Recept van de week: Tajine de poisson

vr 29 augustus 2014

P1170619Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken. Zoals al mijn recepten. Meer weten, meer recepten? Klik hier voor mijn kookboeken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Een tijdje terug kreeg ik van mijn Tunesische vriendin Madame Mahmoud, die me in de huishouding helpt, een tajine. Ze had er toch een stuk of zes en ze vond dat ik ook maar eens aan zo’n noord-Afrikaanse stoofpot moest. Leuk, lief! Maar ik had geen idee. Dat was snel verholpen. De beknopte cursus die ze me gaf zorgde ervoor dat de tajine inmiddels niet meer uit de keuken weg te denken is. Omdat gerechten die je er in klaar maakt intensiever en puurder lijken te smaken. En het gebruiksgemak telt beslist ook mee; je hebt er geen omkijken naar. Klik hier voor een heldere beschrijving van het gebruik. Geen tajine? Dan lukt het ook in een braadpan of een ovenschaal met deksel. Maar het resultaat is wel wat minder.

Ingrediënten:
4 moten stevige witvis naar keuze, zonder vel
8 grote gamba’s (ongekookt)
1 grote courgette of 2 kleintjes
1 rode paprika
4 tomaten
1 grote ui
5 teentjes knoflook
½ bosje peterselie
½ bosje basilicum
1 citroen
1 theelepel gedroogde oregano
1theelepel gedroogde rozemarijn
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel kurkuma (of saffraan)
olijfolie
peper en zout

Bereiding:
Snij de citroen in tweeën, pers de ene helft uit en snij de andere in partjes.
Doe zo’n drie eetlepels olijfolie in een ruime kom en doe de uitgeperste halve citroen erbij. Voeg peper en zout toe en doe de gedroogde kruiden erbij (oregano, rozemarijn, komijn, kurkuma). Klop alles door elkaar tot een gladde emulsie en proef of er genoeg peper en zout in zit.
Leg de moten vis erin en laat ze er (af en toe omkeren) een half uurtje op een koele plaats in marineren.
Snij intussen de courgette(s) in schijfjes, kopje en kontje weggooien.
Haal kop en kont van de paprika, snij hem in vieren en haal de zaadlijsten eruit, snij de het vruchtvlees in dunne reepjes.
Snij de tomaten in kwarten.
Pel de ui en snij hem in ringen, pel de knoflooktenen en snij ze in ragdunne plakjes.
Snij de peterselie en de basilicum fijn.
Pel de garnalen, haal de kop en staart eraf, snij de rug over de hele lengte in en haal het zwarte darmkanaal eruit.
Verdeel de moten vis, de garnalen en de gesneden groenten (courgettes, paprika, tomaat, citroenpartjes, ui, knoflook) over de bodem van de tajine, bestrooi met peterselie en basilicum (hou een beetje achter voor de garnering) en giet de marinade er overheen.
Zet de oven op 200 graden (niet voorverwarmen) en laat de tajine samen met de oven op temperatuur komen. Daarna nog ongeveer 10-15 minuten laten sudderen; korter of langer, afhankelijk van de gaarheid van de vis en de garnalen. Goed warm serveren, strooi voor het opdienen de achtergehouden peterselie en basilicum over het gerecht. De tajine kan gewoon op tafel maar wel met een onderzetter eronder natuurlijk.

8 gedachten over “Recept van de week: Tajine de poisson”

  1. Al heb ik een tajine, nog nooit een gerecht in gemaakt.

    Nu zal ik eraan moeten geloven, ik ruik de kruiden al.
    Bedankt en je mag meer recepten bedenken.
    Goed weekend en vergeet je ergernis over de uniformen, geniet van de mooie zomerdagen.

    Jacqui.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven