Recept van de week: Tomaten-aubergines

vr 30 juni 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ik hou niet van aubergines. Nee, dat is niet waar, ik hou niet van verkeerd klaargemaakte aubergines. Daarvan heb ik er in m’n leven teveel voorgezet gekregen, van zwartgeblakerde ‘gegrilde’ schoenzolen tot en met tot pulp gekookt smakeloos snot. Maar toen kwam mijn Tunesische vriendin Jamina (Mme Mahmoud voor niet-intimi) langs. Net weer bekomen van Eid al-Fitr, het suikerfeest na de Ramadan, had ze iedereen thuis op dieet gezet. Wat ik tamelijk rigoreus vond want je zult maar een hele maand niks mogen eten en drinken overdag. Maar dat vond zij weer onzin: “Je moest eens weten wat er ’s avonds na zonsondergang en ’s ochtends voor zonsopgang wordt weggestouwd!”, gruwde ze. Na al die overdaad mocht het wel weer een tandje minder van haar. Ze is dan ook zo dun als een gespierde spijker (zouden ze in m’n geboortestad Rotterdam zeggen), en net zo tanig. En háár aubergines lust ik nou toevallig wèl. Maar dan toch liever met een stevige mop boerenbrood en een mooi glaasje gekoelde rooie erbij. Ik hou mezelf graag op peil.

Ingrediënten:
2 aubergines
1 blikje gepelde tomaten
30 gram geraspte parmesan
½ bosje verse basilicumblaadjes
olijfolie
zout en peper uit de molen

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210 graden.
Snij de aubergines in de lengte in niet al te dikke plakken. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de plakken aubergine erop. Bestrooi ze met wat zout, en laat ze een minuutje of 10 in het midden van de voorverwarmde oven garen.
Doe intussen de gepelde tomatenblokjes in een vergiet en laat ze uitlekken.
Snij de basilicumblaadjes in reepjes.
Haal het bakblik met de aubergines uit de oven (maar laat de oven aan!), verdeel er de tomatenblokjes over, geef een paar draaien aan de pepermolen en bestrooi riant met geraspte parmesan. Schuif het bakblik terug in de oven en laat alles nog 3 à 4 minuten garen.
Haal het bakblik weer uit de oven (die mag nu uit hoor), verdeel de aubergineplakken over de borden, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met de basilicum. Meteen serveren. Met wat brood om te soppen en een lekker glaasje gekoelde lichte rooie.

4 gedachten over “Recept van de week: Tomaten-aubergines”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven