Recept van de week: Flan à la banane

vr 24 juni 2016

Schermafbeelding 2016-06-22 om 18.33.08

 

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

De Belgische vrienden kwamen uiteindelijk toch nog op bezoek. In een eerder blogje (klik hier) vertelde ik al dat ze autopech hadden bij de Mont Ventoux, maar de boel werd keurig opgelost door de verzekering (met gratis taxi’s en leenauto’s en al) dus daar waren ze dan. Lang niet gezien, oude herinneringen ophalen, nieuwe ervaringen uitwisselen, altijd leuk. Bovendien hebben die lui iets met bananen. Niet alleen zijn ze dol op de bananensalade van de echtgenoot, die dan ook prompt werd klaargemaakt, ze brachten ook nog eens een fles overheerlijke bananenlikeur mee. Gemaakt in… Leuven, of all places. Musa Lova, ‘een ambachtelijke likeur met Leuvense honing, gerijpt in een Oloroso sherryvat’, staat er op het etiket. En in kleinere lettertjes: 38%. Dat sprak me wel aan. En wat me ook zeer aansprak, een deel van de opbrengst wordt geschonken aan een project van professor Swennen in Congo: Project Kisangani (lees er hier meer over http://musalova.be/project-kisangani/) dus die fles moest natuurlijk snel leeg en vervangen. Maar na een paar glaasjes, zelfs als zijn ze klein, komt zo’n zoete likeur toch behoorlijk binnen. Andere toepassingen zoeken dan maar. In de keuken vanzelfsprekend. Het werd onderstaande flan, om te beginnen dan hè, ik zoek verder. En al zeg ik het zelf, dat smaakt naar meer.

Ingrediënten:
3 bananen
4 eieren
60 gram rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
100 gram bloem
60 gram sojamelk (of halfvolle)
3 eetlepels bananenlikeur (rum mag ook)
3 eetlepels kokos

Bereiding:
Verhit de oven voor op 200 graden.
Pel de bananen, snij er twee in plakjes en prak er een fijn.
Breek de eieren in een kom en mix ze los met de suiker en de vanillesuiker.
Voeg de bloem, de geprakte banaan, de kokos en de likeur toe en mix alles nog eens goed door elkaar.
Beboter een springvorm en giet het mengsel erin.
Leg er de plakjes banaan bovenop.
Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en laat de flan in zo’n 30 minuten gaar worden.
Laat afkoelen tot lauwwarm en haal de flan dan uit de vorm.
Snij in punten en geef er een lekker glaasje bij. Niet per se bananenlikeur, een droge witte doet het ook heel best.

2 gedachten over “Recept van de week: Flan à la banane”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven