Recept van de week: Kip van de buurboer

vr 22 september 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Las in de krant van de week dat er in het Limburgse Oirlo een kippenstal is neergezet voor 24.000 legkippen. ‘Alweer eentje erbij’ dacht ik; alleen al in Venray – waar Oirlo onder valt – huizen zo’n 4 miljoen kippen! Maar deze stal heeft zonnepanelen op het dak, en fijnstofzuiveringsinstallaties, en boompjes binnen want kippen zijn bosdieren van oorsprong, alles lekker ruim van opzet en met een vrije-uitloop-ren, want http://www.kipster.nl moet het diervriendelijkste en klimaatneutraalse kippenfok/eierlegcentrum van de hele wereld worden; het drie-sterren Beter-leven-keurmerk hebben ze al, Lidl gaat de eieren verkopen. ‘Als het ook zó kan’, dacht ik, ‘zijn we al een hele stap verder’. Al hoopte ik wel dat ze daar brandblussers of een sprinklerinstallatie zouden hebben, en iets tegen bloedluis dat niet meteen voor massahysterie en –slachtingen zorgt omdat er een spoortje fipronil teveel is aangetroffen: de afgelopen weken kostte dat het leven aan miljoenen kippen…
Tja, en toen liep ik langs de kipjes van de buurboer een eind verderop. Ze scharrelden wat over het erf, rommelden wat in de bosjes, legden een eitje in de ren: kortom, het échte betere leven. Mèt haan. En ja, die kraait in het holst van de ochtend dat het een aard heeft maar daar zal je mij niet over horen; het hoort erbij als je hier woont. Net als de bejaarde buurboer die ineens z’n bemutste pretoogkoppie boven de heg uit prikt en me een mandje met eieren toesteekt: “toch teveel” mompelend. Alleen op de kakelverse kip die hij eergisteren omhoog hield had ik niet gerekend. Het enige wat die niet meer deed was kakelen: de kop was eraf maar voor de rest was ie nog geheel intact. Ik schrok me rot! En leg dan maar eens uit dat je wel van een mals kippenboutje houdt maar te bescheten bent om zo’n kippendier dan ook zelf van vel en veren te ontdoen. Vond de buurboer helemaal geen probleem, verder determineren ook niet. En zo kreeg ik gisteren een keurig plastic supermarkttasje met een geheel ontklede en ontlede ‘poulet de campagne’ erin.
“Wat of ik ermee ging doen?” Ik vertelde het hem. “Pas mal”, zei hij watertandend. Hij dacht dat zijn vrouw zaliger er ook wel mee zou instemmen, hij spreekt haar nog regelmatig. Dus vanavond heb ik hem – en ook een beetje zijn vrouw – te eten. Ik denk dat ik maar niet over megastallen begin.

Ingrediënten:
1 hele kip in stukken
1 paprika
2 uien
4 tenen knoflook
4 grote tomaten
1 flinke handvol ontpitte olijven
1 glas droge witte wijn
paar takjes verse tijm (of 1 afgestreken eetlepel gedroogde)
½ bosje peterselie
1 kippenbouilontablet
olijfolie
zout en peper

Bereiding:
Pel en snipper de uien, pel de knoflooktenen en hak ze fijn.
Hak de peterselie grof.
Snij de tomaten in parten.
Snij de paprika in vieren, haal de zaadlijsten eruit en snij het vruchtvlees in reepjes.
Bestrooi de kipstukken met peper en zout.
Verhit een scheut olijfolie in en braadpan en bak de kipstukken er in aan. Vis ze uit de pan en hou ze apart.
Fruit de uien in het bakvet, voeg er de knoflook bij en roer even goed om.
Doe de paprika in de pan en laat even meebakken, voeg daarna de tomaten en de tijm toe en laat alles even goed doorwarmen.
Doe het het glas witte wijn erbij, plus de kippenbouillontablet en als die is opgelost, de olijven en de kipstukken.
Draai het vuur laag en laat het gerecht met het deksel op de pan een minuutje of 20-30 (of langer) langzaam garen tot de kip boterzacht is geworden. Eventueel nog wat witte wijn toevoegen als de boel teveel inkookt.
Verdeel de kip en de saus over de borden, bestrooi met peterselie en geef er rijst of pasta, stokbrood en een mooi glaasje rosé bij.

2 gedachten over “Recept van de week: Kip van de buurboer”

    1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

      Graag gedaan Lenny. Enneh… zelfs de buurboer heeft een printje van m’n recept meegenomen, maar ik verdenk hem ervan dat ie dat door een van z’n zussen klaar klaarmaken ;-]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven