Recept van de week: Vegapaté

wo 20 april 2016

Schermafbeelding 2016-04-20 om 17.55.24

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Soms kom je een recept tegen (echt, ik weet niet meer waar) waarvan je denkt ‘nou, moet dat nou?’ Ik bedoel, er is niks mis met een mooie paté waarvan de ingrediënten van dierlijke komaf zijn, dus hoezo moet die dan ineens vegetarisch verantwoord en zo? Ik zal best op tenen en zieltjes trappen, maar ik ben en word geen vegetariër, hoewel ik ernstig tegen dierenleed ben en daar ook altijd tegen zal blijven ageren. Noem het dubbel, maar een dier dat een mooi leven heeft gehad en pijnloos is gestorven, mag postuum op m’n bordje. Tegelijkertijd: tegen een overheerlijke paté waar geen dier aan te pas komt zeg ik ook geen ‘nee’. Zoals onderstaande bonenpaté. Ik hem ‘m inmiddels gemaakt met lentilles, met fèves, met haricots rouges en met pois chiches. Je moet een beetje variëren met de ingrediënten (olijfolie en zo) voor de smeuïgheid, maar eigenlijk kan het niet mislukken.

Ingrediënten:
165 gram bonen (uit blik, naar keuze)
50 gram zongedroogde tomaatjes (niet op olie)
5 takjes verse tijm (of 1 afgestreken eetlepel gedroogd)
1 grote ui
3 tenen knoflook
1 eetlepel citroensap
½ theelepel cayennepeper (of 1 theelepel paprikapoeder)
zout
olijfolie

Bereiding:

Laat de bonen uitlekken in een vergiet en zet ze apart.
Snij of knip de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.
Pel en snipper de ui. Pel de knoflooktenen. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Doe de tomaatsnippertjes en de tijm in een kom. Giet er kokend water bij tot alles onder staat en laat een minuutje of tien weken.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook er zachtjes in aan. Voeg de cayennepeper (of de paprikapoeder) toe en bak even mee.
Doe de bonen, de tomaatjes en de uienprut in de keukenmachine en mix er een mooie dikke puree van. Doe er het citroensap, eventueel een snufje zout, en wat olijfolie bij. Pureer alles tot een grove of een fijnere paté, net wat je lekker vindt. Doe de paté over in een goed afsluitbaar bakje, druk stevig aan en laat opstijven in de koelkast. Lekker als voorafje of bij de borrel. Kan ongeveer een week in de koelkast bewaard worden.

8 gedachten over “Recept van de week: Vegapaté”

  1. Nou, welcome back in de ware wereld van digibytes en backupdingen! Fijn om je verhalen weer te lezen, altijd een mooi moment om even een grijnslach op m’n gezicht te voelen. Nog even terug naar “kan een week in de koelkast bewaard worden”. Gaat jullie koelkast maar een keer in de week open dan?

      1. Ik bedoelde eigenlijk, je hoeft het toch geen week te bewaren als je het gewoon in een keer uit pure lust op kan eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven