Recept van de week: Bombe Richelieu

vr 22 december 2017

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Moet kunnen, zo aan het einde van het jaar: een feestelijke caloriebom op je bordje, oftewel een Bombe Richelieu. Dat kon de befaamde Zuid-Franse chef en grondlegger van de ‘cuisine française’ Auguste Escoffier (1846-1935) natuurlijk ook niet weten, toen hij in al zijn creativiteit dit feesttoetje bedacht. Van het begrip caloriebom had de beste man natuurlijk nog nooit gehoord, een dessert kon niet ‘riche’ genoeg zijn in zijn tijd. En zijn ‘bombe’ was gewoon vernoemd naar iemand die hij bewonderde: kardinaal Richelieu (1585-1642) die de Académie Française oprichtte en doorgaans getooid ging met een hoofdkapje dat deed denken aan een gehalveerde bom. Escoffier had er hoe dan ook een handje van om zijn creaties naar ‘celebs’ te vernoemen; denk aan het dessert Poire Belle Hélène, vernoemd naar de toen succesvolle opera van Charles Offenbach. Of de ijscoupe Dame Blanche, vanwege de actrice Blanche d’Antigny die graag een vorkje prikte bij Escoffier. Of de Pêche Melba, naar de Australische zangeres Nellie Melba, die de superchef blijkbaar zo leuk vond dat hij ook een toastje haar naam meegaf. En zo kwam er dus ook die Bombe Richelieu, een meer dan rijk dessert dat in zijn oervorm bestond uit opeengestapelde ijslagen onder een dikke, vrijwel ondoordringbare chocoladehelm.
Dat doen wij anders, en vooral luchtiger, met losse bolletjes ijs en chocoladesnippers. Tuurlijk, zo’n dessert blijft een caloriebom, maar ’t is wél een feestje op je bordje. Moet kunnen, zo aan het eind van het jaar. Die goede afvalvoornemens zijn voor 2018.
O ja, een kopje gebruiken voor het afmeten van de ingrediënten is nog wel uit de tijd van Escoffier. Maar als je voor alles hetzelfde kopje als maat aanhoudt, komt het eigentijds in orde.

Ingrediënten:

Voor het vanille-ijs:
2 kopjes (slag)room
¾ kopje melk
½ kopje suiker
3 losgeklopte eierdooiers

Voor het rum-ijs:
2 eetlepels rum

Voor het koffie-ijs:
½ kopje water
1 kopje suiker
8 losgeklopte eierdooiers
½ kopje sterke espresso
1? kopje (slag)room

Garnering:
1 kopje geraspte pure chocolade
1 eetlepel rum

Bereiding: (je hebt 3 diepvriesvormen nodig)

Van het vanille-ijs:
Maak het vanille-ijs door de room, de melk en de suiker in een stevige pan aan de kook te brengen; 3-5 minuten laten koken onder af en toe doorroeren; zet het vuur laag. Doe een kopje van het hete mengsel in een kom en voeg de 3 eierdooiers toe, roer alles goed door elkaar en doe het mengsel terug in de pan. Goed blijven roeren tot de massa indikt (6-8 minuten), en de helft overstorten in een vorm.

Van het rum-ijs: de andere helft van de ijsmassa vermengen met de rum en in de tweede vorm doen.

Van het koffie-ijs: water, suiker zo’n 5 minuten in een stevige pan laten koken; af laten koelen. Mix de espresso en de eierdooiers stevig door elkaar en doe ze bij het water/suikermengsel. Draai het vuur hoog en laat opnieuw aan de kook komen. Zo’n 2-3 minuten laten doorkoken tot de massa indikt, van het vuur halen en door blijven roeren tot alles is afgekoeld. Klop de slagroom stijf tot hij in pieken blijft staan, en spatel hem voorzichtig door het koffiemengsel. Doe de massa over in de derde vorm.

Zet alle drie de ijssoorten (afgedekt) in de diepvries en laat ze minstens 24 uur stijf bevriezen.

Rasp de pure chocolade op een grove rasp. Bewaar de helft en laat de andere helft samen met de eetlepel rum ‘au bain Marie’ of in de magnetron smelten.
Schep met een (ijs)lepel die in warm water is gedoopt, mooie bollen van elke ijssoort en leg die samen op de dessertbordjes. Giet er wat gesmolten chocolade overheen, bestrooi ze met de chocoladesnippers en laat de bordjes nog een half uurtje in de vriezer opstijven. Meteen serveren. Met een feestelijk glaasje bubbels erbij.

2 gedachten over “Recept van de week: Bombe Richelieu”

  1. Fijne Feestdagen en een Goed en Smakelijk begin van 2018, Renée!! Bij deze Caloriebom lik ´k m´n vingers al bij voorbaat af!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven