Recept van de week: Rillettes de thon

vr 21 november 2014

rillettes
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Bij de term rillettes lopen me de rillingen over de rug en krijg ik visioenen van braakmakende klodders varkensreuzel en ganzenvet. Een tikkie overdreven, ik weet het, maar als je hier bij mij in de buurt rillettes ‘fait maison’ krijgt voorgeschoteld is juist dat zo ongeveer het hoofdbestanddeel. Met een beetje overgaar gekookt ‘slachtafval’ erdoor, is het een goedkoop en maagvullend stokbroodsmeersel en de ideale begeleider voor bij een plemp ‘château vinaigre’ of een ander bochtig brouwsel van eigen makelij. Zoals de als Perrier vermomde fles eau de vie die ik ooit in mijn onwetende begintijd voor veel teveel franken via via op een uiterst geheim adresje wist te scoren. “68%”, meldde de trotse brouwer, terwijl hij de Perrierfles in neutraal krantenpapier wikkelde: “ik mag u dit eigenlijk niet verkopen, thuis stoken is verboden”.
Hetgeen alles natuurlijk extra spannend maakt als je niet weet dat de volgende sukkel al zo’n beetje om de hoek staat te wachten. Aangebracht door dezelfde ober uit dat leuke dorpsrestaurantje, die je aan dit geheime adresje hielp. Thuis proeven van het verboden goedje was minstens zo spannend, de ontluistering totaal: kerosine was er niks bij. En ja, dan grijp je snel naar de eerste de beste voorhanden zijnde vette bek om de binnenbrand te blussen. Een bakje rillettes. In argeloze beginnersonwetendheid opgedaan in de op sterven na overleden épicerie van het dorp. Het liep niet goed af die avond.
Dat moest toch echt anders kunnen, en dat kan het ook. Wijn koop ik inmiddels her en der bij lokale caves die er wel toe doen: de ‘route du vin’ langs La Motte is allang een vertrouwd traject. En als digestif hou ik het bij een glaasje Garlaban; ook straf spul, maar in elk geval niet meteen dodelijk.
En sinds die ontluisterende ‘bienvenue en France-ervaring’ maak ik m’n eigen rillettes. Van tonijn, met tomaat en fromage frais. En vooral géén overdadige vettigheid. En bovendien zó simpel te maken, dat ik het eigenlijk nauwelijks een recept durf te noemen. Maar ik geef het toch maar door. Omdat het zo lekker is, en ideaal als snelle snack, als hapje bij het apéro, of -iets opgetut- als vlot voorgerechtje, terwijl jij intussen in de keuken met een ingewikkeld hoofdgerecht staat te sparren. Chinchin!

Ingrediënten:
1 blikje tonijn (160 gram)
2 grote rijpe tomaten
1/2 bosje bieslook
3 à 4 eetlepels fromage frais (o.i.d.)
2 afgestreken eetlepels kappertjes
1 theelepeltje mosterd
1 teentje knoflook
sap van een halve citroen
versgemalen peper, zout

Bereiding:
Snij het kroontje bovenuit de tomaten en haal het kontje eraf. Kerf het velletje overlangs op vier plaatsen in en leg de tomaten een minuutje of vier in heet water. Trek het velletje eraf, snij de tomaten in vieren en haal de zaadlijsten eruit. Snij het vruchtvlees in mini-blokjes.
Snipper de bieslook fijn.
Pel de knoflookteen en stop hem in de knijper.
Pers de halve citroen uit.
Laat de tonijn uitlekken en prak hem uit elkaar.
Doe de tonijn, de fromage frais, de mosterd, de kappertjes, de uitgeperste knoflookteen, het citroensap, een flinke draai uit de pepermolen en een snufje zout in de blender. Of mix alles een in ruime kom tot een soepele prut. Proef of er nog wat extra fromage frais, peper of zout bij moet. Meng er daarna voorzichtig de tomaatblokjes en de bieslook door. Klaar.
Kan op een toostje, een stukje boeren- of stokbrood. Of op een bedje van sla als voorgerechtje. En trouwens ook lekker om er (in het seizoen) een halve avocado mee te vullen. Of een paar uitgeholde tomaten. Of komkommer. Of…… Nou ja, multi-inzetbaar dus en lekker light. Maar niet bewaren want dan gaat het ranzig smaken. En dan zijn we weer terug bij de rillingen.

8 gedachten over “Recept van de week: Rillettes de thon”

  1. De eerste slok eigen import Grappa smaakte als een poging tot vergiftiging. Uiteindelijk heb ik vol smaak en met veel plezier liters gedronken.
    Ja, ik zou graag nog zo’n fles willen proeven. Jammer genoeg is deze familiestook niet meer te verkrijgen.

    Smakelijke groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven