een scheutje witte wijn in de pan en roer de aanbaksels op laag vuur even los. Giet de jus bij de groenten, roer die erdoor en warm alles nog even op.
Verdeel de tonijnmoten over vier borden en drapeer het groentenmengsel er omheen. Garneer met de fijngehakte peterselie.
Er kan stokbrood, pasta of rijst bij. En een fruitige rode of een mollige witte.

2 gedachten over “Recept van de week: Thon à la provençale”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven