Recept van de week: Provençaalse kruidpepernoten

vr 4 december 2015

Categorieën: , ,

Schermafbeelding 2015-12-04 om 17.18.45

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Eerst even een misverstandje uit de weg ruimen: pepernoten zijn niet hetzelfde als kruidnoten. In de eerste wordt doorgaans witte suiker gebruikt en een bescheiden hoeveelheid speculaaskruiden, de structuur is die van taaitaai. In de tweede is de suiker bruin, overheersen de speculaaskruiden en is het eindresultaat bros en knapperig.
Bon, de mijne zitten er zo’n beetje tussenin, en hebben een voorgeschiedenis.
Een paar jaar terug verraste ik mijn buurjongetjes van een kilometertje of wat verderop met authentieke Hollandse pepernoten; tradition oblige, nietwaar. Ze bleven beleefd. Dus het jaar daarop besloot ik het anders aan te pakken en strooide uit balorigheid een handje herbes de provence door het beslag. Dat rook niet verkeerd, toen het eenmaal in de oven stond; de dag erop kwam de buurmoeder om het recept vragen. Het gezinnetje is inmiddels verhuisd, dus die pepernoten heb ik nooit meer gebakken. Maar waarom zou ik het recept niet gewoon doorgeven, bedacht ik zojuist. Bij deze, en voor wat het waard is. En die herbes kunt u er natuurlijk ook gewoon uitlaten. Bakken dus op eigen risico, strooien voor eigen rekening. En als ze teruggegooid worden mag u kiezen uit de volgende multiple choice antwoorden:
a. er is iets misgegaan
b. u moet vaker vakantie vieren in Zuid-Frankrijk
c. u hebt heel vervelende (klein)kinderen
Fijne Snieklaas!

Ingrediënten:
125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram bloem
100 gram boter
80 gram bruine bastaardsuiker (eventueel rietsuiker)
2 eetlepels water
1 eierdooier
1 theelepel speculaaskruiden
½ theelepel kaneel
½ theelepel gemalen anijszaad
1 theelepel herbes de provence (facultatief)
snuf witte peper
snufje zout

Bereiding:
Verwarm de oven door op 160 graden.
Doe alle ingrediënten in een ruime kom en kneed er een stevig deeg van. Vet een bakplaat in, of bedek hem met bakpapier. Rol stuitergrote balletjes van het deeg en leg ze met een beetje tussenruimte op de bakplaat; druk ze even aan zodat ze niet weg kunnen rollen. Schuif de bakplaat in de oven en laat de pepernoten in 15 á 20 minuten gaar en goudbruin worden. Bij teveel deeg voor één bakplaat er twee gebruiken, of de hele procedure herhalen tot al het deeg op is. Laten afkoelen en serveren met een berg cadeautjes erbij.

1 gedachte over “Recept van de week: Provençaalse kruidpepernoten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven