Recept van de week: Frites maison uit de oven

vr 11 maart 2016

Categorieën:

Schermafbeelding 2016-03-11 om 17.00.59

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het blijft nog even aanmodderen in de keuken, zo zonder gaskookplaat. Maar het moet gezegd, de oven doet het uitstekend. En met een beetje fantasie en handigheid kom je toch een heel eind. Ik haalde bijvoorbeeld altijd mijn neus op voor (kant-en-klare) ovenpatat: bleke slungels of verbrande sukkels, zonde van de tijd en het energieverbruik. Echte patatten snij je zelf, komen uit de hete olie, mogen even uitdruipen op keukenpapier en gaan dan gloeiend heet en knapperig aan tafel. Maar na een beetje experimenteren heb ik het toch redelijk voor elkaar: huisgemaakte ovenpatat. Nog steeds niet zo opti als ik ze zou willen, maar de kruiden maken veel goed. En het trucje om ze op het laatst nog even af te bakken doet wonderen.

Ingrediënten:
800 gram stevige aardappels (Charlotte, bintje)
2 tenen knoflook
2 theelepels gedroogde tijm (of rozemarijn, oregano, bieslook, peterselie)
1 theelepel paprikapoeder
zout en peper
4 eetlepels olijfolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Schil de aardappels en snij ze in patatreepjes (dikte naar eigen inzicht). Doe ze in een vergiet en spoel ze af, dep ze droog met keukenpapier.
Pel de knoflooktenen en knijp ze uit boven een ruime kom. Doe er de olijfolie en de tijm (of ander groen kruid), de paprikapoeder en wat peper bij, klop alles stevig door elkaar met een vork. Voeg de patatten toe en schep ze door het mengsel tot ze aan alle kanten een laagje hebben.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de patatten erover, bedek ze met een tweede laag bakpapier en schuif alles in het midden van de voorverwarmde oven.
Laat de patatten zo’n 30 minuten garen. Check af en toe of ze niet te bleek blijven óf te bruin worden. In het eerste geval: haal het bovenste vel bakpapier weg en laat ze lekker bronzen. In het tweede geval: zet de oven een tandje lager, bijvoorbeeld op circa 180 graden. Steek op het eind een prikker in een patatje om te voelen of ook de binnenkant gaar is.
Haal de bakplaat uit de oven, bestrooi de patatten met wat zout en serveer ze meteen. Past prima een frisse salade bij, plus een glaasje natuurlijk.

12 reacties op “Recept van de week: Frites maison uit de oven”

  1. Om gelijkmatig de kruiden en olie over de aardappels te verdelen kun je ook de hele boel in een vrieszak gooien dicht doen en goed schudden, waarna je ze op het bakpapier op de bakplaat verdeeld.
    Veel variaties met verschillende kruiden mogelijk en altijd heel erg lekker . . . !

  2. Lekker receptje, ik heb meteen ïnspiratie voor het paasweekend. Het wordt een Frans patatje uit de oven met een Zwitserse Fleischvögel. Een dunne lendelap, bestreken met mosterd, belegd met een reepje spek, gevuld met rocula en opgerold tot een kleine rollade, biertje/wijntje erbij en genieten!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar top