Recept van de week: Pissaladière

vr 1 juli 2016

Categorieën: , ,

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Tja, en dan heb je dus een pracht van een trosje rode uien gescoord bij de biocoop (lees hier) en daar wil je dan wel wat bijzonders mee doen natuurlijk. Iets waarin die uien ook echt een hoofdrol spelen, iets van een uiensaus of zo. Ik dacht even aan uiencompote, maar ineens schoot me wat beters te binnen: pissaladière! Ideaal als hapje op hete, maar ook op verregende dagen.
Eigenlijk komt de pissaladière (pissaladiera in het nissart) uit de niçoise keuken, maar je kunt hem overal in de Provence vinden. Van oorsprong was het armeluisvoedsel en werd het in plaats van de – veel duurdere – pizza gegeten. Die tijden liggen ver achter ons. De pissaladière (een samentrekkende verbastering van poisson en salé, vis en gezouten) is niet alleen oergezond en erg lekker, maar ook mateloos hip en dus populair bij de eettentjes die er toe doen. Kortom: ‘le snack branché’ deze zomer is een mondvol ui. Heerlijk!

Ingrediënten:

Voor het deeg:
200 gram bloem
½ zakje korrelgist
10 cl zonnebloemolie
snufje zout

Voor de garnering:

3 eetlepels olijfolie
6-8 grote uien
2 teentjes knoflook
12 kleine ansjovisfilets op zout
18 zwarte olijven
1 eetlepel gedroogde herbes de provence
zwarte peper uit de molen

Bereiding:

Deeg: doe de bloem in een ruime kom met wat zout. Giet er de zonnebloemolie bij en kneed alles door elkaar. Los de gist op in een klein beetje warm water en voeg toe; kneed alles opnieuw door elkaar tot een stevige, elastische bal. Eventueel nog wat warm water toevoegen als het deeg te droog blijft. Bedek de deegbal in de kom met wat keukenpapier en zet weg in de koelkast.

Garnering: pel en snij de uien in middeldikke ringen. Pel de knoflook.
Spoel de ansjovis af en laat uitlekken in een zeef of vergiet.
Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan en doe de uien erbij. Goed doorroeren en op laag vuur met een deksel erop minstens ½ uur – 3 kwartier zacht laten worden onder regelmatig omscheppen. Meng de gepelde knoflook (uit de knijper) erbij, plus de herbes de provence. Blijf regelmatig omscheppen tot de uien goudbruin kleuren.
Vet ondertussen een bakblik in en verwarm de oven voor op 240 graden. Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dunne plak en bedek er het bakblik mee. Verdeel de uienmassa over het deeg en strooi er een paar draaien peper uit de molen overheen. Verdeel de ansjovisfilets over de uienlaag, afgewisseld met de olijven.
Schuif het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven en bak de pissaladière in zo’n 30 minuten gaar, de zijkanten moeten knapperig zijn. Wel blijven opletten; als dat dreigt, de oven lager zetten.
In punten snijden en serveren. Een glaasje gekoelde rode doet het er heel goed bij.

Tipje: varieer door de deegbodem eerst dun met tomatenpuree te bestrijken, voor meer pit er eerst een likje sambal doorheen mengen. Nog een variant: dunne plakjes tomaat op de uienlaag tussen de olijven en de ansjovisjes leggen.

11 gedachten over “Recept van de week: Pissaladière”

  1. Dit is zo gruwelijk lekker! En dan op een heel bakblik in de oven, en dan warm serveren met een zuur aangemaakte gemengde sla en een flink glas steenkoude Provence-rosé.

  2. svp Hellup….is poedergist hetzelfde als korrelgist, hetzelfde als Levure chimique en kan zowel het een als de ander gebruikt worden?

    1. Dag Jackie, ik ken geen poedergist, wel gist en korrelgist. Zie hier voor uitleg: http://www.culy.nl/inspiratie/het-verschil-tussen-gedroogde-en-verse-gist-de-juiste-verhoudingen/
      En verder ken ik levure chimique, dat voor het grootste gedeelte bestaat uit dubbelkoolzure soda, mer een acide toevoeging. Zie hier: https://fr.wikipedia.org/wiki/Levure_chimique Het wordt vaal vergeleken met bakpoeder, maar is niet helemaal hetzelfde. In feite kun je ze allemaal gebruiken, als je de verhoudingen maar in de gaten houdt. Die staan doorgaans op de verpakking. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven