Recept van de week: Verzuiderlijkte spruitjes

vr 23 oktober 2015

Schermafbeelding 2015-10-23 om 18.18.17

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Tot mijn grote spijt hanteert de marché paysan een zomeropeningsschema en een wintertijdenvariant. En dit weekeinde wordt het dus wintertijd, wat betekent dat de tent een belangrijk deel van de winterweken gesloten is en dat je moet uitwijken naar de supermarché. Dat vind ik erg, ik ben meer krekel dan mier zullen we maar zeggen. Dus heb ik grote moeite met het omschakelen van het uitbundige seizoen naar de slaapstand van de ‘hivernage’. Nog geruime tijd na het terugzetten van de klok verkeer ik in de ontkenningsfase: het horloge blijft op zomertijd, ook al zegt de Mac elke dag recht in m’n gezicht dat ik er toch echt een uurtje naast zit. Zal best. Maar vandaag was het opnieuw prachtig nazomerweer en konden we gewoon buiten in de tuin lunchen. Intussen is het wel waar dat het aanbod aan groenten en fruit zich aan de seizoenverandering houdt: het zomerspul gaat eruit, de wintervarianten nemen de schappen over. Meer pompoen dan watermeloen, meer kool dan komkommer. Ik keek dus eigenlijk pas in tweede instantie op toen ik spruitjes zag liggen. Spruitjes? Choux Bruxelles? Hier in de Provence? Ah, ze kwamen uit ‘les Pays Bas’. Ik kon ze evengoed niet weerstaan en nam een zakje mee. Ze waren mooi, stevig, ‘vers’, voor zover aanvoergroentes vers kunnen zijn. Maar ze roken naar niks. En de proefkookexemplaren smaakten eigenlijk ook naar niks. Optutten dan maar. Met deze verzuiderlijkte spruitjes als resultaat. Niet verkeerd. En een volgende keer probeer ik het met groene kool van om de hoek, of.…. Nou ja, ik zie wel. Ook deze winter komen we wel weer door.

Ingrediënten:
900 gram spruiten
1 ons baconplakjes
100 gram bleu d’Auvergne
1 grote ui
3 tenen knoflook
30 gram geschaafde amandelen
zwarte peper uit de molen
olijfolie

Bereiding:
Snij de kontjes van de spruiten, haal de lelijke buitenblaadjes eraf en halveer ze.
Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen en snij ze fijn.
Snij de baconplakjes in reepjes.
Snij de bleu d’Auvergne in blokjes.
Breng een ruime pan met water aan de kook, doe de spruiten erin en laat 5 minuten koken, of zolang tot de beetgaar zijn; we willen geen paptroep. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Gooi het amandelschaafsel in een grote droge koekenpan en laat dat op laag vuur onder af en toe omscheppen goudbruin kleuren, niet zwart laten worden want dat smaakt bitter. Zet apart.
Laat een scheutje olijfolie in dezelfde ruime koekenpan (of een wok) heet worden en bak de bacon er kort in uit. Vis de bacon uit de pan en doe de ui ervoor in de plaats. Laat die aanfruiten op laag vuur, voeg de knoflook toe en laat die even meebakken.
Doe de spruiten erbij en laat alles doorwarmen, af en toe omscheppen.
Doe de bacon erbij, geef een paar draaien aan de pepermolen en schep alles nog een keertje door elkaar.
Verdeel over de borden, verdeel de bleu d’Auvergne-blokjes daar overheen en bestrooi met amandelschaafsel.

11 gedachten over “Recept van de week: Verzuiderlijkte spruitjes”

  1. heerlijk recept, nieuw erbij voor mij zijn de amandelen en de blauwe kaas ipv zachte roomkaas. pijnboompitjes zou ik verkiezen, maar das persoonlijk; ik lust niets gemaakt van amandelen ;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven