Recept van de week: Macarons met Nutella

vr 29 april 2016

Categorieën: ,

Schermafbeelding 2016-04-29 om 16.17.43

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

In Nice zit in de Rue Saint-François de Paule een schitterende confiserie. Een winkel die er uitziet als een bonbonnière, die sinds 1820 bestaat en waar nu de vijfde generatie voor de artisanale heerlijkheden zorgt. Confiserie Auer is wereldberoemd; voor de chocolade, friandises en fruits confits komt ‘tout le monde’ naar Nice. Er werd zelfs een scène opgenomen voor de film ‘Joyeuses Pâques’ uit 1984 met Jean Paul Belmondo en Sophie Marceau. Zó beroemd dus.
Ik kom er heel af en toe, want goedkoop zijn ze niet en het is nou ook niet echt om de hoek. Maar ik ben een beetje verslingerd aan de macarons aldaar. Je kunt ze krijgen in allerlei kleuren en smaken, van pistache en framboos tot en met chocola en koffie en nog veel meer, en ze zijn verrukkelijk. Maar ze zijn dus niet te koop in de webshop van Auer. Omdat je macarons krakend vers moet eten. Ga je ze versturen – en met de Franse postbezorging weet je maar nooit hoelang ze onderweg zijn – dan loop je de kans dat ze uiteindelijk taai worden afgeleverd. Dat zou de reputatie van Auer schaden.
Bon, dan maar zelf aan de slag. Maar wel een flinke slag simpeler vanzelfsprekend. En omdat de vulling veruit het moeilijkst/tijdrovendst is, komt die voor een eerste probeersel gewoon uit een potje. Bij geslaagd, kunnen we altijd nog een serieus vulsel voor een volgende variant in elkaar draaien.
En nee, natuurlijk halen mijn macarons het in de verste verte niet bij die van de wereldberoemde confiserie. Maar voor een thuisklusje ‘au bout du monde’?
Mwah, niet verkeerd.

Ingrediënten:
3 eiwitten (van grote eieren)
200 gram poedersuiker
125 gram amandelpoeder
15 gram pure cacaopoeder
30 gram kristalsuiker
Nutella voor de vulling

Bereiding:
Doe de poedersuiker, de cacao en het amandelpoeder in de keukenrobot en mix zo fijn mogelijk. Gooi alles door een zeef in een kom.
Klop in een andere kom de eiwitten met een eetlepel kristalsuiker zo stijf mogelijk, mixer op de hoogste stand. Strooi er halverwege voorzichtig een eetlepel kristalsuiker bij om de eiwit echt flinks stijf te krijgen: het moet in punten overeind blijven staan als je de mixer eruit haalt.
Spatel het gezeefde suiker/cacao/amandelpoedermengsel er voorzichtig doorheen.
Bedek een bakplaat met bakpapier en maak met een lepel hoopjes van het beslag van zo’n 3 cm doorsnee; laat wat ruimte tussen de hoopjes want ze zetten nog uit. Zet de bakplaat op een koele plaats en laat de toekomstige macarons minstens een half uur rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden, schuif de bakplaat in het midden en laat de macarons circa 10 minuten bakken.
Laat ze afkoelen, peuter ze van de bakplaat, keer ze om en leg in het midden van de helft van de macarons een lepeltje Nutella. Leg de andere macarons er bovenop en druk ze een beetje aan.
Bewaar ze in de koelkast, maar niet langer een dag (of twee) want ze worden snel taai.

2 gedachten over “Recept van de week: Macarons met Nutella”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven